Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya Lahdinin 2025 yılı beklentisi

Hatay Arkeoloji müzesinin en değerli eserlerinden biri olan Antakya lahidi

Hatay Arkeoloji müzesinin en değerli eserlerinden biri olan Antakya lahidi ve müzedeki eserler 2025 yılına buruk girdi denebilir. 2024 yılında beklentilerin çok altında ziyaretçi alan Antakya Arkeoloji müzesi deprem öncesi popülaritesinden uzak kaldı. Müze Deprem sonrası yenileme çalışmaları yapılarak 11.06.2024 tarihinde Haraparası Mahallesi Süreyya Halefoğlu Caddesi No:64 adresinde tüm vatandaşların hizmetine açılmıştı.

Antakya Lahdi

Antakya’da Kışlasaray mahallesinde 1993 yılında yapılan bir temel hafriyatı sırasında bulunmuş ve .5 gün süren bir çalışma ile lahit çıkartılarak müzeye getirilmiştir. Sidamara tipi (sütunlu) lahit için Hatay Arkeoloji Müzesi’nde özel salon yapılmıştır.
Roma Dönemi Antakya Lahdi MS 3. yüzyıla tarihlenmektedir. Yetişkin bir erkek ve kadın ile varlıklı bir aileden gelen genç bir kızın lahitindeki kabartmalar o kadar gerçekçi ki mermerden çıkıp aramıza katılıyorlar, muazzam bir emek ve işçilik var. Saatlerce izlersiniz çünkü her noktasında detay var ve doyamıyorsunuz. Lahitin içindeki her şey sağlam bir şekilde günümüze ulaşmış.
Lahitin uzunluğu 2.47 m., genişliği 1.22 m.. yüksekliği 1.20 m.dir.
Antakya Lahdi’nin M.S. 265-270 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu tarihlemeyi destekleyen önemli bir delil, içinden çıkan Roma İmparatorlarından 2. Gordianus (M.S. 238) ile İmparator Gallienus ve karısı Salonina’nın (M.S. 253-268) altın sikkeleridir. Gallienus sikkesi M.S. 260-270 yıllarında Roma’da basılmış olan, Lahdin tarihlenmesinde önemli delildir.