1948’ten 2014’e kadar Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren, ardından içerisindeki eserlerin taşınmasıyla boş kalan taş bina, Şehir Müzesi’ne çevrildi. Ancak Müze’nin giriş kısmının mimarisi ve görseli tartışma yaratmayı sürdürüyor.
Hatay Arkeoloji Müzesi’nin 2014 senesinde yeni adresine taşınmasıyla beraber 6 yıl boş kalan tarihi taş binanın yeniden kullanılması adına projeler üretilirken, gelinen son aşamada, Şehir Müzesi’nin açılışı için geriye sayım devam ediyor.
Uzun bir süre, üzerindeki ‘Hatay Etnografya Müzesi’ tabelası ile hazırlıklarını sürdüren, ancak her hangi resmi kurumsal bir açıklama yapılmadan, tabelası bir günde ‘Şehir Müzesi’ne çevrilen eski binanın girişine eklenen gri renkteki yapı ise ilk günden bugüne eleştiri oklarının hedefinde.
-NE VAR?-
Hizmete kısa bir süre içinde girmesi planlanan müzede, 6 bölümde; kentin tarihçesi, ticareti, üretimi, günlük yaşamı ve yemek kültürü tanıtılacak. Ayrıca müzeye, daha önce Valilik binası içerisindeki, Hatay’ın anavatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen’in ve o dönem Meclis’te yer alanların bal mumu heykelleri ve kullandığı eşyaların bulunduğu Hatay Devlet Müzesi de taşındı.
-ELEŞTİRİ-
Yeni Müze’nin giriş kısmı için konuşan bir turizmci, ‘tekrara düşüyoruz’ derken, şunları dile getirdi:
“Siz soruyorsunuz, biz söylüyoruz, ama değişen bir şey var mı? Yok! ‘Biz bakarken ne görüyoruz’ ile ‘onlar bakarken ne görüyor’ arasında ciddi ciddi çok fark olmalı ki, bunu yaşıyoruz. Yan yana iki yapı var. Tam karşılarına geçin ve bir bakın. Bir tarafta taş bir bina. Eskinin görkemi ve hikâyesinde… Yanı başında ise gri renkte, betonarme bir tünel yapısı! Sadece biraz estetik diyoruz! Biraz!”
-Tamer Yazar-