Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Amik Faciası…

Kendi Elimizle… Harita Mühendisleri, Uzmanlar gözüyle; Son yağışların Amik Ovası’nda

Kendi Elimizle…

Harita Mühendisleri, Uzmanlar gözüyle;

Son yağışların Amik Ovası’nda yol açtığı tahribat üzerine çeşitli kurum ve kişiler görüşlerini açıklamayı sürdürürken, olayın teknik boyutunu bilen harita mühendisleri de olaya farklı bir yaklaşım gösteriyor. Antakyalı Harita Mühendisi Kenan Kantarcı’nın bu konudaki kısa ve net yorumu şöyle:
“Yağan yağmurlar sonucunda paylaşılan Hatay Havaalanı Gölü görüntülerine destek olma amacıyla, bir harita mühendisi olarak katkı vermek istedim. 1957 yılındaki Amik Gölü’nün fiili durumunu, Google Earth uydu görüntüsü üzerine işleyince, Hatay Havaalanı’nın tamamının göl aynası içerisinde kaldığı çok net görülmektedir. Ayrıca buna, havaalanının inşaatı sırasında yaklaşık 2 metre kot (yükseklik) hatası eklenince, bu doğa faciaları ile karşı karşıya kalınmış oldu ne yazık ki.”
DSİ:BİZİM SU KOTU DOĞRU
Bu arada A.Fuat Arslan adlı, konuyla ilgili bir teknik uzman, DSİ’nin zamanında verdiği KOT’un dikkate alınmadan iş yapıldığını belirterek olaya şöyle yaklaşıyor:
“30 Ocak 2012 tarihinde havaalanı sular altında kaldığında, DSİ Genel Müdürlüğü’nde yapılan araştırmada, ‘Biz, DSİ olarak olabilecek su yüzü kotunu doğru bildirmişiz, ama onlar bizim bildirdiğimiz su kotunun 2 metre altında yapmışlar havaalanını’ demişlerdi. Bu tür yapılar için, en az 5 sene, yörenin tüm fiziki, meteorolik, zeminsel, yabanıl hayvan, kuş göçü vs vs iyice incelenmelidir. Güya, 29 Ekim’de açtık denilen, ama hala açılamayan İstanbul 3.Havalimanı için de buna benzer sıkıntı yaşanabilir. O havaalanı da kotundan daha aşağı yapıldı ve ‘kuş göçü yolunda’ deniyor.”
KUŞLAR GELİYOR
Bu arada, Mehmet Çankaya adlı Antakyalı bir okurumuz da sosyal medya hesabı üzerinden olayı yorumlarken, Ova’ya eski kuş türlerinin gelmeye başladığına dikkat çekti ve şöyle devam etti:
“Güzelim Sakarca kuşları ve ördekler anavatanlarına dönmeye başlamışlar. Buna sevinelim mi, üzülelim mi bilemiyorum. Bir çağrı yapalım çevredeki köylü kardeşlerime… Kuşları avlamasınlar. Onlar sayesinde, Allah, yaşamlarını ve üremelerini sağlamak için Göl’ü tekrar yaratır. Allah’ın mucizeleri çoktur. Ben de bu açıdan bakayım dedim.” -Cemil Yıldız-