Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya Akademi Hastanesinde CTO Eğitimi ve Pratiği:

Koroner damarı tıkalı 2

Koroner damarı tıkalı 2 hastaya operasyon

Antakya Akademi Hastanesi ev sahipliğinde, hafta içinde, çevre il ve ilçelerdeki kardiyoloji uzmanı doktorların buluşması gerçekleşti.

Antakya, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun ve Adana’dan gelen, kardiyoloji alanında uzman Profesör ve Doçentler ile Uzman Hekimlerce gerçekleştirilen, halk arasında “koroner damarın kapalı olması” olarak adlandırılan CTO Eğitimi ve Pratiği gerçekleştirildi. CTO kursuna, Boston Scientific Firması’nın destek verdiği kaydedildi ve teşekkür edildi. Kursta, biri retrograd yolla olmak üzere, çok zor iki CTO vakası da eğitimin pratik uygulaması olarak gerçekleştirildi.
Antakya Özel Akademi Hastanesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitim ve pratik uygulamasına katılan hoca ve kardiyoloji uzmanı doktorlar şunlar:
Prof.Dr.Şevket Görgülü
Prof.Tuna Katırcıbaşı
Doç.Dr. Taner Şeker
Dr.Vedat Aslan
Dr.Sefa Sural
Dr.Serkan Bektur
Dr.Ercan Türk
Dr.Nihat Canpolat
Dr.Cuma Kurtdere
Dr.Münir Abdullatif
Dr.Hatice Rahimova
Dr.Semir Öztoprak
Dr.Özkan Bekler
Dr.Nurettin Yeral
Dr.Murat Kerkütoğlu
CTO NEDİR?
Kısa adı CTO olan, Kronik Total Oklüzyon; Koroner damarın, en az 3 aylık bir süre içinde tam tıkalı olması ve tıkalı olan damardan hiç kan akışı bulunmaması durumuna verilen addır. Bu çok kireçli, sert, taşlaşmış, ağır damar sertliği plaklarına sahip damarlar, bu işlem için geliştirilmiş özel sert teller, balonlar ve stentlerle, kısa sürede anjiyo benzeri bir işlemle hasta uyutulmadan ve kasıktan bir iğne ile girilerek açılmaktadır. Kalbe giden ana damarlardaki tıkanıklık, ‘koroner arter’ hastalığıdır ve bu durumun geliştiği hastalarda; yol yürürken, merdiven çıkarken ve hatta ilerleyen formlarda günlük aktiviteler sırasında göğüs ağrısı, nefes darlığı, erken yorulma ve çarpıntı şeklinde şikayetler görülebilmektedir. Ana damarların tıkanması durumunda, kalbe kan akışı, “kollateral” adı verilen doğal ince damarlar ile sağlanmaktadır. Ancak kalbin yeterince beslenemediği bu tablonun uzun süre devam etmesi ve gerekli tedavinin sağlanmaması, geri dönüşü olmayan kalp yetersizlikleri ile sonuçlanabilmektedir. -Selvi Günay-