Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Amik Ovası çiftçisi…

Destek göremeyişlerine ve afet

Destek göremeyişlerine ve afet kapsamına alınmayışlarına veryansın ediyor:

Çiftçi; kalp, depresyon ilacıyla evinden çıkabiliyor!

Amik Ovası çiftçisinin sulama sorununa kendi imkanlarıyla çözüm bulmaya çalışan Asi Sulama Kooperatifi’nin Başkanı, kendisi de çiftçi olan Hüseyin Şahbaz, ovadaki çiftçinin kaderine terkedildiğini, hükümetten hiç destek görmediğini savundu.
Hüseyin Şahbaz, hükümetin, geçtiğimiz kış aylarında olağanüstü günler yaşayan ve afete uğrayan Amik çiftçisini afet kapsamına almayışının kabul edilebilir bir yanı olmadığını bildirdi. Asi Sulama Kooperatifi Başkanı Hüseyin Şahbaz, Amik Ovası çiftçisinin; yalnızlıktan, dertlerinden ve sıkıntısından kalp krizi geçirdiğini, evinden de depresyon ilaçları almak suretiyle ancak çıkabildiğinin altını çizdi ve “Tarım Bakanı ve Yetkililerin dikkatine” başlığı altında ilerleyen paylaşımında şunları yazdı:
“ Çok mu zordu, bu çiftçilere yardım etmek, yaşanan bu felakete bir afet yasası çıkartmak? Sezonun başında yaşanan sel felaketinden sonra; 15 Mayıs, 30 Mayıs, 22 Temmuz ve 23 Eylül tarihlerinde, gerek basın yoluyla ve gerekse basın toplantısı yoluyla Tarım Bakanlığı’na ve yetkililerine, defalarca, çiftçi olarak yaşadığımız sıkıntıları ve yaşanacak sıkıntıları en açık şekilde anlatmamıza rağmen, sesimize kulak vermeyen işi çok bilen yetkililer bir çözüm bulamayıp, Hatay çiftçisini afet kapsamına alamadınız.
Söylediklerimiz bir bir olmaya başladı…
1-Enerjsa, elektriği kestiği yetmez gibi, aboneliği fesh ediyor.
2-Ziraat Bankası, borcunu ödeyemeyen, kanuni takipte aldığı çiftçilerin arazilerine eksper gönderip, arazi fiyat tespiti yaptırıp, sattırmaya veya satın almaya hazırlık yapıyor.
3-Her 100 çiftçiden 80’ni açık verdiği için, çalıştığı fabrikayla, gübre bayisiyle, ilaç bayisiyle ve akaryakıt aldığı işletmeden aldığının karşılığını vermediği için; traktörünü, arabasını, tarlasını satmaya başladı, eğer değerine yakın alıcı bulabilirse…
4-Birçok çiftçi, yeni sezonda ekmek için buğdayını, mazotunu alamıyor ve binlerce dönüm arazi eken çiftçiler, ellerindeki tarlayı bıraktılar, toplama makinalarımı sattılar.
5-En son 80 kuruş olan pamuk desteklemesini biraz artırıp, erken ödenmesi hususunu defalarca haykırdık. Hadi artırmazdınız… Erken ödenmesi için alınacak karar çok mu zordu?
Sorduğumuz, ulaştığımız yetkililer, hala ‘bekleyin, yakında düzenleme çıkacak’ diyorlar. Hala neyi bekliyorsunuz? İnanın, sizler bu işi hiç mi hiç bilmiyorsunuz? Yanınızda, bürokrat veya danışman olarak gezinen insanlar, yaptığınız tek şey, yüksek maaş almak!
Birçok arkadaşın kalp krizi geçirdiğini ve depresyon ilacı alarak evinden çıktığını ve geceleri sıkıntıdan sabahlara kadar azap çektiğini biliyorum, ben dahil olmak üzere… Can’ımızdan olmamız mı lazım, Sayın Tarım Bakanı ve yetkilileri? Tarih ve bu insanlar asla ve asla sizi affetmeyecek. Geçmişte yaptıklarınızdan dolayı Hakkı’mızı helal etmiyorum, etmiyoruz.
Sonuç olarak, makinayla 200 kğ’dan ameleyle toplama yapıp 500 kğ kadar pamuk toplayan ve 2000-3000 TL arasında pamuğunu satan çifti dostlarım, benim ve sizlerin Allah yardımcısı olsun. Tarım Bakanlığı’nın bütçe komisyonunda benzer sıkıntıları sonradan da olsa dile getiren, MHP Milletvekili Lütfi Kaçıkçı Vekilime ve Meclis konuşmalarında CHP Milletvekili İsmet Tokdemir Vekilime, şahsım ve sıkıntıda olan tüm çiftçiler adına teşekkür ediyorum.” -Cemil Yıldız-