Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sinan Seyfittinoğlu

Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği

İyi günler sevgili okuyucu.

Geçtiğimiz günlerde, Antakya Mimarlar Odası bahçesinde, Hatay’ımızı düşünen insanlar bir araya geldi. Bu buluşmada, Arkeolog ve Konservatör Kenan Yurttagül başkanlığında kurulan Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin açılışı gerçekleşti. Kısa adıyla AKM-DER (Kültürel Mirası Koruma Derneği), kentimizde, tahminlerimizin çok ötesinde önemli bir işleve sahip olacaktır.

Dernek Başkanı Kenan Yurttagül, bilgi birikimi ve deneyimleriyle, bu alanda daha önce sıklıkla ilimizi ilgilendiren çok önemli kültürel ve sanatsal birçok konuda önemli açıklamalar yapmış, halkın ve yöneticilerin dikkatini çekmeye çabalamıştı. Kültürel mirasın tespiti, korunması ve yarının kuşaklarına aktarılması yönünde ciddi eksiklerimiz olduğunu söylemek gerekiyor. Böylesi bir dernek, bu konudaki eksiklerimizin giderilmesi ve söz konusu alandaki boşlukların doldurulması açısından önemli bir eksiği tamamlayacaktır.

Kısa sürede fark edilir bir dil ve söylem geliştireceğine inandığımız bu derneğin çalışmalarını desteklemek, onların vereceği emeği bir tarafından tutup geliştirmek, hepimizin görevi olmalıdır. Özellikle Hatay Valiliği ile Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlıklarının, bu dernek yöneticileriyle sıcak bir bağ içinde ilişki geliştirmelerini Hatay’ın faydasına bir yol olarak görmekteyim.

Dernek Başkanı Yurttagül’ün açılış günü yaptığı konuşmayı hatırlayalım: “Kültürel mirası, doğal çevre mirasından ayrı görmeksizin; sanat eserleri, zanaat ürünleri, kültürel eserler, fauna ve jeolojik numunelerden kalıcı koleksiyonlarla, müze ya da müzeler kurmayı hedefliyoruz. Kültürel mirasın korunması için bir bellek oluşturacağız. Ortak kültürel miras konusunda farkındalığın arttırılması için çalışacağız. Savaş, göç ve afetler sonrasında yok edilen, somut ve somut olmayan kültürel değerlerin izini sürerek, toplumsal barışı destekleyen faaliyetler yapacağız.” Son derece iyi düşünülmüş bir hedef tanım cümlesi diyebilirim, bu sözler için. Sayın Başkan Yurttagül, bu alanda fark yaratacaklarının ciddi işaretlerini vermektedir.

Şimdi artık kültür ve sanat alanımızda sözü olanların, bu sivil toplum kuruluşu etrafında daha örgütlü bir duruşu ortaya koyması gerekiyor. Birçoğumuz, ilimizde kültürel mirasın hak ettiği değeri görmediğini düşünüyor. Kültür değerlerimiz konusunda ciddi ihlaller yaşandığı dile getiriliyor. Artık bu alanda sadece şikayet eden bir il olmaktan çıkıp, sorunu görüp, bu sorunun çözümü aşamasında öneriler sunacak bir yeni dernek kazanmış görünüyoruz. Bu açıdan AKM-DER, Hatay’ımıza hayırlı olsun.

Dünden kalan kültür mirasımız kadar, yarına sunacağımız kültürel değerlerin yaratımı ve tasarlanması konusunda da ciddi adımlar atılmalıdır. 21. Yüzyıl’dan 22. Yüzyıl’a neler bırakacağız? Koruduklarımızın dışında, sakladıklarımızın yanında, bizler, bugünün yaşayan genç kuşakları, yarına nasıl bir tohum ekeceğiz? Bu soruya da ciddi cevap bulmak lazım. Yıllar su gibi akıp giderken, bugünün Antakya’sında yarına miras bıraktığımızı düşündüğünüz en önemli olgu, eser ya da değer nedir? Bu soruya kim ne cevap verecek bilmiyorum ama, eminim değerli Başkan Kenan Yurttagül ve Yönetim Kurulundaki değerli şahsiyetlerin söyleyecek çok sözü var. Merakla, onların ağzından çıkacak açıklamaları bekleyeceğiz.

Sevgili AKM-DER, hoş geldin kültür yaşamımıza, çalışmalarınızda başarılar dileriz.

İyi çalışmalar.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER