Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Amik ‘su’ Beklerken

Çalışmalar Sürüyor DSİ Genel Müdürü Murat Acu: “Kılavuzlu Sulaması Projesi

Çalışmalar Sürüyor

DSİ Genel Müdürü Murat Acu: “Kılavuzlu Sulaması Projesi kapsamında, 30.07.2018 tarihinde kademeli olarak İslahiye Karasu Kanalı’na su aktarılmasına başlanmış olup, Hatay ili Hassa ve Kırıkhan ilçelerinde ekilmiş olan toplam 40.000 dekar zirai arazide 1. ve 2. ürünün sulanması sağlanacak.”

Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerini içerisine alan geniş kapsamlı bir proje olması nedeniyle GAP Eylem Planına dahil edilen Orta Ceyhan Menzelet Kılavuzlu Projesi İnşaatı devam ediyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan ve devam eden çalışmalara işaret eden Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, “Kılavuzlu Sulaması Projesi kapsamında 30.07.2018 tarihinde kademeli olarak İslahiye Karasu Kanalına su aktarılmasına başlanmış olup, Hatay ili Hassa ve Kırıkhan ilçelerinde ekilmiş olan toplam 40.000 dekar zirai arazide 1. ve 2. ürünün sulanması sağlanacak” derken, bu açıklama, ‘sulama’ ve ‘taşkınlar’ konusunda sıkıntılar yaşayan bölge üreticilerini memnun etti.
Önceki gün yaptığı kısa bilgilendirme notunda, Orta Ceyhan Menzelet Kılavuzlu Projesi’nin Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerini kapsayan çok maksatlı büyük bir havza projesi olduğunun altını çizen DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Projenin tamamlanması ile beraber, 1.060.910 da tarım arazisinin sulanması ve 72.000 da arazinin de taşkından korunması sağlanacak” şeklinde konuştu.
-İSTİHDAMA KATKI-
Orta Ceyhan Menzelet Kılavuzlu Projesi; Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep il sınırları içerisinde, kapsamlı bir formülasyonla çözümlenen çok maksatlı büyük bir havza projesi konumundadır. Projenin tamamlanması ile birlikte toplam 1.060.910 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak, 72.000 dekar tarım arazisi taşkınlardan korunmuş olacak ve sulama şebekesinin yapılması ile de yılda 500 Milyon TL net gelir artışı ve 150.000 kişiye istihdam sağlanacak. Proje; Kahramanmaraş Merkez Ovası, Sağlık Ovası, Gaziantep İslahiye Ovası ve Hatay Amik Ovası toprakları için büyük önem arz etmektedir.
-SUYUN KAYNAĞI-
Her 3 ilin topraklarına hayat verecek suya kaynaklık edecek adres ise Kılavuzlu Barajı. Kahramanmaraş Menzelet Barajı’ndan regüle edilen Ceyhan Nehri suları, 8 km mansaptaki Kılavuzlu Barajı’nda yükseltilerek, 80 m3/s başlangıç kapasiteli Kılavuzlu sulaması ana kanalı ile proje alanına sulama suyu verilecek. Kılavuzlu Barajı, Kahramanmaraş ilinin 18 km kuzeybatısında Ceyhan Nehri üzerine inşa edildi. Sulama, enerji ve içmesuyu maksatlı Baraj’ın gövdesi, zonlu toprak dolgu tipinde ve talvegden yüksekliği 56 m’dir. 74 hm3 depolama hacmi bulunan Baraj’ın, 54 mw kurulu gücü bulunmaktadır.
-GAP KAPSAMINDA-
Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep’i kapsayan Proje, büyüklüğü nedeniyle GAP Eylem Planına dahil edildi ve çalışmalar da bu kapsamda sürdürülüyor. 3 ili içine alan geniş kapsamlı bir proje olması nedeniyle kısım kısım ihale edilen Proje’de hangi aşamaya gelindiğinin en net karşılığı ise önceki gün DSİ Genel Müdürü Murat Acu tarafından kamuoyuna duyuruldu.
“Klavuzlu Sulaması Projesi kapsamında, 30.07.2018 tarihinde kademeli olarak İslahiye Karasu Kanalı’na su aktarılmasına başlanmış olup, Hatay ili Hassa ve Kırıkhan ilçelerinde ekilmiş olan toplam 40.000 dekar zirai arazide 1. ve 2. ürünün sulanması sağlanacak.”
Bu arada, DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilerek yapımı tamamlanan ve Kılavuzlu Sulama Birliği’ne devri yapılan Kılavuzlu Sulaması 1 Kısım’da 2014 yılından bu yana sulama hizmetleri devam etmektedir. Kılavuzlu 1. Kısım’da İşletmeye açılan alan ‘brüt 46500 dekar-net 42000 dekar’ olup, bu alanda cazibeli ve pompajlı sulama (P1, P2 ve P3) birlikte yapılmaktadır.
-GELİR ARTIŞI-
Kahramanmaraş Kılavuzlu Barajı’ndan Hatay Tahta Köprü Barajı’na regüle edilecek olan su sayesinde, bereketli toprakların mevcut durumdaki ürün deseni, Proje’nin tamamlanması ile halen tarımı yapılan bitkilerin verimini de arttıracak, yeterli suyun zamanında bulunabilmesi, yani temin garantisinin olması koşulları da sağlanacak.
Proje’nin tamamlanması ile birlikte, Kahramanmaraş ve Gaziantep (DSİ Kahramanmaraş 20. Bölge) illerinde 597.950 dekar, Hatay’da (DSİ Adana 6. Bölge) ise 462.960 dekar olmak üzere toplam 1.060.910 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacak. Bu kapsamda; Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep illeri bölgesinde istihdam artışı meydana gelirken, ekonomik ve sosyal bakımdan bölgeye büyük fayda sağlanacak. Ayrıca; 72.000 dekar tarım arazisi taşkınlardan korunarak, vatandaşların can ve mal güvenliği sağlanmış olacak.
Projenin Toplam Maliyeti 2.950.000.000 TL olup, bitiş tarihi ise Temmuz 2020!
-HAYAT VERECEK-
Ak Parti Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik de konuya ilişkin olarak sosyal paylaşım hesabı üzerinden verdiği mesajda projeye işaret ederken, “Kahramanmaraş’tan Amik Ovası’na hayat verecek Projemiz kapsamında Menzelet-Kılavuzlu Baraji’ndan Tahtaköprü Barajı’na oradan Ova’ya gidecek dev projemizin ilk adımı atılıyor. Ova’ya su inmeye başladı. Ya Bismillah!” dedi. -Tamer Yazar-