Alınan Karar Hatay’ı da Etkileyecek

Kahvaltıda ‘serpme’ yerine ‘seçme’ dönemi başladı Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, ülke genelinde yıllık serpme kahvaltı nedeniyle 100 milyar liralık israf yaşandığını ve ürünlerin yarısının çöpe gittiğini belirterek, “Bunu önlemek için serpme kahvaltı yerine seçmeli kahvaltıya geçme kararı aldık” dedi, bu kararın uygulanması için de tüm işletmelere çağrı yaptı. “Hatay’ın […]

Kahvaltıda ‘serpme’ yerine ‘seçme’ dönemi başladı

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, ülke genelinde yıllık serpme kahvaltı nedeniyle 100 milyar liralık israf yaşandığını ve ürünlerin yarısının çöpe gittiğini belirterek, “Bunu önlemek için serpme kahvaltı yerine seçmeli kahvaltıya geçme kararı aldık” dedi, bu kararın uygulanması için de tüm işletmelere çağrı yaptı.

“Hatay’ın ilçelerinde, özellikle de Antakya ve Defne’de ciddi bir kahvaltı hareketliliği var hem kent insanı noktasında hem de buraya gelen yerel turistler açısından. Bu yöndeki talebin bu kadar çok olmasının asıl sebebi ise ‘serpme kahvaltı’ kültürü.

Düşünün, oturduğunuz masada onlarca tabak içinde onlarca lezzet, el yapımı, ev yapımı, buharı üstünde, organik denen hatta.

Bilmeyenler için, bahsettiğimiz bu serpme kahvaltı içerisinde; tuzlu yoğurt, tereyağlı peynir kızartma, çökelek, yeşil zeytin, siyah zeytin, söğüş tabağı (domates, salatalık ve mevsim yeşillikleri), çökelek salatası, yumurta, bal – kaymak, yöresel peynir çeşitleri, reçel çeşitleri, zeytin salatası, kekik salatası, küflü çökelek, zahter ve daha birçok şey var.

Son karar ise bu kalabalığı tamamen bitirip, masayı da sadeleştirecek. Ancak bunu ne işletmeler kolay kolay kabul edip uygulayacaktır ne de gelen müşteriler böyle bir sunumu bırakıp diğerinin servisine tamam diyecektir. Ben bu kararı Hatay için çok uygulanabilir bulmadım açıkçası. İşletmeler, bildikleri ve talep gören servislerine, yani serpme kahvaltı hizmetlerine kaldığı yerden devam edecektir. Aksi, müşteri kaybetmek olur, hatta Hatay’ın yöresel ürün zenginliğini en iyi gösteren kahvaltı kültürünü o masadan kaldırmak anlamına gelir.”

Antakyalı bir turizmci, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) tarafından alınan son kararı değerlendirirken, ‘serpme kahvaltı’ hizmeti yerine ‘seçmeli kahvaltı’ hizmetinin çok uygulanabilir bulmadığını dile getirdi.

-NE OLDU?-

Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, ülke genelinde yıllık serpme kahvaltı nedeniyle 100 milyar liralık israf yaşandığını ve ürünlerin yarısının çöpe gittiğini belirterek, “(Bunu önlemek için) Serpme kahvaltı yerine seçmeli kahvaltıya geçme kararı aldık.” dedi.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından yapılan bir araştırmada, son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltıların yıllık 100 milyar liralık israfa neden olduğu belirtilirken, serpme kahvaltılarda zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ve ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gittiği açıklanmıştı. TÜRES Genel Başkanı Bingöl, söz konusu israfı önlemek için “serpme kahvaltı” yerine “seçmeli kahvaltı” hareketi başlattıklarını belirterek, konuya ilişkin detayları paylaştı.  

-18 MİLYON TON-

Türkiye’de, hane tüketiminden tedarik zincirlerine kadar toplam 18 milyon ton gıdanın israf olduğunu aktaran Bingöl, bunun maddi kaybının ise on milyarlarca lirayı bulduğunu bildirdi. Bingöl, “İsrafın, 100 milyar liralık kısmının serpme kahvaltıdan kaynaklandığı biliniyor. Bu, her açıdan çok sıkıntılı bir durum. Bunu önlemenin yolu neydi? Bunu bir memleket meselesi olarak gördük. Hem memleketin hem de işletmelerin bereketini kaçırıyordu. Artık serpme kahvaltı yerine seçmeli kahvaltıya geçme kararı aldık” diye konuştu.

-300 BİN İŞLETME-

Türkiye’de 300 bin restoran ve lokanta bulunduğunu aktaran Bingöl, bunların 100 bininin açık büfe kahvaltı verdiğini tahmin ettiklerini ve her işletmede ortalama 20-30 masa bulunduğunu söyledi. Ramazan Bingöl, serpme kahvaltıda, gelen kişi sayısı kadar kahvaltı verildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşletmeler, kişi sayısından az kahvaltı verilmesini kabul etmiyordu. Özellikle kadınlar ve çocukların o kahvaltıyı bitirme şansı yoktu. Dolayısıyla o masadaki yiyeceklerin yüzde 50’si çöpe gidiyordu. Mesela siz şeker hastasısınız. Size verilen 3-4, belki de 10 çeşit reçel, çöp oluyordu. Diyelim ki yumurta alerjiniz var. Yumurtayı da yiyemiyordunuz ve o da maalesef çöpe atılıyordu. 100 bin restoranda 2’şer yumurta çöpe gidilse, 200 bin yumurta eder.”

-SEÇMELİ SİSTEM-

TÜRES Genel Başkanı Bingöl, serpme kahvaltıda ürünlerin yüzde 50’sinin israf olduğunu, seçmeli uygulamaya geçtikten sonra bu rakamın neredeyse sıfıra indiğini, “israfa dur” denildiğini söyledi.

“Seçme kahvaltı” olarak başlattıkları uygulamada, müşterinin sadece seçtiği ürünü sipariş ettiğini ve onun ücretini ödediğini anlatan Bingöl, “Neyi yemek istiyorsanız, onu istiyor, onu yiyorsunuz ve onun parasını ödüyorsunuz. Sofradaki hiçbir şey çöpe gitmiyor. Tüketiciye müthiş kazanç sağlıyor. Önceden çocuk için dahi kişi başı ücret alınırken, şimdi belki de sadece patates kızartması rakamı ödeniyor. Tüketiciye de yüzde 50 tasarruf sağlıyor” diye konuştu.

“Serpme kahvaltı” yerine “seçme kahvaltı” uygulamasına dönüş için, başta üyeleri olmak üzere Türkiye’de genelindeki tüm restoran ve lokantalara çağrı yapan Bingöl, “Bunu önce basın yoluyla insanlara anlatıyoruz. Sektörümüzde birçok kişi, seçme kahvaltıya dönmeye başladı. Bütün meslektaşlarımızın desteğini bekliyoruz. Bunun kimseye zararı yok” dedi. Tamer Yazar / AA

Exit mobile version