Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya İftara Başladı

İftarın gözdesi, ‘Kudüs Hurması’ Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Uzun Çarşı

İftarın gözdesi, ‘Kudüs Hurması’

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Uzun Çarşı içindeki tezgahlarda hurma çeşitleri yerini alırken, her sene olduğu gibi bu senenin gözdesi yine değişmedi! Kudüs Hurması, kilosu 45 TL olmasına rağmen, Antakyalıların sofralarını dünden itibaren süslemeye başladı bile!

3 nesildir Antakya’nın geleneksel Uzun Çarşı’sı içinde hizmet vermeye devam eden Semir Eraslan Baharatçılık, dün itibariyle başlayan Ramazan ayının ‘hurma’ bereketine de, hareketliliğine de ev sahipliği yapıyor. Ancak, bu hareketliliğe katılan ve mutfak alışverişlerini yapan bazı vatandaşlar, geçen yılki Ramazan’a kıyasla hurma fiyatlarının arttığını söylerken, “Mübarek Ramazan ayı içindeyiz artık ve hurmasız iftar olmuyor. O yüzden de kesemize uygun olanı illa ki alıyoruz” demeyi de ihmal etmiyor.
Ankara’dan İstanbul’a, hurma fiyatları mı? Kilogram başına Irak hurması 10 lira, Tunus ve Medine hurması çeşitleri 30 lira, Baklava hurması 45 lira, Safavi hurması 48 lira, Mebrum hurması 50 lira, Sugi hurması 55 lira, Mecdul hurması çeşitleri büyüklüklerine göre 50-55-60 lira, Sukkeri hurması 30-40 lira ve Acve hurması 120 lira… Peki, Antakya’da öne çıkanlar hangileri? İşte bu soruyu, 17 senedir aile işinde olan Enver Eraslan’a sorduk.
ÖNCELİK KUDÜS’ÜN-
17 yıldır aile işinde olduğunu söyleyen ve geleneksel Ramazan aylarının bildik hareketliliğinin dünden itibaren başladığını aktaran Enver Eraslan, “En fazla alınan ve alışverişlerin vazgeçilmezi her zamanki gibi hurma” derken, şöyle konuştu:
“Şu an satışta olan ve en çok tercih edilen hurmamız Medine Hurması, Kudüs Hurması ve İran Hurması. Tabi bunların dışında da birçok hurma çeşidimiz var, ama bu saydıklarım genelde en çok satılan ve en çok tercih edilen hurmalar. Fiyatları ise birbirinden oldukça farklı ve her bütçeye uygun, onu da özellikle ifade etmek gerek. Bunlardan, İran Hurması’nın kilosu 10 TL. Medine Hurması’nın fiyatı İran Hurması’na göre biraz daha fazla, 30 TL. Tabi bunların arasında hem büyüklüğü, hem yumuşaklığı, hem de aroması ile diğerlerinden biraz daha çok tercih edilen Kudüs Hurması ise 45 TL. Yemeyenler için şunu da hatırlatalım ki, Kudüs Hurması, hurmaların şahıdır. Kesinlikle deneyin…”
-FAYDASI-
Öncelikle yapısındaki lif bağırsakları çalıştırıyor, kabızlığı önlüyor. Ayrıca hurma, yapısındaki emir sayesinde kansızlığa, potasyum sayesinde sinir sistemi ve beyne iyi geliyor. Vücudu toksinlerden arındırıyor, kötü kolesterolü ve trigliseridi düşürüyor. Günde 2-3 hurma, hem açlığı hem de tatlı ihtiyacını kesiyor. Hurmayı fazla tatlı buluyorsanız, biraz ılık suda bekletip şekerini azaltarak tüketebilirsiniz.
-MEYAN KÖKÜ DE!-
Hurmaların, ‘isimlerinin’ anıldığı ülkelerden ‘ithalat’ yoluyla geldiğini söyleyen Enver Eraslan, “inanılmaz bir enerji deposu” olarak adlandırdığı hurmanın tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğunun altını çizerken, “Ramazan ayının bir diğer popüler ürünü ise Meyan Kökü” dedi ve şunları söyledi:
“Her Ramazan döneminde bizlerin en fazla satışını yaptığı bir diğer ürünümüz, Hatay’da çok bilinen bir lezzet, Meyan Kökü… Biliyorsunuz, şerbeti yapılan bir bitkidir. Çok tüketilir. Hatta şunu söyleyebilirim ki, iftar ve sahurda içilecek bir bardak meyan kökü şerbeti, susuzluk hissini gidermede yardımcı olacaktır.” -Tamer Yazar-