Anıtkabir’de anlamlı Atatürk sergisi

Millî Eğitim Bakanlığı ders kitaplarının ilk sayfalarında ve okul duvarlarında yer alan tarihî Atatürk portresinin orijinali, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nden 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne kadar Anıtkabir’de ziyaretçilere sunulacak. Ressam Şeref Sonel tarafından Atatürk’ün bir fotoğrafı üzerinden sulu boya renklendirme tekniğiyle yapılan ve yıllardır okullarda ve ders kitaplarında yer alan bu değerli portre, 2024 yılında […]

Millî Eğitim Bakanlığı ders kitaplarının ilk sayfalarında ve okul duvarlarında yer alan tarihî Atatürk portresinin orijinali, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nden 24 Kasım Öğretmenler Günü’ne kadar Anıtkabir’de ziyaretçilere sunulacak.

Ressam Şeref Sonel tarafından Atatürk’ün bir fotoğrafı üzerinden sulu boya renklendirme tekniğiyle yapılan ve yıllardır okullarda ve ders kitaplarında yer alan bu değerli portre, 2024 yılında Millî Eğitim Bakanlığının envanterine dâhil edildi.

Portre, Anıtkabir’de düzenlenen “Orijinal Atatürk Portresi Sergisi” kapsamında 15 gün boyunca tüm ziyaretçilere açık olacak. Öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar, Anıtkabir ziyareti sırasında bu anlamlı portrenin orijinalini görme fırsatı yakalayacak.

Tarihî Portre Hakkındaki Rapor

Tablonun arkasında bulunan ve “Atatürk Portresi Raporu” başlığını taşıyan ıslak imzalı belge, eserin tarihî değerini ortaya koyuyor. 1961 yılında, Atatürk’ün manevi kızı Prof. Dr. Afet İnan başkanlığında bir araya gelen ve uzmanlardan oluşan 6 kişilik bir komisyon tarafından hazırlanan raporda, Atatürk’ün 75×95 cm boyutlarında büyütülen bu portresinin, o zamana kadar yapılmış en değerli eserlerden biri olduğu vurgulanıyor.

Raporda, portrenin “tarihî” nitelik taşıdığı ve Atatürk’ün yüz, göz ve saç renginin gerçeğe tam uygun şekilde ifade edildiği belirtiliyor. Ayrıca, Atatürk’ün irade, kudret, azim, asalet, zekâ, sevimlilik ve büyük insanlık özelliklerinin bu portrede bir arada görülebildiğine dikkat çekiliyor.

Komisyonun raporunda, portrenin tarihî değeri kadar Türk milletine Atatürk’ü en gerçekçi şekilde tanıtması açısından da kıymet biçilemez bir eser olduğu belirtiliyor ve eserin çoğaltılmasının önemine vurgu yapılıyor.

 

Muhabir: Volkan İcil

Exit mobile version