Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ankara ve şam için de…

Bir Geri Dönüş Hikayesi!

Bir Geri Dönüş Hikayesi!

Milyonlarca Suriyeli sığınmacının Türkiye’deki durumuna kesin bir çözüm bulmak için Şam ile diyalog sürecini arttıran Ankara’nın attığı son adım, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas’ın Moskova’da yaptığı görüşme oldu.

Hatay ve diğer kentlerde ciddi bir kalabalık oluşturan, ancak son yıllarda daha çok artan nüfuslarının politik ve ekonomik verileri nedeniyle gündeme taşınan Suriyeli sığınmacıların geri dönüş hikayesine umut katan son görüşme, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas arasında, Moskova’da gerçekleşti. Suriye haber ajansı SANA da görüşmeyi ‘olumlu’ olarak okuyucularına yansıttı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hulusi Akar ile Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas’ın Moskova’da yaptığı görüşme için, “Toplantıda Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabaları ele alınmıştır” ifadeleri yer aldı. Görüşmede, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile birlikte, Suriye ve Türkiye’nin istihbarat başkanları da yer aldı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da “Suriye krizinin çözümü, sığınmacı sorunu ve Suriye’deki radikal gruplarla mücadele” konularının görüşüldüğü ve “bu yapıcı diyalog formatının devam etmesinin bölgeye istikrar getireceği” aktarıldı.

Bu, Suriye ile Türkiye arasında, 11 yıl sonra Bakanlar düzeyinde yapılan ilk resmi görüşme oldu. Ağustos ayında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile Ekim 2021’deki Bağlantısızlar Toplantısı’nda ayaküstü görüştüğünü açıklamıştı. Son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye lideri Beşar Esad’la görüşmek istediğini söylemiş, fakat Esad bu konudaki sessizliğini korumuştu. Erdoğan, Kasım sonunda, “Esad ile görüşme olabilir, siyasette küslük, dargınlık olmaz, eninde sonunda adımlarımızı atarız” demişti.

Tamer Yazar