Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKP’nin deprem sonrası tutmadığı vaatler

Vaat İnceleme Platformu Ak

Vaat İnceleme Platformu Ak Parti’nin Deprem bölgesine gerçekleştirmek için verdiği vaatleri derledi. 7 Şubat 2024 tarihinde Yayınlanan “AK Parti 2023 Deprem ve Afet Yönetimi Vaatleri Yıllık Raporu” incelendiğinde Ak Parti’nin Deprem ve Afet Yönetimi alanında 2023 yılında verdiği 32 incelenebilir vaatin 29’unu gerçekleştirmediği görüldü. Ak Parti’nin raporda verdiği ve gerçekleştirmediği vaatler içinde , Arama ve kurtarma konusunda gönüllü sayısının arttırılacağı , Lojistik depo bulunmayan illerde afetzedelerin ihtiyaçlarının karşılanacağı depolar kurulacağı vaatlerini gerçekleştirmediği görülüyor. 6 Şubat depremlerinde haberleşme ağının çökmesi ve GSM operatörlerinin alt yapısının çökmesinin ardından ise Ak Parti
GSM, telsiz ve uydu bağlantılarını alternatifli bir şekilde kullanarak ses ve veri haberleşmesi sağlayabilen kapsamlı bir altyapı oluşturacağı vaadini de gerçekleştirmediği ortaya çıktı. Yerelde afet yönetiminden sorumlu birimlerin teknik ve idari kapasitelerini güçlendireceği ve düzenli şekilde eğitimler verileceği ile ilgili vaat içinde herhangi bir çalışma yapılmadığı tespit edildi. Yaşanan felaketin ardından ise tekrar gündeme gelen Türkiye Afet Müdahale Planı’nın (TAMP) tekrardan güncelleneceği konusunda da herhangi bir adım atılmadığı rapor içinde verilen bilgiler arasında yer aldı.

AK Parti 2023 Deprem ve Afet Yönetimi Vaatleri Yıllık Raporu’na göre gerçekleşmemiş vaatler şöyle ;

Eğitimli gönüllü sayısını sisteme kayıtlı gönüllü sayısına eşitleyerek, akredite arama kurtarma ekip ve üye sayısını kamu sektöründe ve sivil toplum kuruluşlarında artıracağız. ( gerçekleşmedi)

Teknolojik ve lojistik altyapımızı daha da güçlendirerek, afetlerle mücadelede hızımızı ve hareket kabiliyetimizi artıracağız. Kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemlerinin yanı sıra fiber altyapısı, GSM, telsiz ve uydu bağlantılarını alternatifli bir şekilde kullanarak ses ve veri haberleşmesi sağlayabilen kapsamlı bir altyapı oluşturacağız.( gerçekleşmedi)

Lojistik depo bulunmayan illerimizde afet ve acil durum hallerinde afetzedelerin geçici barınmalarını sağlamak amacıyla barınma malzemelerinin stoklandığı cep depolarını tamamlayacağız.( gerçekleşmedi)

Fay hattı üzerindeki yapılaşmayı da engelleyecek şekilde doğal afetlerin tehlikelerini ve riskini de azaltmaya yönelik Doğal Afetler ve Fay Yasasını çıkaracağız. Bu yasayla, fay hatlarının 1/1.000’lik alanlara işlenmesi, fay hattı yakınlarında yapılaşmaya kapalı alanın standartlarının oluşturulması ve fay türlerine göre farklı uygulama kriterlerinin belirlenmesi sağlanacaktır. Ayrıca, fay hattı ve dere yatakları gibi diğer risk oluşturucu zeminler üzerinde imar planı verilmemesi ve yapılaşmaya gidilmemesi düzenlenecektir.( gerçekleşmedi)

Deprem riski yüksek olan şehirlere öncelik vererek sismik tehlike ve risk haritalarını oluşturacağız. Bu kapsamda, mikro ölçekte tüm yerleşim yerlerimizin hangi deprem şiddetinde nasıl bir riskle karşı karşıya olduğunu ortaya koyacağız. Yüksek risk tespit edilen yerleşim yerlerinde kentsel dönüşüm projelerinin uygulamaya konulmasını hızlandıracağız. ( gerçekleşmedi)

Kendi evini dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza yeni arsalar üreteceğiz. 81 ilde müstakil ve müşterek konut bölgeleri oluşturacağız. Bu alanları konut parselleri şeklinde tasarlayacak ve yine kendi evini dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza sunacağız. ( gerçekleşmedi)

Dirençli Kamu Yapıları Projesini başlatacağız. 81 ilimizde yer alan tüm kamu kurum ve kuruluş yapılarının risk tespitlerini yapacağız. Öncelikle yine deprem tehlikesinin yüksek olduğu illerden başlamak üzere tüm okulların, hastanelerin, sosyal tesislerin ve kamu yapılarının risk tespitlerini 1 yıl içinde bitireceğiz. Riskli yapıları yüksek risklilerden başlamak üzere en kısa sürede yenileyeceğiz. ( gerçekleşmedi)

Kentsel dönüşümde “Dirençli Şehir Konut Finansman Modelini” hayata geçiriyoruz. Evini dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza 15 yıla varan vadeler sunacak ve uygun ödeme şartlarında finans desteği vereceğiz. ( gerçekleşmedi)

Köylerimizde, evinin risk durumunu tespit ettirmek isteyen vatandaşlarımıza bu hizmeti ücretsiz sağlayacağız. ( gerçekleşmedi)

Bina kimlik sistemini yeni binalarla beraber tüm yapılarda zorunlu hale getireceğiz. 5 yıllık periyotlarla binaların projelere uygunluğunu denetleyeceğiz.( gerçekleşmedi)

Dijital Yapı Bilgi Bankası kuracağız. 2 yıl içinde belediye sınırları içindeki tüm kamu ve özel yapıları kayıt altına alacağız. 5 yıl içinde ise belediye sınırları dışındaki yerler de dâhil tüm yapıları inceleme altına alıp Türkiye arazi kullanım veri altyapısını oluşturacağız. (gerçekleşmedi)

Büyükşehirden il, ilçe ve beldeye kadar tüm belediyelerimizi içeren Türkiye afet riski yüksek alanlar haritası ve altyapısını oluşturacağız. Bu alanlarda kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracağız. ( gerçekleşmedi)

Yerelde afet yönetiminden sorumlu birimlerin teknik ve idari kapasitelerini güçlendirecek, teknik personele, düzenli olarak deprem yönetmelikleri ve afet yönetimi konusunda eğitimler vereceğiz.( gerçekleşmedi)

Afet sırasında kesintisiz güvenli haberleşme sistemi oluşturulması kapsamında 81 ilde sayısal telsiz altyapısının kurulumunu tamamlayacağız. ( gerçekleşmedi)

Çok geniş alanlarda etkisini gösteren afetlere karşı müdahale etkinliğini artıracak şekilde TAMP’ı güncelleyeceğiz. ( gerçekleşmedi)

DSİ, OGM, KGM gibi araç ve makine parkına sahip kurumların personeline afet anında nasıl müdahale edileceğine yönelik sürekli ve nitelikli eğitimlerin verilmesini sağlayacağız. ( gerçekleşmedi)

Yangın, deprem, sel, çığ gibi afetlere müdahale edebilecek kamu kurum ve kuruluşlarının kaynak envanteri (araçlar ve kapasitesi/özellikleri vb.) oluşturularak afet öncesi ve esnasında koordinasyonu sağlayan kuruma bilgi sunması açısından bir program geliştirilmesini sağlayacağız. ( gerçekleşmedi)

Hasarlı binaların olduğu uydu görüntülerinin mobil telefonlara dağıtıldığı, kişilerin mobil telefonuna gelen görüntüdeki hasarlı binaları tespit ederek merkeze bildirebildiği bir mobil uygulamanın geliştirilmesini sağlayacağız. ( gerçekleşmedi)

Afetin türüne göre, afet erken teşhisine yönelik, afet yönetim sistemine bağlı, IOT (nesnelerin interneti) cihazlarını geliştirecek ve sahaya yerleştireceğiz. ( gerçekleşmedi)

Mevcut binaların durumumun belirlenmesi için basitleştirilmiş yapısal muayene yöntemi oluşturacak, binaların performans seviyelerine göre periyodik muayene ve denetimini yapacağız. Bu muayeneler sonucunda yüksek risk taşıdığı belirlenen binaların kullanımına sınırlama getirilmesini, risk durumlarına göre bu yapıların dönüşümünü sağlayacağız. ( gerçekleşmedi)

Afet riski yüksek alanlardaki imar yoğunluklarının üst sınırının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenmesini sağlayacağız. ( gerçekleşmedi)

Orman sınırlarına yakın yerlerde yapı izni konusunda yasal düzenlemeler yapacağız. ( gerçekleşmedi)

Kapsamlı ve münferit bir Taşkın Kanunu çıkaracağız.( gerçekleşmedi)

Yerel yönetim altyapı tesisleri yapılırken teknoloji seçiminin, yer seçiminin ve yapım süreçlerinin afet risklerine göre değerlendirilerek yapılmasını zorunlu hale getireceğiz.( gerçekleşmedi)

Bu kapsamda çoğunluğunu bir yıl içinde tamamlamak üzere sosyal donatılarıyla birlikte 650 bin civarında konutun yapımını hedefliyoruz. Ayrıca, afetten etkilenen ulaşım, haberleşme, eğitim, sağlık, su, kanalizasyon, enerji gibi altyapıları hızla ayağa kaldırıyoruz.( gerçekleşmedi)

İlk Evim İlk İşyerim Kampanyasıyla inşa edilen yeni konutlarda önceliği, hali hazırda deprem yaşamış ve deprem riski yüksek bölgelere vereceğiz.( gerçekleşmedi)

Raporun tamamına buradan ulaşılabilir : https://www.vaatler.com.tr/raporlar/148-ak-parti-2023-deprem-afet-yonetimi-vaatleri-yillik-raporu

(İlyas Yiğit)