Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Amik Gölü Havzası

Her yağışta sular altında Reyhanlı’nın tamamı ile Antakya ve Kırıkhan

Her yağışta sular altında

Reyhanlı’nın tamamı ile Antakya ve Kırıkhan ilçelerinin bir bölümünü oluşturan Amik Ovası için konuşan Tülay Hatimoğulları Oruç: “Hatay’da yaşanan sağanak yağışlar nedeniyle, Amik Ovası sular altında kaldı. Kurutulan Amik Gölü havzasında inşa edilen havaalanının yolu kapandı ve göl tekrar oluştu! Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanına sorduk…”

Türkiye’nin en verimli topraklarını barındıran adreslerden biri de, son dönemde sellerle boğuşan Amik Ovası. Bilindiği gibi, uzun bir süre sağanak yağmur etkisi altında kalan Hatay’da, Tahtaköprü Barajı’nın kapakları açılmış, Amik Ovası su altında kalmıştı. Aşağıoba Mahallesi’nde yaşayanlar ise sudan korunmak için bentler kurmuş, ancak yağmurun da şiddetini artırmasıyla, tüm bentler yerle bir olmuştu. Kaçınılmaz son mu? Evler ve ahırlar su altında kaldı. Yağmur nedeniyle tek şeritten ulaşım sağlanan Hatay Havalimanı trafiğe kapatılma durumu yaşadı.
Ağır geçen her kış döneminde kendini tekrar eden durumu TBMM gündemine taşıyan isim, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç oldu. Aslen Hataylı olan ve Hatay kadın siyasetinin öncü isimleri arasında yer alan Tülay Hatimoğulları Oruç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması adına bazı sorular sordu.
-HAVAALANI VE GÖL-
Sorularına ilişkin yaptığı kısa bilgilendirmede, kurutulan Amik Gölü’ne ve göl havzasına kurulu havaalanının durumuna işaret eden Oruç, “Son günlerde Hatay’da yaşanan sağanak yağışlar sonucunda ve Tahtaköprü Baraj kapaklarının açılması ile Amik Ovası sular altında kalmıştır. Su seviyesinde meydana gelen ciddi yükselme, Hatay Havaalanı yolunu kapanma noktasına getirmiştir. Bölgenin tarıma açılması amacıyla kurutulan Amik Gölü havzasında inşa edilen havaalanı, derelerin taşması ve baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte ada haline dönüşmüştür. Amik Ovasında bulunan Hatay Havaalanı yolu yakınındaki Aşağıoba Köyü’nde çok sayıda ev, ahır, tarım arazisi ve araç sular altında kalmış; vatandaşlar evlerini terk etmek zorunda kalmıştır” dedi ve sorularını da şöyle sıraladı:
1. Hatay Havaalanı henüz proje aşamasındayken, kurutulan Amik Gölü yatağının havaalanı inşaatı için uygun olmadığı gerekçesiyle, ekoloji mücadelesi veren birçok dernek tarafından itirazda bulunulmuşsa da, bahsi geçen alana havaalanı yapılmıştır. Amik Gölü havzası, her ciddi yağışın ardından sular altında kalmaktadır. Yaşanan sorunların nedeni, havaalanının yapılmış olduğu alanın göl yatağı olması iken, neden bu bölgede havaalanının yapılmasında ısrarcı olunmuştur?
2. Sağanak yağışın yanı sıra baraj kapaklarının açılması ile deyim yerindeyse Amik Gölü tekrar oluşmuştur. Sürekli yaşanan bu sorunu çözmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?
3. Sular altında kalması nedeniyle, havaalanı açıldıktan sonra birkaç ay kapatılmış ve hizmet dışı kalmıştır. Daha sonra pist 2 metre yükseltilmek zorunda kalınmış, drenaj kanalları yardımıyla su basıncının tahliyesi sağlanmaya çalışılmıştır. Bunların, havaalanın maliyeti yanında ekstra maliyeti ne kadar olmuştur?
4. Kurutulmuş Amik Gölü’nün başlangıcı/ana kaynağı olan Gölbaşı Gölü’nün genişletilmesi ile yağışın Amik Gölü Havzası yerine bu gölde toplanması mümkündür. Bu saikle, Amik Ovası’nın sular altında kalmasını engellemek için Gölbaşı Gölü’nün ıslahı ve rehabilitesi üzerine çalışmalarınız var mıdır?
-SIKINTI AYNI-
Reyhanlı’da, sular altında kalan arazilerde ciddi zarar oluşturan ve ‘felaket’ olarak nitelendirilen durum için konuşan vatandaşlardan, Ahmet Döner, baraj kapaklarının açılması ve yağmur nedeniyle su seviyesinin 1-1,5 metreyi bulduğunu söyledi. Bazı hayvanlarının telef olduğunu belirten Döner, sıkıntı çektiklerini kaydetti. Bundan 6 yıl önce yaşanan sel sırasında 11 yaşında olduğunu belirten Merve Döner ise, “Ben ortaokul birinci sınıfa giderken de bu afeti yaşamıştım. Aradan 6 yıl geçti. Kurutulan Amik Gölü kendine ait olanı istiyor. Hatta bu yıl daha şiddetli geldi. Evlerimiz sular altında kaldı. Umarım daha da yükselmez” dedi.
-BEKLENTİ-
Bölgedeki genel beklenti, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın; bölgede yaşananlara özel bir ‘destek paketi’ hazırlaması, yöre üreticisinin zararının karşılanması ve mevcut borçlar için de ‘erteleme’ ya da ‘af’ şeklinde adımlar atılması yönünde. -Tamer Yazar-