Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ankara ve Şam görüşüyor…

Gündem: Geri Dönüşler “Rejim,

Gündem: Geri Dönüşler

“Rejim, gerçekçi davranırsa; terörle mücadele, siyasi süreç ve Suriyelilerin geri dönüşleri konusunda birlikte çalışmaya hazırız” diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakanlığın 2023 bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, Suriye’de bir süredir istihbaratlar aracılığıyla rejimle zaten görüştüklerini belirtti.

Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı, 24 Kasım 2022 tarihi itibariyle bir önceki aya göre 44 bin 772 kişi azalarak 3 milyon 577 bin 714 kişi oldu. 2022’nin başından bu yana kayıtlı Suriyeli sayısı ise 159 bin 655 kişi azaldı. Bu azalmanın nedenleri arasında, Ankara’nın Suriye’nin kuzeyinde oluşturduğu güvenli bölge ve yeni yerleşim alanları. Ancak sık sık gündeme gelen şey, bu konuda daha net bir sonuç alınması adına, Ankara’nın Şam ile görüşmesi!

24 Kasım 2022 tarihi itibariyle 358 bin 984 Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Hatay kamuoyunun da yakından takip ettiği son açıklamanın adresinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu var.

-GÖRÜŞÜYORUZ!-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TBMM Genel Kurulu’nda, Bakanlığın 2023 bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, Suriye’de bir süredir istihbaratlar aracılığıyla rejimle zaten görüştüklerini belirtti.

Çavuşoğlu, “Rejim, gerçekçi davranırsa; terörle mücadele, siyasi süreç ve Suriyelilerin geri dönüşleri konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Bunun aksi zaten düşünülemez. Aynı politikayı Irak’ta da uyguluyoruz. Hem Bağdat hem Erbil’e terörle mücadele konusunda işbirliği teklif ediyoruz. Aynı mesajları, yeni Irak Hükümeti’ne de iletiyoruz. Muhataplarımız çağrılarımıza kulak verirse, birlikte yürürüz ve terörle birlikte mücadele ederiz. Yok, tepkisiz kalırlarsa, kendi göbeğimizi kendimiz keseriz” dedi.

-TARAFLAR!-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen ay yaptığı açıklamada, siyasette küslük olmayacağını, seçimden sonra Suriye rejimiyle “sil baştan” yapabileceklerini söylemişti. Ancak, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat’ın Erdoğan’la görüşmek istemediği de basına yansımıştı. Suriye yönetiminin, Rusya’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la zirve düzenleme çabalarına direndiği de belirtiliyor. Bu değerlendirme, Reuters haber ajansının üç kaynağa dayandırdığı haberinde de yer almıştı.

-NE DENDİ?-

Hatırlanacağı gibi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi ile Dünya Kupası için gittiği Katar’da el sıkışan Erdoğan, bundan bir hafta sonra yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Suriye ile de ilişkileri düzeltebileceğine işaret etmiş, “Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz” demişti.

-NE OLUR?-

İsmini vermek istemeyen, Hatay’da yaşayan bir Suriyeli sığınmacının değerlendirmesi ise iki başkentin açmazları noktasında…

“Türkiye’ye kaçan herkes, Şam’ın gözünde muhalif! Kendi adıma, ben değilim! Kendimi hiçbir tarafa ait hissetmiyorum. Sadece savaştan kaçtım. Ailem için kaçtım. Çocuklarımın geleceği için kaçtım. Haklısınız, halen geri dönmedim, dönemedim! Suriye’de bıraktıklarımdan geriye ne kaldığına dair aldığım haberler yüzünden dönemedim. Güvenli mi? Hala değil! Açıkçası, Ankara görüşmek istese de zor! Ankara, Şam’a karşı savaşan binlerce Suriyelinin arkasında durduğu sürece, Esad bu görüşme masasına oturmayacak. İdlib temizlenmedikçe de Suriye’de aranan huzuru sağlamak mümkün olmayacak.

Bu iki konuda da Ankara, çözümsüz! İdlib patlarsa, o patlamanın parçaları hem Suriye’ye hem Türkiye’ye dağılacak ve kimse de bunu istemiyor. Ama var olan durumu da devam ettirmek, Suriye’nin geleceğini kaybetmek anlamına gelecek. Bu da bizim geri dönüşlerimizin önüne duvar örmeye devam edecek.”

Tamer Yazar