Anormal kira artışları sosyal sorunlara yol açıyor

Yüksek enflasyon nedeniyle ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan sorun toplumsal yara haline geldi. Hükümetin yüzde 25 kira artışına hiç kimse uymuyor. Özellikle büyük kentlerde ortahalli bir semtte 3+1 evin kirası ortalama 15 bin Tl’ye çıktı. Kira artışında bir başka faktör de Suriyeliler oldu. Ev sahiplerinin evini kiraya vermek istemediği Suriyeliler çözümü, iki-üç aile bir […]

Yüksek enflasyon nedeniyle ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan sorun toplumsal yara haline geldi. Hükümetin yüzde 25 kira artışına hiç kimse uymuyor. Özellikle büyük kentlerde ortahalli bir semtte 3+1 evin kirası ortalama 15 bin Tl’ye çıktı. Kira artışında bir başka faktör de Suriyeliler oldu. Ev sahiplerinin evini kiraya vermek istemediği Suriyeliler çözümü, iki-üç aile bir araya gelip yüksek bedel ödeyerek ev sahibini kiraya ikna ediyor.

Yüksek kira beklentisi nedeniyle kiracılarını çıkmaya zorlayan ev sahipleri ile kiracı arasında yaşanan sorun genellikle mahkemede bitiyor. Hükümet mahkemelerde iş yükünün çok ağırlaşması nedeniyle bu tür anlaşmazlıkları önce arabulucuya yönlendiren yasayı yürürlüğe soktu. Ancak arabuluculuk da çare olmadı. 7 bin 500 TL maaş alan başka bir geliri olmayan kirada oturan emekliler evden çıkarıldıklarında  ya akrabalarının yanına gidiyor ya da iki aile aynı evi paylaşıyor.

Konut kiralarının anormal yüksek olması tek yaşayanları işhanlarına yöneltti. İşyeri olarak tasarlanan bürolar son dönemlerde konut haline geldi. Daha önce 1000-2000 Tl arasında kiralanan  20-30 metrekare ofisler artık 3 bin lira ve üzerinde kiralanıyor. (Sami Gökçe)

 

Exit mobile version