Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Amik Felaketi Üzerine

Güzelmansur, Yasa Teklifi verdi;

Güzelmansur, Yasa Teklifi verdi; Tokdemir, “Afet Bölgesi” ilanı istedi.

Son yağışlarla felaket yaşanan Amik Ovası’nda, üreticinin zararlarının karşılanmasına yönelik olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hareketlilik var. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yasa teklifi verirken, aynı Parti Milletvekili İsmet Tokdemir de Meclis’teki konuşmasında, bölgedeki zararların karşılanmasını istedi.
-ZARARLAR KAŞILANSIN-
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 2018’de ve 2019’un Ocak ayında yaşanan sel ve dolu afetleri nedeniyle zarar gören tüm çiftçilerin zararlarının tamamının karşılanması için kanun teklifi verdi. Kanun teklifi yasalaşırsa, bu ödemelerde, çiftçilerin ve üreticilerin tarım sigortası yaptırım yaptırmadığına bakılmayacak.
CHP’li Güzelmansur’un TBMM Başkanlığı’na sunduğu Kanun Teklifi ile beraber, 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanunu’na geçici madde ekleniyor. Eklenen geçici maddeyle, Hatay ili genelinde, 2018 yılında ve 2019 Ocak ayında meydana gelen dolu afetlerinde ve şiddetli yağışlar neticesinde ortaya çıkan sel afetlerinde zarar gören tüm üreticilerin kayıplarının karşılığının, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı tespitler üzerinden hak sahiplerine ödenmesi öngörülüyor.
YOKSA HATAY’DA TARIM VE HAYVANCILIK SÜRDÜRÜLEMEZ
Güzelmansur, Kanun Teklifi’nin genel gerekçesinde şu tespitlere yer verdi:
“2018 yılında yaşanan dolu ve şiddetli yağmur, özellikle Erzin ve Dörtyol ilçelerimizde 50 bin dönümlük narenciye bahçesinde ağaç ve meyvelerin mahvına sebep olmuştur. Bu narenciye bahçelerinin 20 bin dönümlük kısmında meydana gelen zararın boyutu %100’dür. Kalan kısımdaki zararın boyutu ise %70 ila %50 arasında değişmektedir. Ayrıca sele kapılarak telef olan hayvanlar bulunmaktadır. Yine 2019 yılının Ocak ayında gerçekleşen şiddetli yağışlarla ve bu yağışlar sonrası, Tahtaköprü Barajı’nın kapaklarının açılmasıyla, Hatay’da 30 mahalle/köyü su basmıştır. Binin üzerinde ev, 30 binin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan, 100 bin dönüm ekili arazi, binlerce dönüm mera, samanlar, hayvan yemleri sular altında kalmıştır. Bu büyüklükteki bir doğal afet zararının, Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların ötelenmesiyle geçiştirilmesi, Hatay tarım ve hayvancılığını bitme noktasına getirecektir. Üreticilerimizin geçimlerini sağlayabilmeleri, faaliyetlerine devam edebilmeleri için zararlarının tamamının devlet tarafından nakdi olarak karşılanması elzemdir.”
TOKDEMİR: Afet kararı çıkmalı
CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir de, TBMM’nin Perşembe günkü birleşiminde söz alarak, Amik Ovası’ndaki tahribatlara dikkat çekti ve Amik Ovası ile çevresinin afet bölgesi ilan edilmesini istedi.
Milletvekili İsmet Tokdemir, TBMM’de şu konuşmayı yaptı:
“Hatay’da son günlerde etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle, eski Amik Gölü adeta yeniden oluştu. Ova’nın eski Amik Gölü çanağında yaklaşık 120 bin dönüm ekili alan, sular altında kalarak zarar görmüştür. Yaşanan sel felaketinin boyutlarını da düşünürsek; bölgenin afet bölgesi kapsamına bir an önce alınması, çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin ve vergi ödemelerinin bir yıl devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Üreticinin zararlarını karşılamak üzere, destek ödemeleri de yapılmalıdır. Özellikle altyapısı zarar gören tüm belediyelerimize, Parti ayrımı gözetmeksizin, acil yardım fonundan destek sağlanmalıdır.” -Cemil Yıldız-