Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya’da Bilim İnsanları ve Uzmanlar konuşacak

Su Sümbülleri Nasıl Toplanır? Heyet üyeleri, Samandağ’da Asi Nehri’nin denize

Su Sümbülleri Nasıl Toplanır?

Heyet üyeleri, Samandağ’da Asi Nehri’nin denize döküldüğü yerde inceleme yapacak, deniz kaplumbağalarının zarar görmemesi için neler yapılması gerektiği araştırılacak.

Su sümbüllerinin, ilimiz Asi Nehri üzerini zaman zaman tamamen kaplaması, bu sürecin kimi zaman günlerce devam etmesi yanı sıra su akışkanlığında da bu su sümbüllerinin Samandağ Denizi’ne karışması sürecinde bölgedeki deniz kaplumbağalarının zarar görmemesi için nelerin yapılabileceği, masaya yatırılıyor. Etkinliklerin ilki dün Antakya Savon Otel’de gerçekleşirken, konunun uzmanları, bilim insanları ile ilgililer katıldı.

“Su Sümbülü Bilinçlendirme Toplantısı” başlığı altında gerçekleşen dünkü organizasyonun amacı ile ilgili şu bilgi paylaşımı yapıldı:

Su sümbülünün (Eichhornia crassipes) deniz kaplumbağaları üzerine olan olumsuz etkisini azaltmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, proje hasat teşvik programı kapsamında, Hatay-Samandağ bölgesinde, yerel topluluklarla birlikte ‘Su Sümbülü Toplama’ etkinliğinin düzenlenmesi, ‘Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi, Samandağ Bölgesi İYT Yönetim Planı Paydaş Toplantısı’ adıyla düzenlenen etkinlikle de neler yapılması gerektiği ele alındı, masaya yatırıldı.

Dün Savon Otel’de gerçekleşen toplantının genel amacı şöyle aktarıldı:

“Denizel istilacı yabancı türlerin (İYT) önlenmesi, yok edilmesi, kontrolü ve yönetimine ilişkin proje pilot sahalarından Samandağ için hazırlanacak ve yürütülecek olan yönetim planları sürecine ilişkin bilgilendirme ve paydaşların görüş, öneri ve katkılarının alınması… UNDP ile DKMPGM etkinliği, bugün sabah saat 10.15’te, Tanışma ve Toplantı Programı ile Yöntemi üzerine Osman Erdem tarafından bilgi verilmesi ile başlayacak.”

İki gün sürecek toplantıların bugünkü programı şöyle gelişecek:

Denizel İstilacı Yabancı Türler (Genel Bilgilendirme) Doç. Dr. Harun Güçlüsoy – UNDP TR

10.50 – 11.00 MarIAS (Projenin tanıtımı) Mehmet Gölge – UNDP TR

11.15 – 12.15 Samandağ Bölgesi İYT’in durumu (Proje kapsamında yapılan çalışmalar ve bulgular) Prof. Dr. Cemal Turan – UNDP TR

12.15 – 12.45 Samandağ Bölgesi İYT’in durumuna ilişkin paydaş katkılarının alınması,

12.45 – 13.00 Hasat Teşvik Programı Mehmet Gölge – UNDP TR

14.00 – 14.45 Yönetim planlaması, Faaliyet (uygulama) hedefleri ve faaliyet nedir, nasıl belirlenir? Osman Erdem – DAD

14.45 – 15.30 Samandağ İYT taslak yönetim planı hedefleri ve faaliyetler Saba Başkır – DAD

15.45 – 16.15 Samandağ İYT taslak yönetim planı hedefleri ve faaliyetler (tartışma, paydaşların görüş ve katkılarının alınması) Tüm katılımcılar; Moderasyon: Osman ERDEM

16.15 – 16.45 Samandağ İYT Yönetim planı faaliyet planları- Faaliyet planları nedir, nasıl hazırlanır? Osman Erdem – DAD

16.45 – 17.00 Günün değerlendirilmesi

YARINKİ PROGRAM

Su sümbülleri ile ilgili toplantılar dizisinin yarın ve son bölümünde ise program şöyle oluşturuldu:

10.00 – 10-15 Dünden akılda kalanlar

10.15 – 11.15 Samandağ İYT Yönetim Planı faaliyet planlarının hazırlanması-ön çalışma… (Faaliyetlerden sorumlu ve işbirliği yapılacak kurum ve kuruluşların belirlenmesi)

11.15 – 11.30 Ara

11.30 – 12.30 Faaliyet planlarının hazırlanması için grupların oluşturulması ve grup çalışması

14.00 – 15.00 Faaliyet planlarının hazırlanması grup çalışması

15.00 – 16.00 Grup çalışmalarının sunumu ve tartışma

16.15 – 16.45 Yönetim planlarının uygulanması ve izleme (Yönetim planı izleme mekanizmaları- Yönetim Planı Yürütme Komitesi)

16.45 – 17.00 Çalıştayın değerlendirilmesi, paydaşlardan beklentiler ve kapanış

-Haber/Cemil Yıldız-