Ankara’nın açıklamaları ve…

Bir Geri Dönüş Hikayesi! “Ankara ve Şam’ın görüşmesi, bir araya gelmesi, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için bir ‘geri dönüş’ hikayesi yaratır mı” sorusuna cevap veren, Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, çok umutlu konuşmadı. Türkiye, eskiden sorunlu olduğu bazı ülkelerle ardı ardına normalleşme adımları atarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en son Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile tokalaşması, […]

Bir Geri Dönüş Hikayesi!

“Ankara ve Şam’ın görüşmesi, bir araya gelmesi, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için bir ‘geri dönüş’ hikayesi yaratır mı” sorusuna cevap veren, Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi Ömer Önhon, çok umutlu konuşmadı.

Türkiye, eskiden sorunlu olduğu bazı ülkelerle ardı ardına normalleşme adımları atarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en son Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile tokalaşması, dış politikadaki dönüşümü yeniden tartışmaya açtı. Sisi’nin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ne zaman görüşülebileceği ise ana gündem maddelerinden birisi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Partisi AKP’nin TBMM’deki grup toplantısında, bir yandan hafta sonu Suriye’yi de kapsayan hava harekatının kara ile devam edebileceğinin işaretini verirken, diğer yandan Esad ile görüşme sorusuna ise “Siyasette küslük, dargınlık olmaz. Eninde sonunda, en uygun şartta, adımlarınızı atarsınız” karşılığını verdi.

-DÖNMEYEBİLİRLER!-

Hatay ve diğer kentlerdeki yüzbinlerce Suriyeli için de ‘kesin’ bir ‘geri dönüş’ hikayesi yaratması beklenen bu söylemler için konuşan isim ise Türkiye’nin son Şam Büyükelçisi, Emekli Büyükelçi Ömer Önhon oldu. DW Türkçe’ye konuşan Önhon, “Esad, bu kadar zaman sonra, Türkiye kaynaklı sıkıntılarla yüzleştikten sonra, seçimler öncesi böyle bir dostluk gösterisine girmeye gerek görebilir de görmeyebilir de. Bunu zaman gösterecek” derken, Suriyeli sığınmacıların olası bir Ankara-Şam görüşmesi sonrası “geri dönüşleri” için de şunları dile getirdi:

“Bu konuda kesin hükümler vermek zor. Ama ülkesinden kaçan bir insanın tekrar ülkesine dönmesi için kendi kendine birtakım güvenceler olduğunu görmesi gerekir. O güvenceler olmadan, iki tarafın el sıkışması yeterli değil gibime geliyor. Köprünün altından çok sular aktı, çok acılar fenalıklar yaşandı, güven sarsıldı. Dolayısıyla dönmesi gereken insanlar da öyle bugünden yarına dönmeyebilirler. Neler olduğunu görmeleri gerekir diye düşünüyorum.”

Tamer Yazar

Exit mobile version