Ankara’nın Anadolu Belgeselinde

Mersin’den Urfa’ya, 7 adres var… Belgesel serisinde; Hattuşa Antik Kenti, Efes Antik Kenti, Sümela Manastırı Müzesi, Selimiye Camisi ve Külliyesi, Hazreti Mevlana Dergahı Müzesi, St. Paul Anıt Müzesi ve Göbeklitepe olmak üzere 7 tarihi miras ele alındı. Hatay’ın binlerce yıllık medeniyetler beşiği coğrafyası ise listede yok. “Ankara’nın son belgesel çalışmasında, Mersin’den St. Paul Anıt Müzesi […]

Mersin’den Urfa’ya, 7 adres var…

Belgesel serisinde; Hattuşa Antik Kenti, Efes Antik Kenti, Sümela Manastırı Müzesi, Selimiye Camisi ve Külliyesi, Hazreti Mevlana Dergahı Müzesi, St. Paul Anıt Müzesi ve Göbeklitepe olmak üzere 7 tarihi miras ele alındı. Hatay’ın binlerce yıllık medeniyetler beşiği coğrafyası ise listede yok.

“Ankara’nın son belgesel çalışmasında, Mersin’den St. Paul Anıt Müzesi de var, Şanlıurfa’dan Göbeklitepe de. Bunlar, Hatay’a en yakın noktalar! Aslında Ankara tercihlerini sorgulamıyoruz ama… Bizde, Saint Pierre Kilisesi gibi, Vatikan onaylı bir hac merkezi ve daha eski tarihli emanetler varken, neden tercih edilmediğimizi konuşmamız gerekiyor. Ya da tercih edilmeme sebeplerimiz, sizlerin de hep gündeme taşıdığı o bakımsızlık ve ilgisizlik mi acaba? Anlayacağınız, kendimiz edip, kendimiz mi buluyoruz?

Kendi adıma karşılaştırdığımda, İsa’nın on iki havarisinden biri olan Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği yer olan Saint Pierre Kilisesi, St. Paul Anıt Müzesi’ne göre, yurt dışında daha çok bilinen bir adres. Ancak, 1983 yılında Papa VI. Paul tarafından Hıristiyanlar için Hac yeri ilan edilen bir alan bile Ankara tercihlerinde gündeme gelmiyorsa, hep dediğimiz şeyi tartışmamız gerekiyor… Kendimizi dışarıya anlatırken, ne kadar başarılıyız?”

-7 BÖLÜM 7 HİKAYE-

Hataylı bir turizmci tarafından yapılan eleştirinin kaynağında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, Anadolu’nun önemli kültürel miraslarını tanıtmak amacıyla, “Medeniyetler Beşiği Anadolu” Projesi kapsamında hazırlanan ve 7 bölümden oluşan bir belgesel serisi var.

Belgesellerle, Anadolu coğrafyasında yer almış kadim medeniyetlerden bugüne ulaşan sosyal, dini ve kültürel birikimlerin, “insan-mekan-yaşam” ekseninde tanıtımı amaçlanıyor. Söz konusu 7 tarihi eserle, Anadolu’nun zengin kültürel havzası anlatılırken, alanında uzman isimlerin bu eserlere ilişkin görüşlerine yer verildi.

-KİTAP HAZIRLANDI-

Diğer taraftan, İletişim Başkanlığı tarafından, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun eşsiz değerlerinin kamu diplomasisi yoluyla anlatılması amacıyla da “Medeniyetler Beşiği Anadolu ve Türkiye’nin Kamu Diplomasisi” adlı bir kitap hazırlandı.

Medeniyetler Beşiği Anadolu Projesi kapsamında hazırlanan 7 belgesel serisi ve söz konusu kitap, https://medeniyetlerbesigi.com web sitesinde, fotoğraflar ve kültürel miraslara ilişkin detaylı bilgilerle kamuoyunun beğenisine sunuldu.

Belgesel serisi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarında ve TRT Belgesel’de de yayınlanacak.

-KÜLTÜR HAZİNESİ-

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun, eşsiz eserlerle bezeli bir “medeniyetler beşiği” olduğunu belirterek, tarihi ve kültürel alanda Anadolu’nun sahip olduğu bu değerleri her platformda tanıtmak için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Kamu diplomasisi yoluyla da Anadolu’nun zengin tarihini tanıtmayı ve kültür turizmine katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Altun, “Anadolu coğrafyasında yer alan farklı medeniyetlerin mirasını ve değerlerini tüm dünyaya tanıtmaya, bu büyük kültür hazinesini gelecek nesillere aktarmaya büyük önem veriyoruz” dedi.

Tamer Yazar

Exit mobile version