Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ANMOGEP’e görkemli açılış

Bakan Özlü, Hatay’ın 2017 mobilya ihracatının 57 milyon dolar’da kalmasını

Bakan Özlü, Hatay’ın 2017 mobilya ihracatının 57 milyon dolar’da kalmasını potansiyelinin çok altında değerlendirdi

Kısa adı ANMOGEP olan Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesi Hizmet binası, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün de katılımıyla açıldı. Cumartesi günkü açılışa Vali Erdal Ata, Milletvekilleri, belediye başkanları, esnaf temsilcileri ile kabalalık davetli topluluğu katıldı.
Antakya Sanayi Sitesinde 4 bin metrekare alan üzerine inşa edilen tesis, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan, Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanıyla gerçekleştirilen ATSO tarafından yürütülen “Rekabetçi Sektörler Programı” ilk dönem projelerinden biri olarak oluşturuldu.
“Antakya Mobilyacılığını Geliştirme Projesinin” Türkiye’de uygulamaya geçen ilk ortak üretim merkezi olan tesisi anlatan kısa bir sinevizyon gösterimi ardından kürsüye gelen ATSO Başkanı Çinçin, “Hedefimiz dünya mobilya üretiminde ilk on içerisinde olmaktır. Ana amacımız burada esnafımıza faydalı işler yapabilmektir. Desteği olan herkese teşekkür ederiz” dedi
HESOB Başkanı Teksöz, desteklerden dolayı ve verilen kredi destek oranının %60’dan %70’e çıkarılmasından dolayı teşekkür etti.
AB Delegasyon Başkan Yardımcısı Vınals; “Ben İspanya’dan geliyorum. Başka bir Akdeniz şehri olan Hatay’da bulunmaktan memnuniyet duyuyorum. İspanya’daki Valensiya bölgesi sizler de biliyorsunuz ki mobilya sektöründe oldukça güçlüdür. Ayrıca belirtmek isterim ki AB ve Türkiye ile işbirliği içinde yapılan projenin sonucunu görmekten çok mutluyum. Paylaştığımız pek çok ortak hedef ve öncelik olduğuna inanıyorum” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş, “Değerli misafirlerimizi Hatay’da ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Ortadoğu’yla olan komşuluğumuz vesilesiyle sıkıntılar yaşayan bir şehirde yaşıyor olmanın avantaj ve dezavantajlarını yaşıyoruz. Dileğimiz Suriye’de yaşanan kaos ortamının bir an önce sona ermesi ve esnafımızın, sanayicimizin, çiftçimizin bol kazanç elde etmesidir. Büyükşehir Belediyesi olarak bu tarz projeleri destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz” dedi.
Hatay Milletvekili Adem Yeşildal “buradaki tarafların başta ticaret odası, esnaf birliği ve mobilyacıların katkılarıyla mobilya sektörü-müzün ortak kullanım atölyesi olarak gerçekten gelişmiş ve ufuk açıcı makina teçhizat ve dona-nımıyla Hatay’ımızı mobilya sektöründe önemli bir noktaya taşıyacaklar” dedi.
Hatay Valisi Erdal Ata “ANMOGEP hizmet binasının başta mobilyacılık sektörü olmak üzere ilimize hayırlı olmasını diliyorum. İlimizde özellikle de Antakya’da mobilyacılık yüzyıllardır varlığını sürdürerek günümüze ulaşmış önemli bir sektördür. Bu geleneksel yapı, kendine özgü Antakya mobilyacılığının oluşmasına zemin hazırlamıştır. Türkiye’de ve dünyada, tüketicilerin kaliteli ve özgün mobilya arayışı göz önüne alındığında mobilya üretiminde teknolojik gelişmelerle birleşen geleneksel tasarımın seri üretimi ve pazarlaması daha da önem kazanmaktadır” dedi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, Hatay’ın mobilya üretiminde eski günlere dönebilmesi için bu gibi tesislere ihtiyaç duyulduğunu , yüksek teknoloji ürünleriyle hem kalitenin hem de ülkeye gelen girdinin artması için teknolojik gelişmelerin takip edilmesi gerektiğinin üzerini önemle çizdi ve şöyle devam etti:
“Eskiden mobilya üretiminin ve el işçiliğinin merkezi olan Hatay’ı yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşturmak durumundayız. Bunu da ancak mobilyacı esnafını ve KOBİ’leri destekleyerek yapabiliriz.
Türkiye’nin 2017 yılındaki ağaç ve orman ürünleri ihracatı 4.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Hatay’ın ise 57 milyon dolar. Bu ihracat rakamı Hatay’daki mobilya sektörünün sahip olduğu potansiyelin çok altındadır. Bu proje Hatay ihracatına ivme kazandıracak bir projedir. Bu proje kapsamında bir atölye açmıyoruz, mobilyacı kardeşlerimiz için eğitim, danışmanlık, tanıtım ve promosyon çalışmalarını da yapıyoruz. Artık ‘yükte ağır pahada hafif’ mantığını bir kenara bırakıyoruz. Artık katma değeri yüksek, kaliteli ve yüksek teknolojili ürünlere dayanan bir ihracat modeline doğru hızla ilerliyoruz” dedi.
Tesisin açılışı toplu kurdele kesimi ile gerçekleştirildi, ardından konuklar binayı gezdi. -Cemil Yıldız-