Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya Havası Kirli

Hatay MKÜ’lü Prof. Dr. Tacettin İnandı, “Antakya’da, hava kirliliğinde artış

Hatay MKÜ’lü Prof. Dr. Tacettin İnandı, “Antakya’da, hava kirliliğinde artış başladı. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın” derken, Prof. Dr. Nazan Savaş da, “Birileri söylemeli, görüleni… Hava kirliliği, kesin kanser yapan etkenlerden!” uyarısında bulundu.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Sökmen Tıp Fakültesi’nde görevli, Halk Sağlığı alanında Uzman Profesör kariyerindeki iki bilim insanı, Antakya’da artan hava kirliliği konusunda uyardı.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, geçtiğimiz günlere ait Antakya Hava Kalite İstasyonu PM10 değerlerini sosyal medya hesabından paylaştı ve şöyle dedi:

“Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık sınır değeri, PM10 için 15 mikrogramdır. Bu değerler, limit değerlerin çok üzerinde. PM10, havada asılı durabilen, 10 mikrogramdan küçük olan, dolayısıyla akciğerlerimize gidebilen parçacıklardır.

Uluslararası Kanser Ajansı’na göre, grup 1 karsinojendir, yani kanserle ilişkisi açıktır. Kirli hava, sadece kanser yapmaz! Başta solunum yolları hastalıkları olmak üzere, pek çok sağlık sorununa da neden olur, yaşam süresini kısaltır. Antakya’da kirli hava, önemli bir sağlık sorunudur.”

Halk Sağlığı Bilim İnsanı Prof. Dr. Tacettin İnandı, bu verileri açıklamadan birkaç gün önce de, 29 Kasım 2021’de şunları paylaştı:

“Havaların soğuması ile birlikte, hava kirliliğinde yeniden artış başladı. An itibariyle, Antakya şehir merkezinin havası sağlıksız. Zorunda değilseniz, çıkmamanızı öneririm!”

SAVAŞ: BİRİLERİ SÖYLEMELİ, GÖRÜLENİ!

Hatay MKÜ Tıp Fakültesi’nin Halk Sağlığı alanında uzman profesörlerinden Nazan Savaş da Antakya’daki hava kirliliğine dikkat çekerek, çok özet, ancak çok anlamlı mesajında şöyle dedi:

“Hatay merkezde yaşanan hava kirliliği, önemli bir halk sağlığı sorunudur. Nedenlerine müdahale gerektirecek boyuttadır. Birileri söylemeli, görüleni.  Hava kirliliği, kesin kanser yapan etkenlerdendir.” – Cemil Yıldız-