Reyhanlı’da çapı 15 km olan mikrosızıntı tespit edildi…
İskenderun Teknik Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünde Prof. Dr. Ergül Yaşar danışmanlığında yürütülen tez çalışmasında Jeoloji Mühendisi Orkun turgay tarafından Hatay’ın petrol ve doğalgaz zenginlikleri bilimsel olarak ispatlandı.
Tez çalışmasında Hatay’ın petrol ve doğalgaz imkanlarını araştırmak için Jeokimya, Su Kimyası ve Uydu Teknolojilerinden faydalanıldı. Su kimyası çalışmalarının değerlendirilmesi aşamasında, Jeokimya çalışmaları için ilimizdeki gaz sızıntıları ve toprak gazları yeniden değerlendirildi. Yeni sahaların bulunmasına yönelik olarak uydu görüntülerinden hidrokarbon potansiyeli belirlendi.
Üç farklı yöntemle yapılan değerlendirmeleri barındıran tez çalışmasına göre, Amik Havzasının İskenderun havzasından daha verimli olduğu, toprak gazlarının yeniden değerlendirilmesi sonucu Amik havzasında hidrokarbon içerilebilecek verimli alanların tespit edildiği, gaz sızıntılarının yeniden değerlendirilmesi sonucu Amik havzasında petrol olduğu, uydu görüntülerinin değerlendirilmesi sonucunda da Reyhanlı’da çapı 15 km olan bir mikrosızıntı alanı tespit edilmiştir.
Orkun Turgay, tez çalışmasında konvansiyonel arama tekniklerine göre daha ucuz olan bu yöntemle sadece yüzeyden edinilen bilgilerle günümüz teknolojisi ile hidrokarbon potansiyelinin yüksek olduğu alanların kolaylıkla tespit edilebildiğini belirtti. Turgay, ayrıca uydu teknolojileri ve uzaktan algılama metodu ile yeni sahaların kolaylıkla tespit edilebileceğini, mikrokarbonların yüzey belirteci olduğunu, mikrosızıntılar özelinde yapılan çalışmalarla sondaj yeri önerildiğinde hem az maliyetli hem de daha keskin sonuçlar alındığını ifade etti.
Ülkemiz adına böyle bir çalışmadan dolayı çok gururlu olduğunu belirten Turgay, ileriki çalışmalar ile Reyhanlı özelinde artık Hatay’ın bir Teksas olması için çalışacağını ifade etti.
Prof.Dr. Ergül Yaşar, yapılan çalışma ile Reyhanlı’da keşfedilen yeni mikrosızıntı alanının, önümüzdeki yıllarda Hatay ve Türkiye için büyük potansiyele sahip olduğunu, bilimsel arenada ise “Büyük Reyhanlı Miktosızıntısı” olarak literatüre geçeceğini belirtti. Mehmet ÖZGÜN