Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya-Affan Mahallesi SİT sorununa Adana Milletvekili sahip çıktı:

Kültürel mirasa sahip çıkılarak restorasyon yapılmalı HDP Adana Milletvekili Tülay

Kültürel mirasa sahip çıkılarak restorasyon yapılmalı

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, tarihi geçmişi milattan öncelere kadar giden Affan Mahallesi’nin yıkık dökük bir şekilde kendi halinde yok olmayı bırakılmasını Meclis gündemine taşıdı. Antakya-Affan mıntıkası olarak bilinen, Fevzi Çakmak Mahallesi ve çevresindeki yapıların kültür varlığı özelliği taşımasına rağmen restorasyon yapılamadığını ifade eden Hatimoğulları, sorunun çözümünü ve vatandaşa restorasyon izni verilmesini istedi.
Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yanıtlaması istemiyle, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a şu soruları sordu:
“Hatay’da, tarihi milattan öncelere kadar giden Affan Mahallesi’nin korunması gerekmektedir. Bizzat mahalleyi ziyaretimde gördüğüm, mahallelinin de ilettiği en önemli sorun, yıkık binaların, sit alanı gerekçesiyle olduğu gibi bırakılmış durumda olmasıdır.
Dünyada ışıklandırılan ilk cadde olarak bilinen Antakya Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan tarihi Affan Mahallesi, kendi kaderine bırakılmış haldedir. Ertuğrul Cami (Affan Cami) ve hemen arkasındaki türbe ile birlikte başlayan ve Affan Mahallesi’nin özü olarak kabul edilen bu iç içe sokaklar, Kentsel ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı üzerinde yer almakta, kültür varlığı özelliği taşımamaktadır. Restorasyonu da yapılmayan bu kültürel mirasa bir an önce sahip çıkılarak, tescili sağlanmalı ve restore edilmelidir.
Bu bağlamda;
1-Tarihi Affan Mahallesi’nin restorasyonu neden yapılmamaktadır?
2-Bölgenin, bir bütün olarak kültür varlığı özelliği tescili yapılması ve kültürel miras olarak kabulü için Bakanlığınız tarafından çalışmalar yapılacak mıdır?
3-Affan Mahallesi’nde güvenlik sorunu yarattığı belgelenen ve 2019’da mirasçılarına bu durum tebligat edilen yıkık ev için neden bugüne kadar bir önlem alınmamıştır?
4-Affan Mahallesi’nde bulunan birkaç ev, Ertuğrul Cami (Affan Cami) ve Şeyh Hasan Türbesi’nin sahibi olarak Alevi Cemaati Vakfı görülmektedir. Bahsi geçen Vakıf, neden Vakıflar Genel Müdürlüğü ‘vakıflar sorgulamasında’ gözükmemektedir?
5-Moloz yığınlarının Affan Mahallesi sakinlerine yaratacağı sağlık sorunlarını, sokaklardaki yıkık binaların çocuklara ve yurttaşlara yarattığı tehlikeyi ortadan kaldıracak önlemler alınacak mıdır?
6-Aslında yazılacak çok bilgi var, ama belki bir düzelme olur düşüncesiyle, zarar vermemek için kısa ve öz yazmak zorunda kaldık.” -Cemil Yıldız-