Hatay MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, her yıl taşkın riskiyle gündeme gelen Amik Ovası için en gerçekçi ve kalıcı çözümün Asi Nehri üzerine inşa edilecek bir baraj olduğunu açıkladı. Kaşıkçı, 2026 yılı hedefleri kapsamında Asi Nehri’nin kontrol altına alınmasının öncelikli başlık olduğunu vurguladı.
“Bütünleşik çözüm şart”
Amik Ovası’nı her yıl sular altında bırakan taşkın riskine karşı yürütülen çalışmaları değerlendiren Kaşıkçı, bugüne kadar yapılan yatırımların önemli olduğunu ancak yeterli olmadığını ifade etti. Ovanın tamamen güvenli hale gelmesi için “eksik halka”nın tamamlanması gerektiğini söyledi.

“Devletin emeğini görmemek vicdansızlıktır”
Taşkınları önlemeye yönelik devlet yatırımlarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Kaşıkçı, iki büyük projeye dikkat çekti:
Karasu Kanalı Projesi: Tahtaköprü Barajı’ndan gelen fazla suyun ovayı basmasının önüne geçildiğini, özel bir projeyle suyun doğrudan Reyhanlı Barajı’na aktarıldığını söyledi.
Afrin Çayı Yatırımı: Suriye’den kontrolsüz şekilde gelen Afrin Çayı sularının, DSİ yatırımları sayesinde dizginlenerek Reyhanlı Barajı’na yönlendirildiğini ifade etti.
“Amik Ovası’nda taşkınları önlemek amacıyla devlet hiçbir önlem almadı demek vicdansızlık olur. Ancak her şey tamam demek de gerçeğe aykırıdır” diyen Kaşıkçı, dengeli bir değerlendirme yaptı.
“Asi kontrol altına alınmalı”
Milletvekili Kaşıkçı, taşkınların temel nedenlerinden birinin Asi Nehri’nin debisini kontrol edecek yeterli bir su yapısının bulunmaması olduğunu belirtti.
“Yapılması gereken, Asi Nehri’ni kontrol altına almaktır. Bunun yolu da nehir üzerinde öncelikle taşkın önleme amaçlı bir baraj inşa edilmesinden geçmektedir” sözleriyle çağrısını yineledi.
Amik Ovası için kalıcı çözüm arayışında gözler şimdi Asi Nehri üzerinde planlanacak projelere çevrildi.
