İsmail Hakkı Tonguç Vakfı Belgeliği
Lise yıllarımda sevdiğim ders sayısı çok azdı. Edebiyat, Kompozisyon, İngilizce, Sosyoloji ve Mantık derslerini severdim. Oysa Fen bölümünde okudum ve üniversiteye girişte fen puanıyla Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girdim.
Lise birdeyken iyi bir okurdum. Lise ikideyken dünya edebiyatıyla tanıştım. Albert Camus’u, Dostoyevski’yi, Tolstoy’u, John Steinback’i, Maksim Gorki’yi o yıllarda okudum. Türk yazarlarıyla tanışmam daha öncesine dayanır. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Fakir Baykurt’u ortaokuldayken okumuştum. Anımsadığıma göre okuduğum ilk ciddi yapıt İnce Memed’tir. Henüz ortaokuldayken Nazım’ın, Orhan Veli’nin, Cahit Külebi’nin birçok şiirini ezbere bilirdim.
Edebiyatta en çok etkilendiğim yazarlar, Anton Çehov, Cengiz Aytmatov ve Dostoyevski’dir. Bizden ise Yaşar Kemal, Fakir Baykurt Behçet Necatigil, Nazım Hikmet ve Cahit Külebi’nin etkisinde kaldım.
Üniversitede okurken boş zamanlarımda ek olarak, Felsefe ve Sosyoloji derslerini de izledim. Darwin ve Freud okumalarım üniversitenin ilk yıllarında başladı ve artarak devam etti.
1998 yılından itibaren Antakya’da kültür- sanat aktivitelerine başladım. Etkinliklerimiz edebiyat ağırlıklıydı. Yüzlerce yerli ve yabancı edebiyat ustasını kentimde ağırladım. 2007 yılından itibaren felsefe söyleşilerimiz başladı. Bir kaç yıl içinde çok sayıda felsefeciyi ağırladık ve ciddi sayıda takipçimiz oldu.
Üç yıl önce felsefe dostlarıyla tanıştırdığımız Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Haluk Erdem hocam sayesinde felsefe toplantılarımız farklı bir boyut kazandı. Her Ankara gelişimde sayın hocamın bilgi, deneyim ve birikimlerinden yararlandım. Her görüşmemizde mutlaka farklı bir sürprizi olmuştur.
Son görüşmemizde, geçen hafta, bana ve eşime Tonguç Vakfı ve Belgeliği’ni tanıttı. Köy Enstitülerimizin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç’un anısını yaşatmak amacıyla oluşturulan bu özgün mekan, gerçekten her insanımızın görmesi gereken aydınlık bir mekandır.
Belgelik, “zengin bilgi kaynaklarını barındıran kütüphanesi ve arşivi ile İsmail Hakkı Tonguç’un hayatı, eserleri, eğitim düşünceleri konusundaki çalışmalarda ilk başvuru merkezi olmayı” amaçlamaktadır.
Belgelilikte, yerli ve yabancı dillerde kaleme alınmış özgün romanlar; köy eğitimi üzerine yapılmış tarihsel ve kültürel araştırmaları içeren on binlerce yayın bulunmaktadır.
Belgelikte, belgeler ışık, ısı, nem kontrolünün sağlandığı profesyonel arşiv mekanlarında korunmaktadır.
Belgelikte, kitaplar dışında, zengin fotoğraf arşivi ve özel eşyaları korunmaktadır.
Ankara’ya yolu düşenlere önerim, Yukarı Öveçler’deki bu güzelliği mutlaka görün. Güleryüzle sizi karşılayacak olan Gülin hanımın rehberliğinde çayınızı yudumlayın.
Dileğim her kentte bu tür mekanlar olsun.
Bu mekanın oluşmasında emeği geçen başta Haluk Hocam olmak üzere herkese teşekkürler.
Bir mektubunda Tonguç, “Şartlar ne olursa olsun, mevsim hangi mevsim bulunursa bulunsun, öğrencilere her gün serbest okuma yaptırılacak ve onlara kitap okuma alışkanlığı mutlak surette kazandırılacaktır” demektedir. Katılmamak mümkün mü?
YORUMLAR