Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Alacaklarımız
%50’nin üzerinde eridi

Hatay’dan Mersin ve Antalya’ya,

Hatay’dan Mersin ve Antalya’ya, Rusya-Ukrayna Savaşı, yaş meyve ve sebze ihracatçılarını alternatif pazar arayışına yöneltirken, bu konuda konuşan Hatay/ Samandağlı İşadamı Nejdat Sin, “Pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çok yönlü araştırmalar yapıyoruz” dedi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Hatay/ Samandağlı İşadamı Nejdat Sin, Türkiye’nin, Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 artışla 255,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.

Hatay ihracatçılarını da, nakliye sektörünü de yakından ilgilendiren Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmaya da işaret eden Sin, yaş meyve sebze ihracatında Türkiye’nin en büyük pazarının Rusya olduğunu, Ukrayna’nın ise 4’üncü sırada yer aldığını belirterek, bu iki ülke arasında 24 Şubat’ta başlayan savaşın etkilerinin en aza indirgenmesi için seferber olduklarını söyledi.

Başkan Sin, “Şubat ayında Rusya’ya ihracatımız, yüzde 26 azalışla 58,7 milyon dolar, Ukrayna’ya ihracatımız yüzde 34 artışla 19,5 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu iki ülkeyle ilgili olarak, ihracatçılarımızın alacaklarının temini, tedarik zinciri ve alternatif dağıtım kanalları üzerinde çalışıyor, diğer yandan da pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik çok yönlü araştırmalar yapıyoruz” dedi.

-MAĞDUR OLDUK-

Yaş meyve sebze sektöründe, ihracat pazarlarında tahsilat sürecinin 2-3 ay geriden geldiğini dile getiren Başkan Sin, “Rusya ve Ukrayna pazarlarında, yerel paralarla ticaret yapmaktayız. Her iki ülkenin de para birimlerinde aşırı değer kaybetmesinden dolayı, ihracatçılarımız ciddi şekilde mağdur olmuş durumda. Alacaklarımız, yüzde 50’nin üzerinde eridi. Diğer yandan, bazı bankalar Ruble ile işlem yapmıyor. Ruble hesabımızı, ne dolara ne de başka cins paraya çeviremiyoruz. Bu durum da mağduriyetimizi daha da artırıyor. Bu sorunların çözümü için Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm içinde hareket ederek, ihracatçılarımızın mağduriyetlerini gidermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Tamer Yazar