Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKP yeni anayasa Çalıştayı düzenleyecek

AK Parti Genel Başkan

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, partinin yeni bir anayasa yapma sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yazıcı, Ekim ayından itibaren başlayacak olan çalıştaylar aracılığıyla, anayasa yapımının yol haritasını, yöntemini ve AK Parti’nin rolünü tartışacaklarını belirtti.

Yazıcı, partilerinin kurulduğu günden bu yana yeni bir anayasa yapma arzusunu dile getirdiğini ifade ederek, “Bu sırf bir arzu değil, bu bir gerekliliktir. Çünkü anayasa yapmak milletin hakkıdır” dedi. Türkiye’nin anayasa yapma hakkını bugüne kadar kullanamadığını vurgulayan Yazıcı, Cumhuriyet dönemi ve öncesindeki anayasaların olağanüstü koşullarda, 1961 ve 1982 anayasalarının ise darbecilerce hazırlandığını hatırlattı.

Yeni bir anayasanın gerekliliğine değinen Yazıcı, mevcut anayasadaki düzenlemeler arasında uyumsuzluklar bulunduğunu ve yapılan değişikliklerin uygulama sürecinde eksiklikler yaşandığını belirtti. Yazıcı, “Bütün bunları tartışmak ve müzakere etmek suretiyle A’dan Z’ye yeni bir anayasa yapma arzumuzu siyasi partilerle, kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi.

Hazırlıkların sadece bugüne özgü olmadığını, Covid sürecinden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Prof. Dr. Yavuz Atar başkanlığında bir bilimsel kurulun taslak hazırladığını anlatan Yazıcı, “Çalışma hazır, bir tarafta duruyor. Anayasayı hep birlikte yapacağız” şeklinde konuştu.

Yeni yasama döneminin başlamasının ardından yapılacak çalıştaylarda, anayasa yapımının yol haritası, yöntemi ve AK Parti’nin rolü gibi konuların müzakere edileceğini belirten Yazıcı, çalıştaylara hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve sosyoloji alanlarındaki uzmanların katılacağını vurguladı. Toplantıların bilimsel bir platformda gerçekleşeceğini ve elde edilen görüşlerin rapora dönüştürülerek partinin yetkili organlarına sunulacağını ifade etti. Ayrıca, diğer siyasi partilerle de iletişime geçileceğini ve bir konsensus oluşması durumunda sürecin ilerleyeceğini belirtti.

Yazıcı, anayasa yapımına ilişkin yöntemlerin müzakere sürecinden sonra belirleneceğini, gerekiyorsa bir ortak komisyon kurulabileceğini söyledi. 2011’de yapılan çalışmaya benzer bir yaklaşımın benimseneceğini belirten Yazıcı, anayasanın devlet yönetimi için öngördüğü mimari tasarının şekillendirilmesinin esas olduğunu ifade etti.

Yeni anayasanın, Meclis’ten geçtikten sonra mutlaka milletin onayından geçmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, “Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa yapıyorsanız, bu anayasa yapma hakkını kendinde bulunduran aziz milletin onayından mutlaka geçmesi gerekir. Aksi takdirde eksik olur” dedi.

Yazıcı, sürecin kısa sürede tamamlanamayabileceğini, ancak bu ihtiyacın ülkenin çıkarlarına hizmet edecek şekilde gerçekleşeceğini belirterek, “Yeter ki çalışmamızla bu alana katkı sağlamış olalım” şeklinde konuştu. – Volkan İcil-