Küresel salgın sürecinde, sıkı tedbirlerle; ekim, dikim, gübreleme, sulama, çapalama, ilaçlama ve hasat işlemleri yapılıyor.
İklim özellikleri ve verimli topraklarıyla yılda birden fazla ürün yetiştirilen Amik Ovası’nda, tarımsal üretim, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleriyle aralıksız olarak sürüyor. Reyhanlı ilçesinde bulunan 6 bin 500 dekarlık meyve bahçesinde, bu kapsamda erkenci kayısı hasadına da başlandı.
Tedbirler titizlikle yürütülüyor…
İşçilerin, ürünü, sosyal mesafe kuralına uygun olarak topladığı bahçede, Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu incelemede bulundu. Çolakoğlu, yaptığı açıklamada, Kovid-19 sürecinin tarım çalışanlarını olumsuz etkilememesi için tedbirleri titizlikle yürüttüklerini söyledi.
Bu süreçte tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, gıda arz, üretim ve tedarikinin korunması konularının üzerinde hassasiyetle durduklarını dile getiren Çolakoğlu, şöyle devam etti:
“Çiftçilerimizin, bitkisel üretimde gerekli olan ekim, dikim, gübreleme, sulama, çapalama, ilaçlama ve hasat gibi konularda yaptıkları tüm faaliyetler kesintisiz olarak devam etmektedir. Tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesinde, çiftçilerimizin ve tarım işçilerinin Kovid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafeye uyarak faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli hassasiyeti gösteriyoruz. İl ve ilçe müdürlüklerimizde çalışan personel, bu hassasiyetle çiftçilerimizin yanında bulunmaktadır.”
Hasatta sosyal mesafe kuralı…
Çolakoğlu, ovada kavun, pamuk ve mısır ekimlerinin yapıldığını, soğan ve çilek gibi ürünlerin de hasadına başlandığını söyledi. İhracata yönelik erkenci meyve olarak değerlendirilen kayısının bölgede hasat edilmeye başlandığını da belirten Çolakoğlu, “İşçiler tarafından, sosyal mesafe kurallarına uyularak hasat yapılıyor” dedi.
Çolakoğlu, “Kovid-19 salgını, şu ana kadar tarımsal üretimimizi herhangi bir şekilde etkilememiştir” ifadesini kullandı. Ziraat Mühendisi Mustafa Döndaş da, 6 bin 500 dekar alanda erkenci meyve üretim ve hasadının devam ettiğini söyledi. Bu sene 12-15 bin ton ürün almayı beklediklerini belirten Döndaş, bahçeye, gerekli izinleri alarak işçileri getirdiklerini ve her meyve ağacında, sosyal mesafe kuralları gereği 2 ya da 3 işçinin çalıştığını kaydetti. Mehmet ÖZGÜN