Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Antakya’da Kitap Coşkusu

      Hatay Kitap Günleri, EXPO 2021 Hatay, ev sahipliğinde kapılarını ilk kez kitapseverlere açtı.

      Bunun anlamı, “Expo bitti, şimdi bu mekanlar çürümüye terkedilecek” diyenlere en güzel yanıttır.

      Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından 18-27 Kasım tarihlerinde düzenlenen  fuarda ülkemizin en ünlü  17 yayınevi  ile Antakyalı okurların yakından tanıdığı  19 şair/ yazar yer aldı. Bunların yanında çok sayıda Antakyalı yazar da okurla buluşma olanağı buldu.

      Antakya EXPO alanındaki Kültür Sanat Sokağı’nda gerçekleşen  Hatay Kitap Günleri’ne üzülerek söylüyorum ki Antakyalılar gerektiği kadar ilgi göstermedi. Oysa,  panellerde ve imza günlerinde sevdikleri yazarlarla bir araya gelme fırsatı yakalayabilirlerdi.

      Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay Kitap Günleri’ni ‘Okumak yaşamaktır’ mottosuyla düzenlediklerini belirtti.

      Sayın Başkan, Doç. Dr. Lütfü Savaş, “Okumanın önemini daha çok anlamamız gereken şu günlerde kitapseverleri birbirinden ünlü yazarla buluşturmak için ‘Okumak yaşamaktır’ mottosuyla Hatay Kitap Günleri’ni düzenledik. Fuarda birbirinden değerli, ünlü yazarlar, sanatçılar ve gazetecileri ağırlayacağız. Sanatçılarımızla edebiyat, sanat ve şiir söyleşileri yapacak, ülkemizin içinden geçtiği süreci politik, ekonomik ve hukuki olarak panellerde değerlendireceğiz. Yaptığımız kültür sanat etkinliklerine tüm Hatay halkını davet ediyorum. Şehrimizin zenginliğini kültür sanat etkinlikleriyle taçlandırmayı hedef edindiğimiz gibi halkımızı da sanatla buluşturmaya önümüzdeki projelerle devam edeceğiz” dedi.

      Sayın başkanın sözleri çok kıymetli bence. Okuma özürlü bir toplumda okurla yazarı buluşturan en önemli mekanlar kitap fuarlarıdır. Fuarlarda okurlar çok sayıda yayınevini bir arada bulurlar, indirimli kitap alabilir, yazarlarla tanışma/sohbet etme olanağı bulurlar. Fuar süresince kentin kültür/sanat nabzı burada atar. Sayın Hikmet Altınkaynak Cumhuriyet’teki yazısında şöyle diyor:

      “Kitabın, kültürün öneminden yola çıkarak, herkesin aydınlanmaya gereksinimi olduğunu, bunu da ancak kitaplar yoluyla kazanabileceğini hiç unutmayalım.

      Kitaplar ve bilim, bizi aydınlığa götüren, doğru düşünmemizi sağlayan mihenk taşları değil mi? Uğur Mumcu gibi söylersek, ‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamayız’!”

***

      “Sanat Ne İşe Yarar?”

      Günlük yaşantımızda, sıkça rastlanan çok basit bir söz vardır: “Yazmış olmak için yazmak..”

      Oysa, yaşadığın kente bir şey kazandırabiliyor musun, onun için vesile olabiliyor musun? Tüm sorun burada… Benim gerek meslek ve yazı yaşamım, gerekse dernek çalışmalarım boyunca ilkem hep bu olmuştur: Ekmeğini yiyip, suyunu içtiğim kentim, Antakya, benim için her şeyin üzerindedir. Bu kente bir çivi çakanın kölesi olurum.

      Aalen Antakya Kültür Derneği olarak, yirmi yıldır, bu şehre yeni  yeni yapıtlar kazandırdık. Yirmi yılda yaptıklarımızdan dört ciltlik bir seçki hazırladık. İki kitaplığımızı ve Anı Evi’mizi gün be gün zenginleştiriyoruz.

      Davud El Antaki, Süleyman El İsa, Cemil Meriç, Sabahattin Yalkın…. gibi değerlerimizle, Hataylı yazarlarımızın  yapıtlarını toplamaya çalışıyoruz.

      Hatay, dünden bugüne onca güzel insan yetiştirdi. Bu insanların emeğiyle, bu kentin adı öne çıktı. Bu insanların sevdasıyla anlam kazandı bu dünya kenti. Cemil Meriç, Davud El-Antaki, Ali Yüce, Sabahattin Yalkın, Ayla Kutlu, Sezer Ateş Ayvaz,  Süleyman Okay… bu kentin yüz akıdır.

      Değerlerimize sahip çıkalım!

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER