Tanesi 1,5-2 lira, kilosu 60 TL…
Antakyalı bir kadının ALIÇ fiyatına tepkisi, “Alıç’ın kilosu 60 ile 80 TL arasında. Kilo kilo aldığımı hatırlıyorum. Şimdilerde ise tane tane… Bu kadar uçurumu aklım almıyor. Tek bildiğim, aklımın ve cüzdanımın yorulduğu” şeklinde oldu.
Kırsalda yol kenarlarında, dağ eteklerinde, kayalık ve taşlık alanların içinde bulunan, Sonbahar’da yetişen alıç meyvesinin yüzüne yıllar önce bakan yokken, şimdilerde ise altın meyve oldu. Antakya’da, markette kilosu 60-70 lira, seyyar satıcılarda ve pazarlarda ise 60 liraya satılan alıç için Antakyalı bir kadının paylaşımı oldukça dikkat çekici:
Alıç’ın kilosu 60 ile 80 TL arasında. Kilo kilo aldığımı hatırlıyorum. Şimdilerde ise tane tane… Bu kadar uçurumu aklım almıyor. Tek bildiğim, aklımın ve cüzdanımın yorulduğu…”
ALIÇ NEDİR, NE İŞE YARAR?
Alıç bitkisinin diğer bir adı yemişendir. Gülgiller familyasına ait olan alıç, muşmulaya benzeyen bir tada sahip olduğundan dolayı, kimi zaman ekşi muşmula olarak adlandırılmaktadır. Genellikle Eylül-Ekim aylarında tezgahlarda, pek çok pazarda ve marketlerde alıç meyvesi satışa sunulmaktadır.
Alıç, özellikle kalbe çok iyi gelmektedir. Kalp-damar sistemi fonksiyonlarını normalleştirilmesi sebebiyle, kalp destekleyici olarak tüketilmektedir. Kalpte kan akışının ve oksijen miktarının artmasına yardımcı olur. Kan damarlarının çeperlerinin güçlenmesini sağlar. Sinirsel kalp çarpıntıları, kalp ritim bozuklukları, ağır enfeksiyon hastalıkları, kalp yetmezliği, kas zayıflaması, kalp krizi sonrasında oluşan yüksek kan basıncı ve damar sertliğine oldukça faydalıdır. C vitamini bakımından oldukça zengindir. Hafızayı güçlendirir.
Kalp hastalığının iyileşme sürecini oldukça hızlandırır. Ritim bozukluğuna da iyi gelir ve aynı zamanda alternatif tedavi yöntemi şeklinde de kullanılır.
Bunun yanı sıra; Ağır enfeksiyon sonrasında, kalbin kaslarında meydana gelen hasarların giderilmesine ve kalp yetmezliği sorunlarına iyi gelir. Yüksek tansiyon sonrasında oluşmakta olan damar sertliklerinin düzelmesinde etkilidir. Kalp krizi riskini en aza indirir. Biriken sıvıların dışarı atılmasında, yani ödem atmada yardımcıdır. Sinirsel sorunların azalmasına yardımcı olduğu için antidepresan olarak da kullanılmaktadır. İshal sorununun giderilmesinde faydalıdır. Fakat fazla tüketilirse de kabızlığa sebep olabilir. Özellikle kalp krizi geçirmiş olan kişiler bu meyveyi tüketirse, kalbin güçlenmesini sağlar. Kusmayı giderir. Midenin düzenlenmesini sağlar. Göğüs ağrısına, migrene ve baş ağrılarına iyi geldiği bilinmektedir.
Alıç ağacının yaprağı, kaynatılıp çay şeklinde tüketilir. Alıç yaprağının tüketilmesi, damar ve kalp hastalıklarına sahip olan kişilerde oldukça faydalıdır. Tıkalı olan damarların açılması için kullanılmakta olan bir tedavi yöntemidir.
Alıç ağacının meyvesi kadar, yaprakları ve çekirdeği de oldukça faydalıdır. Alıç meyvesinin çekirdeği; kalp yetmezliği, sinirsel kalp çarpıntıları, kalp ritim bozuklukları, kalp kaslarında meydana gelen rahatsızlıklar, yüksek kan basıncı ve damar sertliğinin tedavilerinde kullanılmaktadır.
Alıç bitkisi ya da sirkesi, damarlara ve kalbe iyi geldiği bilinmektedir. Kalp kaslarının güçlendirilmesine ve kalp damarlarındaki kan dolaşımının arttırılmasında etkilidir. Alıç sirkesinin, aynı zamanda damarları genişleten bir özelliği de vardır.
Alıç meyvesinin de bilinen çok fazla faydası vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
● Kolesterol ile mücadele eder.
● Bağışıklık güçlendirici etkisi vardır.
● Kişilerin yaşlanma belirtilerine karşı önlem almalarını sağlar.
● Kalp-damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.
● Genellikle ölümcül ve oldukça tehlikeli olan hastalıkların önlenmesinde kullanıldığı için kanserin önlenmesini sağlamaktadır.
● Alıç bitkisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi ise tüm kanserlere karşı koruyucu etkisi vardır.
Alıç bitkisinin meyvesi, yaprağı, çekirdeği hepsinin ayrı ayrı faydaları vardır. Fakat ortak fayda, kalp içindir. Bu nedenle, her insanın düzenli olarak alıç meyvesini tüketmeleri gerekmektedir. -Haber/Cemil Yıldız-