Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Altılı Masa…

      İki kere ikinin dört ettiği gibi şuanda uygulanmakta olan Türk tipi başkanlık sisteminin de bünyemize uymadığı görülüp anlaşılmaktadır.

      Türk tipi başkanlık sisteminin demokrasi rejiminin geçerli olduğu ülkelerdeki birçok kurum ve kuralı devre dışı bıraktığı ya da etkisini azalttığı açıkça görülmektedir.

      Bu nedenle parlamenter sisteme yeniden dönülmesi ve demokrasinin tüm kurum ve kurallarının uygulanması için gerekenlerin yapılması zorunluluğu kendini göstermiştir.

      Bu durumu gören ve yeniden parlamenter rejime dönebilmek için yol ve yöntem arayan muhalefet partilerinden altısı bir araya gelerek bir masa oluşturmuşlardır.

      Millet ittifakının genişlemesi gibi bir durumunda ortaya çıktığı bu altı muhalefet partisinin oluşturduğu masa Pazar günü yeniden partilerin genel başkanlarının katılımı ile toplanmışlar ve daha önce çizdikleri yol haritası doğrultusunda neler yapılabileceği hususunda görüşmeler yapmışlar, kararlar almışlardır.

      Altı muhalefet partisinin oluşturduğu bu masaya desteğin giderek arttığı ve yeni katılımların ya da desteklerin zaman içinde daha da artacağı gelişmelerden anlaşılmaktadır.

      Kanıtlanmış olan bir durum söz konusudur: O da Türk tipi başkanlık sisteminin bünyemize uymadığı ve yeniden güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönülmesi gerekliliğidir.

      Tek adam rejiminin, demokrasinin tüm kurum ve kuralları ile uygulandığı ülkelerde hiçbir şekilde geçerli olmayacağı ve bu konuda yapılacak olan uygulamalarında olumlu sonuç vermeyeceği anlaşıldığından, yeniden parlamenter sisteme dönülmesi yolunda gereken değişikliklerin yapılması zorunluluğu net bir şekilde kendini göstermiş bulunmaktadır.

      Bu nedenle altılı masa olarak tanımlanan, altı muhalefet partisi bir araya gelmiş ve parlamenter sistemin yeniden yaşama geçirilmesi için neler yapılması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunmuşlar ve bundan sonra da hangi adımların atılacağına karar vermişlerdir.

      Gelişmeler ve görüşmeler bir gerçeği yeniden gözler önüne sermiştir: Bir masa etrafında toplanılamaz denilen, aynı görüş etrafında birleşemez denilen, birbiri ile hiçbir şekilde anlaşamaz denilen çeşitli görüşteki siyasi partilerden altısı bir araya gelmişler, oluşan olumsuz kanaatin olumluya çevrilebileceğini kamuoyuna açıkça göstermişler ve ilan etmişlerdir.

      Seçim tarihi yaklaştıkça millet ittifakı ile altılı masaya destek verenlerin oranının giderek artacağı görülmektedir.

      Yaklaşık bir asrı aşkın süredir ülkemizde uygulanan parlamenter rejim yerine başkanlık sisteminin oluşturulması başarılı olmamış ve yeniden eski düzene dönülebilmesi yolunda sesler giderek artan bir şekilde yükselmiştir.

      Özelikle sisteme karşı olanların oluşturduğu muhalefet cephesi bu sesleri duymuş ve bu nedenle de parlamenter sisteme dönülmesi için gereken arayışlara girmiştir.

      Bu arayışlar içerisinde daha önce uygulanan parlamenter sistemin aksayan tarafları da araştırılmış, tespit edilmiş ve bu aksayan yönlerin yeniden ortaya çıkmaması için güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi kararı alınmıştır.

      Alınan bu karar doğrultusunda Pazar günü yeniden bir araya gelen altı muhalefet partisi, daha önce anlaştıkları güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi yolundaki kararlarını biraz daha güçlendirmek ve kamuoyunun beklentilerini göz önünde tutmak suretiyle atılması gereken adımları yeniden gözden geçirmiş ve alınması gereken ilave kararları da almak suretiyle önümüzdeki seçimlerde izlenecek yolu tespit etmek suretiyle kamuoyuna yapılacak açıklamayı daha olgun ve daha belirgin bir hale getirmişlerdir.

      Elbette ki Türk tipi başkanlık sisteminin devamını isteyenlerde bulunmaktadır. Bu istekte olanlar, altılı masa etrafındaki buluşmayı çökertmek ve gücünü zayıflatmak için gerekeni yapma yolunda çabalar sarf etmektedirler.

      Ama görünen o ki; ne yapılırsa yapılsın, ne edilirse edilsin, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönülmesi yolunda verilen destek her geçen gün biraz daha artmaktadır.

      Bu nedenle önümüzdeki seçimde sandıktan güçlendirilmiş parlamenter sisteme destek verenlerin daha büyük bir çoğunlukla çıkma ihtimali kendini net bir şekilde göstermektedir.

      Yeter ki oyuna gelinmesin, tuzağa düşülmesin ve ülke yararı göz önünde tutulmak suretiyle atılması gereken olumlu adımlar atılsın…

[email protected]

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER