Hatay’ın Antakya ilçesinde 35 yıldır sokak sokak simit satarak geçimini sağlayan İsa Subaşı, seyyar aracının camındaki “Allah ölülerine kavuştursun simitçisi” yazısıyla mahallelinin sevgisini kazandı. Esprili üslubu ve neşeli sohbetiyle tanınan Subaşı, deprem sonrası bile bölgesini terk etmeyip insanlara moral veren renkli bir esnaf olarak öne çıkıyor.
“İlginç yazısıyla dikkat çeken simitçi”
Hatay’ın Antakya ilçesinde, İstiklal Caddesi üzerinde yıllardır aynı noktada simit satan 57 yaşındaki İsa Subaşı, sıradan bir seyyar satıcıdan çok daha fazlası. Onu farklı kılan, tezgâhının ön camına yazdığı “Allah ölülerine kavuştursun simitçisi” ifadesi.
Yoldan geçenlerin şaşkın bakışları arasında satışını sürdüren Subaşı, kendine has mizah anlayışıyla Antakya’da bir fenomen hâline geldi. Maşuklu Mahallesi’nde yaşayan Subaşı, evli ve beş çocuk babası. O, simit tezgâhını sadece ekmek kapısı değil, insanlara neşe saçtığı bir sahne gibi görüyor.
Subaşı’nın yıllardır kullandığı esprili sözler, alışverişin sıradan havasını kırıyor. Müşterilerinden biri bir simit aldığında “Allah ölülerine kavuştursun” diyen Subaşı, dört simit alana ise “Allah korusun” diyerek karşılık veriyor. Bu alışılmışın dışındaki karşılama, bölgedeki insanlar arasında artık bir espri hâline gelmiş durumda. Hatta bazıları sırf bu sözleri duymak için tezgâhına uğruyor. Simitçi İsa, her sabah saat altıda tezgâhının başında oluyor ve öğlene kadar satış yapmayı sürdürüyor.
İsa Subaşı, Hatay’ın yaralarını sarmaya çalışan halkın ortasında, küçük esprileriyle büyük bir tebessüm bırakmaya devam ediyor. Simitçi, yazısıyla ve sözleriyle, Antakya sokaklarının unutulmaz simalarından biri olmayı sürdürüyor.

