Antakya’da dile getirilenler İstanbul’da da tartışılacak

Bu hafta içinde İstanbul’da yapılacak ‘Başkanlar Toplantısı’na katılım sağlayacaklarını söyleyen Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, artan fakültelere ve kalabalıklaşan mezun sayısına işaret etti. Hatay Dişhekimleri Odası tarafından Oda üyelerine yönelik olarak gerçekleşen bilimsel toplantıda bir sunum yapan Okan Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tamer Lütfi Erdem, katılımcılara, “Dişhekimliğinde […]

Bu hafta içinde İstanbul’da yapılacak ‘Başkanlar Toplantısı’na katılım sağlayacaklarını söyleyen Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, artan fakültelere ve kalabalıklaşan mezun sayısına işaret etti.

Hatay Dişhekimleri Odası tarafından Oda üyelerine yönelik olarak gerçekleşen bilimsel toplantıda bir sunum yapan Okan Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tamer Lütfi Erdem, katılımcılara, “Dişhekimliğinde Tomografi Kullanımı” konusunda bilgilendirme yaptı.
-ÖNEMLİ GELİŞMELER-
Toplantı öncesinde katılımcı Oda üyelerine yönelik kısa bir konuşma yapan Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, şöyle konuştu:
“Mesleğimiz ve mesleğimizin önündeki sorunlarla ilgili olarak, Türk Dişhekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu tarafından birliğe bağlı tüm odalar önümüzdeki hafta İstanbul’a çağrıldı. Önemli gelişmeler var. Sağlık Bakanlığı ile olan görüşmeler, Erzurum’da yapılan Dekanlar Konseyi toplantısından sonra alınan kararlar ve özellikle yeni yapılanmalarla ilgili, ki özlük haklarından tutun özelden hizmet alımına kadar olan şeyler tekrar gündeme geldi. O nedenle, önümüzdeki hafta İstanbul’daki başkanlar toplantısına gidiyoruz. Gündemde, her zaman konuştuğumuz gibi; Artan Dişhekimliği Fakülteleri, mezun olan meslektaşlarımızdaki sayının artışı, bunların istihdam sorunu gibi başlıklar var. Türk Dişhekimleri Birliği, bu ve bunun gibi konu başlıkları çerçevesinde bundan sonra nasıl bir yol izleneceği konusunda ulusal bir politika belirleme adına ilgili kurumlarla bir araya gelmeye başladı.
Türk Dişhekimleri Birliği’nin, açılan fakültelere bakışını da uzmanlık alanındaki politikasını da hepimiz biliyoruz. Şimdi artık somut bir gerçek var. Bu fakülteler artık mezun vermeye başladılar. 7-8 Yıl öncesine kadar 1300-1400’lerde olan mezun sayımız 3000’lere, önümüzdeki yıl ise 3700’lere kadar yükselecek. Bu arkadaşlarımız mezun olup döndükten sonra nelerle karşılaştıklarını bizler de birebir yaşayıp görüyoruz.”
-YENİ TEKNOLOJİ-
Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin’in, Dişhekimliği mesleğinin yaşadığı sorunlara ilişkin yaptığı kısa bilgilendirmenin ardından konuşmasına geçen, Okan Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Lütfi Erdem, “Tomografi, bizim alanımıza sonradan giren teknolojik bir ürün. Bununla ilgili olarak da, klinikte çok kullanılmaya başlanılan da bir ürün. Dolayısıyla, görüntüleri yorumlayabilmek için önce anatomisini iyi bilmek gerekiyor” dedi.
Tomografinin, dişhekimliği mesleği içinde artık rutin olarak kullanılmaya başlandığının altını çizen Prof. Dr. Tamer Lütfi Erdem, bundan sonraki sürecin ise bu rutin kullanımı daha etkin ve daha faydalı hale getiren eğitimler noktasında ilerlediğini söyledi.
-RADYASYON UYARISI-
Sunumunda, meslek içinde kullanımı genişleyen ‘tomografi’ konusunda bilgilendirme yaparken ‘radyasyon’ başlığında da ilerleyen Erdem, oldukça çarpıcı ifadeler kullandı:
“Tomografi ile ilgili olarak öncelikle söyleyeceğim şey, Hipokrat’ın meşhur bir sözü… ‘Önce, zarar verme!’ Değerli meslektaşlarım, radyasyon oyuncak değil. Radyasyonun zararsız bir dozu yok! Bizim branşımız maalesef böyle… Bir taraftan ‘nasıl kullanırız’ kısmını, diğer taraftan da ‘nasıl kullandırmayız’ı düşünüyoruz. Ancak bu konuda eğitimler arttıkça, sanırım daha güvenli kullanımlar olacaktır.”
“Burada önemli olan, tomografinin nasıl okunmasından çok, ne zaman alınması gerektiği önemli” diye konuşan Erdem’in katılımcı dişhekimlerine bu konudaki mesajı ise net oldu: “Tomografi kararı almadan önce, bütün klinik muayeneler bitirilmeli.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version