“Topraklarımız Kentleştiriliyor”
Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yapan, Antakya Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, “Uygulanan doğa karşıtlığı politikalar sonucu; topraklarımız, ırmaklarımız, ormanlarımız, dağlarımız taşlarımız ölçüt tanımadan uluslararası tekellerin ürettikleri tohumlarla, kimyasallarla kirletilmekte… Kurulan HES’ler ile derelerimiz kurutulmakta… Balıklarımız, kuşlarımız yurtsuz bırakılırken, çiftçilerimiz ise çölleşen topraklarından kopup, kent varoşlarında tarım muhaciri olarak yaşamak zorunda bırakılıyor” dedi.
Konuya dair açıklamasında, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre, 2002 yılında 26.579 bin hektar tarım alanı 2016 yılında yaklaşık yüzde 10’a yakın küçülerek 23.900 bin hektara düştü. Anılan dönemde, değişik yöntemlerle 2.6 milyon hektar toprak da tarım arazisi dışına çıkartıldı” diyen Hatipoğlu, eleştirisini kent yöneticilerine yönelik yaptı:
“Tarım topraklarımızın yok edilmesinin bir yöntemi de, toprağın kentleştirilmesidir. Büyükşehir Belediyesi uygulaması ile topraklar kentleştirildi. Zihinlerinde ‘arsa, rant’ yaratma algısı dışında olgu oluşmayan kent yöneticilerinin eline teslim edildi. Toprağı arsalaştırma, rant yaratma dışında hiçbir deneyimi, beklentisi olmayan kent yöneticileri, toprağı verimli kılmak ve toprağın kirlenmesinin önlenmesi çabası yerine, kentsel kirliliğin artmasına ve genişlemesine duyarsız kalmaktadır.”
Ölçüsüz ve kontrolsüz kentleşmenin yoğun bulunduğu bölgelerde toprağın niteliğinin hızla bozulduğunu ifade eden Antakya Tarım Platformu Başkanı İrfan Hatipoğlu, ulaşılan sonucun ise ‘sağlıksız kentler’ olarak ortaya çıktığının altını çizdi. -Tamer Yazar-