Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Anlatılan, Antakya’ya da dair!

Peki, bizim hikayemiz… Kurban Bayramı’nın ilk günü, Mersin için ayrı

Peki, bizim hikayemiz…

Kurban Bayramı’nın ilk günü, Mersin için ayrı bir anlam ifade ediyor. Tam 23 yıldır, kentte “Dinler Buluşması” gerçekleştiriliyor. Her yıl, Müslüman ve Hristiyan din adamları bir araya geliyor.

Tarihler, 2005 senesinin Ekim ayını gösterirken; Ezan, Çan, Hazzan’ın memleketi Antakya, Medeniyetler Buluşması’na ev sahipliği yapmış, bu önemli toplantıya Vatikan temsilcileri yanı sıra Türkiye’deki semavi dinlerin cemaat liderleri de katılmıştı. Birçok ülkeden akademisyenlerin de katkı sunduğu süreci ise birçok ülke yakından takip etmişti.
Bu önemli etkinliğe damgasını vuran gelişme ise Logo başlığında yaşanmıştı! Etkinliğin ilk logosunda, Hatay ismi, üç dinin simgesiyle yazılmıştı. A harfi yerine altı köşeli Davut Yıldızı, T harfi yerine haç, Y harfi yerine yeşil hilal kullanılmıştı. Ancak logoya o dönem tepki gösteren isimlerden biri olan, AKP Hatay Milletvekili Fuat Geçen, ‘Hatay Vatikanlaştırılmak isteniyor. Sırayla bazı şeyler yapılmaya başladı. Önce Kürt sorunu söylemi, arkasından Ermeni oyunu, şimdi de din değiştirme olayları. Çan, Hazan ve Ezan bir arada olacakmış. Barış, diyalog diyorlar, ama bunlar bize zarar veriyor. Olan Kel Mahmut’a oluyor, gören yok” demişti. Bunun üzerine logonun başına kırmızı hilal eklenmesine karar verilmiş, davetiyeler de yeni logoyla basılmıştı.
-UNUTULDU!-
Kendi içinde yaşadığı tartışmalar yüzünden devamı gelmeyen “Medeniyetler Buluşması”, Antakya’nın “dinler kenti” ünvanı için de ciddi bir kayıp yaratmıştı. Oysaki Mersin, buna benzer bir buluşmaya tam 23 yıldır ev sahipliği yapıyor. Tam 23 yıldır, kentte “Dinler Buluşması” gerçekleştiriliyor. Her yıl, Müslüman ve Hristiyan din adamları bir araya geliyor. Buluşmaya, Akbelen Şehir Mezarlığı ev sahipliği yapıyor. Burası, Türkiye’de tüm semavi dinlerden insanların yattığı tek mezarlık.
Dinler, diller, kültürler kenti Antakya’nın “dünya kenti” kimliği adına Mersin örneğinde durup, “Ne kaybettik?” diye düşünsek mi?
-Tamer Yazar-