Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aktüerler Derneği, ‘Avrupa Birliği’ne tam üye

Hemşerimiz Taylan Matkap’ın başkanlığındaki dernek, Türkiye’den önce Avrupa Birliği’ne girdi

Hemşerimiz Taylan Matkap’ın başkanlığındaki dernek, Türkiye’den önce Avrupa Birliği’ne girdi …

Hemşerimiz (Hatay eski Milletvekili, eski Bakan Nihat Matkap’ın oğlu) Taylan Matkap’ın başkanlığını yaptığı Aktüerler Derneği, Türkiye’den önce Avrupa Birliği’ne girme başarısını gösterdi.
Aktuerler Derneği, 21 Eylül’de başlayan elektronik oylama sonucunda Avrupa Aktüerler Birliği’ne (AAE) tam üye olarak kabul edildi. AAE üyeliğinin getirdiği en büyük avantajlardan biri de Aktüerler Derneği üyelerinin Avrupa ülkelerinde aktüer olarak çalışabilme imkânına kavuşması.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Aktüerler Derneği Başkanı Taylan Matkap, 21 Eylül 2018 tarihinde Hollanda’nın Utrecht şehrinde yapılan Avrupa Aktüerler Birliği 41. Genel Kurulu’nda tam üyelik için elektronik oylamanın yapılması kararı alındığını belirtti. Matkap, yapılan elektronik oylama ile Aktüerler Derneği’nin, Avrupa Aktüerler Birliği’ne tam üye olarak kabul edildiğini açıkladı.
Taylan Matkap, Avrupa Aktüerler Birliği’nin (AAE), Avrupa Birliği üye ülkelerindeki aktüerya meslek örgütlerini temsil etmek, Avrupa Birliği’nin çeşitli organlarına AB mevzuatı çerçevesinde aktüeryal konular hakkında tavsiyelerde bulunmak üzere 1978 yılında kurulduğunu ve Birliğin, 36 meslek örgütünü, 35 Avrupa ülkesini ve 25 bine yakın aktüeri temsil ettiğini sözlerine ekledi. Diğer tam üye ülkeler: Avrupa Aktüerler Birliği’nin (AAE) tam üyeleri; Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Manş Adaları, Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık. Gözlemci üyeler ise Malta, Sırbistan ve Ukrayna.
Avrupa Aktüerler Birliği tam üyeliği, “karşılıklı tanıma” (MRA-Mutual Recognition) anlaşması ile meslek örgütlerine üye aktüerler açısından çok önemli avantajlar sağlıyor. 1 Ocak 2011 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa Aktüerler Birliği’nin karşılıklı tanıma anlaşmasına göre; AAE’ye tam üye olan bir meslek örgütüne üye aktüer, diğer Avrupa ülkelerinde aktüer olarak çalışabilme imkanını elde ediyor. -Mehmet ÖZGÜN-