Antakya festival’e hazırlanıyor

Katılımcı Sanatçılar ‘görüşlerini’ paylaşıyor Önümüzdeki günlerde, Antakya ve diğer ilçelerimizde olmak üzere, Hatay’da gerçekleştirilecek 2.Uluslararası Orontes Çağdaş Sanat Festivali’nin konuk sanatçıları, yaklaşan festival hakkında şimdiden görüş bildirmeye başladı bile. Konuya ilişkin konuşan Ansam Kültür Derneği ve Festival Başkanı Mehmet Oflazoğlu, Festival’e gelecek konukların Antakya ve Festival hakkındaki duygularını içeren mesajlarını almaya başladıklarının altını çizdi. Orontes […]

Katılımcı Sanatçılar ‘görüşlerini’ paylaşıyor

Önümüzdeki günlerde, Antakya ve diğer ilçelerimizde olmak üzere, Hatay’da gerçekleştirilecek 2.Uluslararası Orontes Çağdaş Sanat Festivali’nin konuk sanatçıları, yaklaşan festival hakkında şimdiden görüş bildirmeye başladı bile. Konuya ilişkin konuşan Ansam Kültür Derneği ve Festival Başkanı Mehmet Oflazoğlu, Festival’e gelecek konukların Antakya ve Festival hakkındaki duygularını içeren mesajlarını almaya başladıklarının altını çizdi.
Orontes 2. Uluslararası Çağdaş Sanat Festivali, ilimiz Hatay’da 26 Nisan 10 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Ansam Kültür Derneği ve Uluslararası Aktivis Sanatçılar Birliği tarafından düzenlenen Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin önderliğinde, Samandağ Belediyesi destekleriyle hazırlıklarını sürdürüyor. Festival kapsamında, 15 ülkeden, 25’i Akademisyen olmak üzere toplamda 135 konuğun ağırlanması bekleniyor.
Konuk Sanatçıların Festival hakkındaki duyguları ise şöyle:
“İnsanlık tarihinin parmak izini saklayan, medeniyetin dinlendiği coğrafyadan adını alan Antakya’da gerçekleştirilen 2.Uluslararası Orontes Çağdaş Sanat Festivali’ni, barışa ve kardeşliğe uzanan bir köprü olarak önemsiyorum. Çünkü renklerin, figürlerin, insanı kuşatan bütün objelerin imgesel yolculuğunu anlatan ve geleceğe taşıyacak olan dünya sanatçılarına ev sahipliği yaparak, özgün kent/sanat çalıştayı kimliğini onurla korumaktadır.”
(Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı ve Türkiye Temsilcisi Dr. Ümit Yaşar Işıkhan)
-TARİHİN BÜYÜSÜNDE-
Kalkolitik çağdan günümüze kadar uzanan her tarih sayfasında önemle adı geçen, varoluşun en büyük yaşam merkezlerinden biri haline gelen, çok uzun bir süre boyunca etnik kökenleri, dinleri farklı birçok topluluğa ev sahipliği yapan sihirli bir kent, Antakya… Ve bu kentsel tarihe en büyük övgü ise Sanat Festivalleridir. Kentin sihrini birçok farklı sanatçı duygularına ilmek ilmek işler. Ve her sanatçı, kendi ülkesine doğru tarihte bir iz bırakır. Hayalden gerçekliğe doğru bir kapı aralar. Her sanatçı için, kentlerin yaşanır bütünlüğü bir vazgeçilmezdir. Aidiyet duygusu geliştirir. O havayı koklamak, tarihinde adımlamak, aldığı enerjiyi renklere ve mısralara dökmek için heyecanlanırlar. Tarih ve sanat vazgeçilemez bir bağla birbirine bağlıdır. İşte bu bağı perçinlemek için çabalayan ve bu sene ikincisini gerçekleştirmek için yola çıkan II. Uluslararası Orontes Çağdaş Sanat Festivali ve Çalıştayı organizasyon ekibini tebrik etmek istiyorum. Muhteşem bir kenti muhteşem bir etkinlik ile taçlandırdığınız, tarihe Antakya’yı tekrar işlediğiniz ve daha gelmeden bizlerin kalplerine bıraktığınız sevgi ve aidiyet tomurcukları için. (Fatma Elvin Öztürk-Şair/Yazar/Ressam İzmir)
-BİZLERİ HEYECANLANDIRIYOR-
Bu sene yine Hatay’da, 26 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan 2 Uluslararası Orentos Cağdaş Sanat Festivali ve Calıştayı’na sanatçılar olarak katılmak bizi gerçekten çok heyecanlandırıyor. Bu calıştayın, tam da bu dönemde, sınırın o bir tarafında savaş olurken yapılması adına gerçekten çok önemli mesajlar taşıyor. Dünya’ya gereken zamanda böyle sanat festivalleri ve calıştayları gerçekleştirmek onur vericidir. Küratörlüğünüde üstlendiğim bu çalıştayda, Hatay’ın sosyal ve kültürel hayatına çok önemli eserler bırakacağımızı sanatçılar adına söyleye bilirim. (Doç. Dr. Orhan Cebrailoglu-Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi)
-SABIRSIZLANIYORUM-
Yakında sempozyum için Hatay’a geleceğiz. Programı ve katılımcı sanatçıların listesi zaten açıklandı. Festivalin hacmini etkileyici biçimde vurgulamak şüphesiz başarısını sağlayacaktır. Arkadaşım Seher Sanat tarafından davet edildim. Yeni sanatçılarla buluşup tanışmak için sabırsızlanıyorum. Dostluk ve paylaşımı çok iyi bir ilişki içinde olduklarını bilerek, Türk sanatçıları biran önce görmek için sabırsızlanıyorum. Bu hareket, sanat üretimiyle, sanatla ve kültürle alışverişle katılarak yayılır. Türkiye, barındırdığı sempozyum sayesinde, dünya çapında sanat üretimi için gerçek bir buluşma yeri haline gelmiştir. Türkiye’de sanatsal şehirler, atmosferleriyle var olurlar. Ben sempozyum için Hatay halkına ve organizatörlere başarı diliyorum. (Prof. Dr. Sami Ben Ameur-Ressam-Tunus)
-TÜRKİYE KALPLERDE-
Türkiye, tüm Boşnakların kalbinde. Uzun yıllar, Türkiye’nin sanat ortamında, birçok sanat sempozyumu ve sanat festivalinde yer aldım. Geleneksel Orontes Sanat Festivali’nde bir katılımcı olma adına davetleri için organizatörlere teşekkür ediyorum. İlk kez katılacağım ve Hatay’da yeni eserler yaratacağım. Duygularımı bırakacağım, ruhumun bir parçası ve Türkiye için hissettiğim sevgi kalacak. Eminim, bir kardeş gibi bizi birbirine bağlayan birçok ortak noktaya sahip olduğumuzdan, memnuniyet hissi vereceğim. Farklı halkları ve kültürleri birbirine bağlayan en güzel köprüleri inşa etmek için, sanat adına ve sevgisiyle Antakya da görüşürüz. (Mensura Jahiç-Fotoğraf Derneği Başkanı-Bosna Hersek)
-UZUN ÖMÜRLÜ OLSUN-
Yüzyılımızın en büyük problemi, “Göç” temalı II. Uluslararası Orontes Çağdaş Sanat Festivali ve Çalıştayı, 27 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında kültür ve sanat adına kapsamlı eylem gerçekleştiriyor. Hatay Büyük Şehir Belediyesi ve Samandağ Belediyesi katkılarıyla ANSAM Kültür Derneği ve Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği’nin düzenlediği etkinlik, başta Azerbaycan olmak üzere; Belarus, Özbekistan, Kazakistan, Serbiya, Türkmenistan, Tunus, İran ve Türkiye’nin birçok şehrinden gelecek katılımcıları ağırlamaktadır. İçinde yaşadığımız zamanın gözden kaçmayacak kadar sert ve her şeyi anlamsızlaştıran hiçliği karşısında bu zor günlerde yapılan sanatsal eylemlerin artması, sanatın gelişimi için sağlanan desteğin uzun ömürlü olması ortak dileğimizdir. (Terlan Mehdiyeva-Sanat Eleştirmeni-Azerbaycan)
-Cemil Yıldız-

Exit mobile version