Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya Simidi beklerken…

Künefe, Avrupa kapısında! Antakya’nın

Künefe, Avrupa kapısında!

Antakya’nın vazgeçilmezi, Künefe, Avrupa Birliği (AB) mevzuatına göre, 3 aylık askı-itiraz süresi sonunda Hatay coğrafyasının ilk ‘uluslararası tescilli’ ürünü olacak.

“Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası”, “Aydın İnciri”, “Malatya Kayısısı”, Aydın Kestanesi”, “Milas Zeytinyağı” gibi Anadolu’nun vazgeçilmez yöresel ürünleri, bugüne kadar Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil edilen ürünler arasında yer alıyor. Halihazırda AB nezdinde coğrafi işaret almak üzere inceleme süreci devam eden ürünler ise “Afyon Sucuğu”, “Afyon Pastırması”, “İnegöl Köfte”, “Kayseri Mantısı”, “Kayseri Sucuğu”, “Kayseri Pastırması”, “Antepfıstığı/ Antep Fıstığı”, “Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini”, “Antep Lahmacunu”, “Giresun Tombul Fındığı”, “Antakya Künefesi”, “Maraş Çöreği”, “Çağlayancerit Cevizi”, “Maraş Tarhanası”, “Gemlik Zeytini”, “Milas Yağlı Zeytini”, “Gaziantep Menengiç Kahvesi/Gaziantep Melengiç Kahvesi” ve “Araban Sarımsağı” olarak sıralanıyor.

Bu listedeki Künefe ise bu bekleyişini geçtiğimiz günlerde sonlandırdı, yöreye özgü bu lezzet için uluslararası tescil alınması sürecinde son aşamaya gelindi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) girişimiyle uluslararası arenaya taşınan künefenin yurt içi tescili, 2008 yılında gerçekleşmişti.

Hatay’da bugüne kadar ATSO tarafından 11, diğer kurumların başvurusuyla 5 olmak üzere, toplam 16 ürüne coğrafi işaret alındı, 14 üründe ise tescil süreci devam ediyor.

Tamer Yazar