Amik Çiftçisi Baraj İstiyor

İsmet Tokdemir, Reyhanlı Barajı ile ilgili 6 sorusundan sadece 1 soruya cevap alabildiğini söyledi Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay tarımı için hayati öneme sahip, yıllardır bitmeyen Reyhanlı Barajı hakkında, 18.07.2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması üzerine vermiş olduğu soru önergesindeki 6 sorudan sadece 1’ine cevap verilmek suretiyle yanıt geldiğini bildirdi. Milletvekili Tokdemir, […]

İsmet Tokdemir, Reyhanlı Barajı ile ilgili 6 sorusundan sadece 1 soruya cevap alabildiğini söyledi

Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay tarımı için hayati öneme sahip, yıllardır bitmeyen Reyhanlı Barajı hakkında, 18.07.2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması üzerine vermiş olduğu soru önergesindeki 6 sorudan sadece 1’ine cevap verilmek suretiyle yanıt geldiğini bildirdi.
Milletvekili Tokdemir, açıklamasında, “Ekte bilgilerinize sunmuş olduğum soru önergem ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen cevaptan da anlaşılacağı gibi, Sayın Bakan, iletmiş olduğum 6 sorudan ancak 1 tanesine cevap verebilmiştir. Diğer 5 soru maalesef cevapsız bırakılmıştır. Kesin olmayan muğlak ifadelerle, Reyhanlı Barajı hakkında net bir bilgi alınamamaktadır. Amik Ovamızın üreten çiftçileri artık bir çözüm istiyor. Konuyu, vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum” dedi ve Bakan Bekir Pakdemirli’nin cevabını şöyle aktardı:
“Reyhanlı Barajı inşaatı işinde 09.08.2010 tarihinde sözleşme imzalanmış olup, proje değişikliklerinden kaynaklanan imalat miktarlarındaki artıştan dolayı, işin sözleşme kapsamında tamamlanamayacağı anlaşıldığından, 29.09.2017 tarihinde iş tasfiye edilerek 21.12.2017 tarihinde ikmal ihalesine çıkılmıştır. Tamamlanan ihale sürecinden sonra, yeni yüklenici ile 02.04.2018 tarihinde sözleşme imzalanıp, 11.04.2018 tarihinde iş yeri teslimi yapılarak işe tekrar başlanılmıştır. Reyhanlı Barajı ikmal inşaatı işinde, baraj gövde dolgusu ve yardımcı tesislerin bitirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.
İşletmedeki klasik sistemde, cazibe ve terfili sulama yapılan Yarseli, Hassa, Kırıkhan ve Samandağ sulamalarında su kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması, su tasarrufunun sağlanması ve borulu şebekeye geçilmesi maksadıyla toplam 21.400 ha tarım arazisinde yenileme çalışmalarına planlama ve kati proje aşamasında devam edilmektedir. İşletmedeki sulamalarda yenileme çalışmaları yanı sıra, havzaya ilave sulama suyu temini maksadıyla, Kılavuzlu Projesi ile Ceyhan Nehri havzasından Asi Nehri havzasına su aktarımına yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Ayrıca kati proje aşamasında çalışmalarına devam edilen Tahtaköprü Barajı yükseltilmesi sulaması kapsamında, 34 500 ha yeni sahanın sulamaya açılması öngörülmektedir.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version