Antakya Asi Nehri Köprülerindeyiz…

Depreme Ne Kadar Hazırlar? Türkiye’de, Cumartesi günü saat 18:57’de, ülke genelinde deprem tatbikatı yapıldı. 1999 yılında yaşanan Düzce depreminin yıldönümünde yapılan tatbikat, birinci derece deprem bölgesi olan Hatay’ın Antakya’sında bazı soruları bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de uygulanan, ülke genelinde yapılan ilk genel deprem tatbikatı da olan “Çök, […]

Depreme Ne Kadar Hazırlar?

Türkiye’de, Cumartesi günü saat 18:57’de, ülke genelinde deprem tatbikatı yapıldı. 1999 yılında yaşanan Düzce depreminin yıldönümünde yapılan tatbikat, birinci derece deprem bölgesi olan Hatay’ın Antakya’sında bazı soruları bir kez daha gündeme taşıdı.

Türkiye ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de uygulanan, ülke genelinde yapılan ilk genel deprem tatbikatı da olan “Çök, Kapan, Tutun” Tatbikatı, deprem gerçeğini bir kez daha gündelik hayatlarımıza soktu. Afet ve Acil Durumlar Yönetimi AFAD tarafından yapılan açıklamada, panik yaratmama adına sirenlerin çalınmadığı uygulama kapsamında, Cumartesi günü saat 18:57’de, TRT’ye bağlı TV ve radyo kanallarından uyarılar yayınlandı. Ayrıca AFAD tarafından tüm cep telefonlarına tatbikat uyarı mesajı gönderildi. Çök, kapan, tutun” tatbikatı olarak isimlendirilen tatbikat sırasında, ayrıca cami ve belediye hoparlörlerinden de bilgilendirme duyuruları yapıldı.

Ancak bu bilgilendirmeye rağmen, Antakya kent merkezinde ne cami ne de belediye hoparlörlerinden bilgilendirme duyurusu almadığını söyleyen birçok vatandaş olduğu gibi, “Bir haftadır, ‘çök-kapan-tutun’ tatbikatı yapılacak diye uyarı mesajları geldi durdu. Ne oldu, beceremedik mi? 18.57 geçti, 19.06 oldu, ama ne siren duyduk ne bir şeye! Telefonuma uyarı mesajı da gelmedi! Sokaktaki insanlar ise tatbikattan bir haberdi. Eee ne anladık bu tatbikattan!!!” şeklinde şikayet edenler de oldu.

-SORULAR!-

1.derece deprem bölgesi olan Hatay’ın Antakya’sında yaşayanlar ise kenti ikiye bölen Asi Nehri’nin üzerindeki köprüleri işaret ettiler, “depreme ne kadar hazırlar” sorusunu gündeme taşıdılar.

Bu konuda Antakya Gazetesi’ne konuşan vatandaşların söyledikleri ise oldukça dikkat çekici:

G.Ö. >> Köprüleri es geçin, nehri bile temizlemeyenler, temiz tutamayanlar, depreme nasıl hazırlık yapsınlar?

P.Ş. >> Kendimi bildim bileli, köprüler hep aynı! Paslı, kirli, bakımsız. Buna rağmen üzerlerine en modern aydınlatma direklerini koyuyorlar, ki bu da bizim kendi komedimiz!

Ç.Z. >> Sizin bir haberinizde şu soru vardı! Depremin 1. derece etkisi altındaki Hatay’ın Antakya’sında, olası bir afete karşı bu köprüler ne kadar dayanıklı, ne kadar güçlü? Bunu, Valiye ve belediye başkanlarına sormak lazım!

F.A. >> Şu ifadede duruyorum… “1999 Düzce Depremi, 12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57’de aletsel büyüklüğü 7.2 ve merkez üssü Düzce olan deprem. 30 saniye süreyle etkili olan…” Biz, bunu konuşuyoruz! Olası bir tekrarını! Ama eldeki de bu mu? Sonra da başımıza niye bunlar geldi diyoruz, öyle mi?

Tamer Yazar

Exit mobile version