Hatay Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı, yöneticileri, futbol taban birliklerinin yetkilileri ile amatör kulüplerin yöneticilerinden oluşan kalabalık bir grup, dün AKP İl Başkanı Adem Yeşildal ile görüştü ve Millet Bahçesi yapılacağı belirtilen Antakya Atatürk Stadı ile Nazım Koka sahalarından en azından birinin korunmasını istedi.
ASKF heyeti adına Başkan Mehmet Öztürk, çiçek takdim ettiği, lokum paketi ile gittiği AK Parti il binasında, Başkan Adem Yeşildal’a, Antakya ile Defne’de 10.000 futbolcunun idman ve maç yapacak saha bulamadığını, mevcut sıkıntının ise ‘stat ve dış sahanın iptali halinde’ katlanarak süreceğini bildirdi ve çözüm istedi.
Hatay ASKF Başkanı Mehmet Öztürk, Atatürk Stadı ile Nazım Koka sahalarından en az birinin mutlaka korunması gerekliliğine dikkat çektiği konuşmasına şöyle devam etti:
“İlimizde, 94’ü futbol olmak üzere, 220 spor kulübü tescilli olup, bünyelerinde de yaklaşık 60.000 (altmış bin) lisanslı sporcusu olmakla beraber; velisi, antrenörleri, yönetim kurulları ve üyeleri ile genel toplamda 120.000’den (yüz yirmi bin) fazla bir spor ordusu bulunmaktadır.
Ülkemiz genelinde olduğu gibi, futbolun sevk ve idaresi, ilimizde Hatay ASKF ve alt kurullarıyla birlikte yapılmaktadır. Antakya’da birçok gencimizin/kardeşimizin/abimizin futbola ilk adımlarını attığı yer olan Atatürk Stadı ve Nazım Koka sahalarının Millet Bahçesi’ne dönüştürüleceği, daha önce yetkililerce açıklanmıştır. Antakya ilçemizde mevcut 32 aktif futbol kulübümüzde, yaklaşık 5.000 (beş bin) lisanslı futbolcu bulunmaktadır. Nazım Koka sahamızda, takımlar, merkezde başka tesis bulunmadığı için antrenmanlarını da resmî müsabakalarını da orada yapmaktadırlar. Bu nedenle oynanan müsabakalar yanı sıra, çoğu zaman saha 2, hatta bazen 3 takım tarafından aynı anda antrenman amacıyla kullanılmaktadır.
Atatürk Stadı ve Nazım Koka sahalarının kaldırılması halinde, bahsettiğimiz 32 kulübümüze mensup 5.000 (beş bin) sporcumuz, Madenboyu veya Defne ilçesi Atatürk Stadı’na gitmek zorunda kalacaklar. Bu durumda, Defne ilçesi ile beraber, toplam 55 takım ve yaklaşık
Profesyonel futbol takımlarımızın ve tabii Millî Takımımızın alt yapı kaynaklarının amatör futbolculardan oluşturulduğu göz önüne alındığında, Antakya ilçemizde yer alan bu sahanın kaybedilmesi, gençlerimizi ve ilimizin spor geleceğini olumsuz etkileyebilecektir. Ayrıca, genel olarak maddi sorunlar yaşayan ve sponsor bulmakta zorlanan, hiçbir geliri bulunmayan amatör takımlarımızın sırtına, ulaşım ve zamanlama sorunları gibi ek külfetler yüklenmiş olacaktır.
Alt yapılardaki sporcularımızın önemli bir bölümü örgün eğitim sistemimize dahil olduğundan, okullarından ve derslerinden zamanlar arttırarak, antrenmanlara ve müsabakalara gitmektedir. Ulaşımı oldukça rahat olan bu saha kapatılırsa, gençlerimizin antrenman ve müsabakalara ulaşımları, hem maddi olarak ve hem de zaman olarak yük haline gelecektir. Zaten amatör olarak yürüttükleri futbol hayatlarını daha zor şartlarda yürütmeye devam edecek ve hatta belki bir kısmı, maalesef spordan uzaklaşmak zorunda kalacaktır.
Gençlerimizin boş vakitlerini sporla doldurmasının, onları kötü alışkanlıklardan uzak tuttuğu göz önünde bulundurulduğunda, bu meselenin ciddiyeti daha net anlaşılacaktır.
Biz, amatörler olarak, Millet Bahçesi’ne karşı değiliz. Ancak daha önce defalarca dile getirdiğimiz üzere, ilimizde yeterli sayıda spor tesisi bulunmamaktadır. Gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak bir şekilde, sağlıklı yaşam felsefesi ile yetişmesi/yetiştirilmesi için, biz amatörler, tesis yetersizliğine rağmen elimizden geleni yapmaktayız.
Yeni tesis / tesisler yapılmadan, zaten çok sınırlı sayıda mevcut olan tesislerden biri yıkılırsa; amatörler, yeni yetenekler, dahası geleceğin sporcuları yetişemeyecektir. Millet Bahçesi içerisinde, mevcut Atatürk Stadı’nın suni çimle kaplanıp amatörlerin hizmetine sunulmasını veya mevcut Nazım Koka sahasının modernize edilerek halkımızın hizmetinde kalmasını, parka gelen vatandaşlarımızın ve velilerimizin de sporcularımızın maçlarını izlemesini istiyoruz.
Sayın Başkanım, özetleyecek olursak… Bu durumda, zaten yetersiz sayıda tesis varken, mevcut olan Atatürk Stadı veya Nazım Koka sahalarından birinin yerinin korunmasının, sahanın modernize edilerek amatör müsabakaların ve antrenmanların aynı sahada oynatılmaya devam etmesinin elzem olduğu kanaatindeyiz.
Tesis modernizasyonu yapılırken, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ana binasından Stat Taksi durağına kadar olan bölgede, kaldırım boyunca, alt taraflar işyeri olarak, üst kısımların ise soyunma odaları ve tribün olarak düzenlenmesi de kullanışlılığı arttırabilir ve saha bakım-onarım-işletme masraflarının da karşılanmasına katkı sağlayabilir. Aksi takdirde, yukarıda da bahsettiğimiz üzere, Atatürk Stadı ve Nazım Koka sahasının kaldırılması halinde, amatör takımlarımız, dolayısıyla gençlerimiz bırakın resmî müsabakaları oynamayı, antrenman yapmaya dahi saha/tesis bulamayacaklardır.
Geleceğimiz olan gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak kalarak spor yapabilmesi adına, bin bir fedakârlıkla ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışan amatör takımlarımız için ilimiz genelinde spor tesislerinin arttırılmasını ve mevcut Atatürk Stadı veya Nazım Koka sahalarından en az birinin yukarıda ifade ettiğimiz şekilde değerlendirilmesini arz ediyoruz.” -Cemil Yıldız-