Hataylı Uğur Şahin için…
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BioNTech firmasıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin ile Türkiye’de ortak üretim yapma konusunda görüşeceklerini bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nden 2020’nin bitmesine saatler kala yapılan yazılı açıklamada, Almanya’da, Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucu ortağı olduğu biyoteknoloji firması BioNTech’in Amerikan ilaç şirketi Pfizer işbirliğinde geliştirdiği Kovid-19 aşısının acil kullanımına onay verildiği aktarıldı. ABD-Alman ortaklığı Pfizer/BioNTech şirketlerinin mRNA teknolojisiyle geliştirdiği Kovid-19 aşısı DSÖ tarafından onaylanan ilk aşı oldu.
-İKİ AŞI!-
Türkiye de, yeni yıl ile beraber aşılama sürecini başlatmaya hazırlanıyor. Çok sayıda insanını koronavirüs salgınına kurban veren Hatay kamuoyunun da yakından izlediği süreç, hem Çin hem de Almanya merkezli olarak devam ediyor.
Bu konuda paylaşılan bilgiye göre, Çinli Sinovac şirketinin CoronaVac aşısından ilk partide 3 milyon doz getirildi. Mart ayına kadar, CoronaVac aşısından toplam 50 milyon dozunun teslim alınması öngörülüyor. Ankara’nın görüşme halindeki Pfizer-BioNTech aşısının 550 bin dozunun ise Ocak ayı itibariyle Türkiye’ye getirilmesi planlanıyor. Mart sonuna kadar 4.5 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısının Türkiye’ye getirilmesi hedefleniyor.
-SÜREÇ!-
Aşılama süreci ile ilgili düşüncelerini, beklentilerini ve sorularını Antakya Gazetesi ile paylaşan vatandaşların da merakla beklediği aşıların dağıtılması ve aşılama gruplarının belirlenmesi konusu ise Ankara tarafından paylaşılan en dikkati çeken bilgiler arasında.
Buna göre; Kovid-19 aşıları, 14 gün boyunca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Laboratuvarlarında incelenecek. Aşılardan rastgele alınan numunelerdeki incelemeler olumlu sonuçlanırsa, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından Acil Kullanım Onayı verilecek. Aşılamaya, sağlık çalışanları ve huzurevlerinde kalanlardan başlanacak. Bu süreçte aşılar, Sağlık Bakanlığı’na ait, iklimlendirme özelliğine sahip özel tasarlanmış araçlarla Hatay ve diğer kentlerin depolarına dağıtılacak. Aşılar, 28 gün arayla 2 doz yapılacak. Öncelik gruplarına göre, kendilerine ulaşan bildirimden sonra, vatandaşlar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden veya uygun bir kamu ya da özel hastaneden randevu alarak, aşılarını yaptırabilecek. Aşının güvenli nakil süreci, uygulanması ve kayıt altına alınması, dijital sistem üzerinden anlık takip edilecek. Vatandaşlar, konumlarına göre, Kovid-19 risk sıralamasını web sitesinden görebilecek.
-ORTAKLIK!-
Bu arada, Alman BioNTech firmasıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren Hataylı Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin ile ilgili son sıcak gelişme Ankara’dan geldi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BioNTech firmasıyla Türkiye’de ortak üretim konusunun görüşüleceğini belirterek, “Kendi aşımızı geliştirmekte kararlıyız. Uğur Hoca, Türkiye ile ilgili güzel cümleler kurdu. Gerçekten burada ortak bir Ar-Ge merkezi kurmak istiyor” dedi.
-SORUN YOK!-
Ankara ile ‘ortak üretim’ konusun görüşmeler gerçekleştiren Hataylı Şahin, kamuoyunda şüpheyle yaklaşılan Çin Aşısı için yaptığı son açıklamada ise ‘sorun yok’ tespitinde durdu. Şahin, “Çin’den gelen aşı da etkili olduğunu gösteriyor. Galiba yüzde 85, yüzde 86 etkisi var. Bu, güzel ve etkili bir aşı sayılır. Çin aşısı veya BioNTech aşısı veya başka devletin aşısı diye hiç sakınca olmasın. Çinliler de bu aşıyı uzun bir şekilde deneylerden ve klinik testlerden geçirdi. Mühim olan, yeterince sayıda aşının Türkiye’de olması. Şimdiye kadar gördüğüm bütün aşılar iyi etki gösteriyor ve yardım edebilir” diye konuştu.
-Tamer Yazar-