Hazırlayan (Mehmet Karasu)
Antakya kitaplığı
Kırlangıcın Kanat Vuruşu/ Ali Püsküllüoğlu
Ali Püsküllüoğlu tarafından hazırlanan kitap, 1979 yılında Kültür Bakanlığı yayınları arasından çıkmış.
Çocuklara günümüz şiirlerinden örnekler adı altında yayınlanmış nefis derleme, içinde 68 şairin birden fazla şiiri var. Örneğin; Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Cahit Irgat, Cemal Süreya, Cahit Külebi, Salah Birsel, Özdemir Asaf, Ülkü Tamer, Turgut Uyar, Edip Cansever, Gülten Akın, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Metin Altıok, Süreyya Berfe,
Ataol Behramoğlu, Refik Durbaş, Nihat Behram, Refik Durbaş, Bülent Ecevit… gibi şairlerin şiirleri var. Kitabın sonunda ozanlar üzerine kısa bilgiler diye bir çalışma ve konu dizini yapılmış, misal: “çocuk, çocukluk, oyun, oyuncak” – ” okul, öğrenci, öğretmen” – “kentler, yerler” – “yolculuk” – ” barış dirlik, düzen” – “sevgi, özlem, özgürlük” – “ağaç, dağ, orman” – “toprak, tarla, ürün” – “süremler” gibi.
Okuduğum en güzel şiir kitabıydı desem yeri. Dolayısıyla öğretmenlik yıllarımda hep elimin altındaydı.
Konuk Yazar
2017 Dünya Şiir Günü Bildirisi /Egemen Berköz
‘Şiir Doğruyu Söyler’
“Günümüzde insanlık sömürgeci kapitalizmin elinde usunu yitirmiş görünüyor.
Alevler arasında kalmış bir akrep gibi kendini sokup öldürmek üzere.
Üstünde yaşadığımız gezegenin tüm varlıkları, varsıllıkları yağmalanıyor.
Doğanın dengesi bozuluyor doymayan mideleri doyurmak için.
İnsanlar açlıktan ölüyor yoksul ülkelerde, halklar aldatılıyor, birbirine düşürülüyor.
Ve yalan bulutları yayılıyor milyarlar olan biteni görmesin, anlamasın diye.
Ülkemiz de payını aldı, alıyor elbet bu şeytansı kurgudan.
Kurtuluş Savaşı’yla, kurduğu Cumhuriyet’le tüm sömürge ulusların umudu olan ülkemiz bir büyük yalanın tuzağında kıvranıyorsa bugün, ondan.
İşte, bu karabasan ortamında tek umut şiirdedir.
Çünkü bir gezgindir şiir, bir araştırmacıdır.
İnsanın ve toplumun kılcal damarlarında gezinir, en eski çağlardan uzak geleceğe uzanır.
Gerçeği arar.
Bir büyücüdür şiir.
İnsanlığın en büyük varsıllığı dillerin sözcükleriyle güzellikler yaratır.
Çirkinliklere, kötülüklere karşı direnme gücü verir.
Bir bilicidir şiir.
İnsanlara gerçeği gösterir.
Şiir doğruyu söyler.
Yalan bulutları arasından bir ışık parlıyorsa,
Bilinsin ki o şiirdir.”
Haftanın Şiiri
Bekleyen Kadının Günü
Ceyhun Atuf Kansu
Kadınım saçlarını tarar aynada,
Benim parmaklarım değmişçesine.
Bahçeye çıkıp şarkı söyler içinden
Sesinden sesim geçmişçesine.
Güneşin kızarttığı kayısılar gibi
Aklından ben geçerim güneşlenirken,
Kızarır al al olur ben öpmüşçesine.
Eğilmiş dikiş diker, gömleğimin düğmesi
Hayal eder beni, birden ürperir
İnce bir sızı duyar iğne batmışçasına.
Çocuğunu göğsüne bastırdığında
Erkekliğim geçer ta iliğinden
Benimle uzanıp yatmışçasına.
Bir sabah ayrıldım bir akşam kavuştum
-Ah, olgun dutlar gibi ballanmış gözlerinde-
saatlerin biriktirdiği o tatlı özlem
sanki uzak denizlerden dönüyorum,
karşılar, beni yıllarca beklemişçesine.
Kısa Sanat Haberleri
Aşık Veysel anılıyor
44’üncü yıldönümünde Âşık Veysel konserle anılıyor. Etkinlik 21 Mart’ta…
Halk ozanı Âşık Veysel ölümünün 44’üncü yıldönümünde konserle anılacak. Âşık Veysel’in anma etkinliği 21 Mart’ta İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Cem’i Can Deliorman ve Türk Halk Müziği sanatçısı Cengiz Özkan, CRR Senfoni Orkestrası eşliğinde Âşık Veysel’in türkülerinden oluşan bir konser verecek. Âşık Veysel’in kızı Hayriye Özer ve torunu Çiğdem Özer ile aile üyelerinin de katılacağı anma etkinliği, 21 Mart Pazartesi günü 20.00’de başlayacak.
Yazdığı eserler ve söylediği deyişler ile her zaman insan sevgisi, barış, hoşgörü ve birlikteliğe vurgu yapan ve erdemli olmayı öğütleyen gönül insanı Âşık.
Şair Hakkı Zariç’e Onur Ödülü verilecek
Bursa Yazın ve Sanat Derneği’nin her yıl “Dünya Şiir Günü”nde verdiği Şiir Onur Ödülü Şair Hakkı Zariç’e verilecek.
Bursa Yazın ve Sanat Derneği’nin (BUYAZ) her yıl “Dünya Şiir Günü”nde verdiği Şiir Onur Ödülü Evrensel Pazar yazarlarından, şair ve editör Hakkı Zariç’e verileceği açıklandı.
Hakkı Zariç’e ödülü, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde Bursa Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenecek etkinlikle verilecek.
Dünya Şiir Günü etkinliklerinde, Şaban Akbaba tarafından Dünya Şiir Günü Bildirisi okunacak. Hakkı Zariç, Süreyya Akçay ve Yusuf Yağdıran ile söyleşiler gerçekleştirilecek. Ayrıca etkinlikte, Bursa’da yaşayan ve yaşamış şairlerden şiirler okunacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nün sahibi belli oldu
Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nü, bu yıl için “Derine Gömdüler Sabahı” adlı kitabıyla Özge Sönmez kazandı.
Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nü, bu yıl için “Derine Gömdüler Sabahı” adlı kitabıyla Özge Sönmez kazandı.
Cengiz Bektaş, Adnan Binyazar, Bahar Gökler, Emin Özdemir, Ahmet Özer, Çiğdem Sezer ve Ferruh Tunç’tan oluşan seçici kurul, Özge Sönmez’in yapıtını oy çokluğu ile ödüle uygun gördü.
1982 Ankara doğumlu olan Özge Sönmez, Hacettepe Üniversitesi Fransız Dili Eğitimi Bölümü’nü birincilikle bitirdi. Fransa Nantes Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Sönmez, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Fransız Dili Eğitimi Anabilim Dalı’nda doçent olarak görev yapıyor.
Şiir, öykü ve yazıları Mühür, Kıyı, Patika, Ege Sanat, Yaba, Afrodisyas Sanat, Kurşun Kalem, Berfin Bahar gibi çeşitli dergilerde yayımlanan Sönmez’in “Derine Gömdüler Sabahı“ adlı şiir dosyası, geçen yıl da 20. Ali Rıza Ertan yarışmasında birincilik ödülü almıştı.
TÖREN 7 NİSAN’DA GERÇEKLEŞECEK
Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü töreni, 7 Nisan Cuma günü saat 18.00’de Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi Yaşar Kemal Salonu’nda gerçekleştirilecek. Dil Derneği ve Kansu’nun ailesinin ortaklaşa düzenlediği törende, tiyatro sanatçıları Şebnem Gürsoy ve Tuncer Yığcı, Ceyhun Atuf Kansu’nun “sevgi” temalı şiirlerini yorumlayacaklar. Görkem Ezgi Yıldırım (Soprano) ve Mehmet Yılmaz (Bas) da, sevda türküleri seslendirecekler.
Bursa Kitap Fuarı’nın onur konuğu Cemil Kavukçu
Bursa 15. Kitap Fuarı, yarın açılıyor. 26 Mart’a kadar devam edecek olan fuarın onur konuğu Cemil Kavukçu.
TÜYAP Bursa Fuarcılık A. Ş. tarafından, Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği beraberinde hazırlanan Bursa 15. Kitap Fuarı, yarın açılıyor. 26 Mart’a kadar devam edecek olan fuar, TÜYAP Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.
Bu yıl 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleşecek Bursa Kitap Fuarı, söyleşi, panel ve çocuk etkinliklerinden oluşan 80 kültür etkinliğine ev sahipliği yapacak.
Aralarında Türkan Şoray, Cemil Kavukçu, Doğan Hızlan, Deniz Kavukçuoğlu, Gülten Dayıoğlu, Murathan Mungan, Ayşe Kulin, Hasan Ali Toptaş, Canan Karatay, Üstün Dökmen, Doğan Cüceloğlu, Zafer Algöz, İlber Ortaylı, İrfan Değirmenci, Haydar Ergülen, Mazhar Alanson, Can Yılmaz, Ahmet Şimşirgil, Sinan Meydan, Zeynep Turan, İbrahim Kaboğlu, İsmail Saymaz, Nihat Sırdar, Kahraman Tazeoğlu, AretVartanyan ve Nuray Sayarı’nın da bulunduğu pek çok değerli yazar okurlarıyla buluşacak.
ONUR KONUĞU CEMİL KAVUKÇU
Bu sene on beşinci yaşını kutlamaya hazırlanan Bursa Kitap Fuarı’nın ilk onur konuğu öykü yazarı Cemil Kavukçu olarak belirlendi. Fuar süresince düzenlenecek panel ve söyleşilerde Cemil Kavukçu’nun edebiyatı, öyküleri ve yaşamı ele alınırken bir de TÜYAP tarafından editörlüğünü Enver Ercan’ın üstlendiği armağan kitap hazırlandı. Onur Konuğu Cemil Kavukçu, 18 Mart Cumartesi günü Enver Ercan ile birlikte “Zamanın Aynasında” başlıklı söyleşide, 19 Mart Pazar günü Semih Gümüş ve Turgay Fişekçi ile birlikte “Cemil Kavukçu ve Öykücülüğü” panelinde konuşmacı olarak yer alacak. 20 Mart Pazartesi günü ise “Cemil Kavukçu ile Çocuklarla Masal Kurma Oyunu” söyleşisinde genç okurlarıyla buluşacak(Kay. Evrensel Gazetesi)
PEN Türkiye Merkezi, 2017 PEN Türkiye Şiir Ödülü Egemen Berköz’e verildi
PEN Türkiye Merkezi, 2017 PEN Türkiye Şiir Ödülü’nün sahibini açıkladı. Buna göre bu seneki ödül, “İlk kitabı ‘Çin Askeri Ah Devran’dan (1966) başlayarak sarsıcı bir şiir yazan, insanın yalnızlığını toplumsal varlığı içinde değerlendiren, her zaman daha derini yoklayan, fakat bu yoklamayı insanın iç sesiyle yapıyormuş gibi düşündüren, Türk şiirinin 60 Kuşağından gelen öncü ismi” Egemen Berköz’ün. PEN Türkiye Merkezi’nin ödül gerekçesinde “Şiiri kadar çevirileri ve yazılarıyla da edebiyata, şiire, müziğe ve yaşama dingin, usul bir ses katan Egemen Berköz az yazmasına karşın unutulmaz şiirleriyle de her zaman farklı bir ses olmayı sürdürüyor” ifadeleriyle adından söz ettiği Egemen Berköz, ödülünü 21 Mart Dünya Şiir Günü 18.30 – 20.30 saatleri arasında Şişli – Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde düzenlenecek törende alacak. (Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi)
Belleğimizdeki Kadınlar
Zerrin Taşpınar
19 Nisan 1947 tarihinde Ankara’da doğdu. Ankara Yenimahalle Kız Lisesini bitirdi. Yayınevlerinde redaktörlük, editörlük yaptı. TRT’de metin yazarı ve danışman olarak çalışmaya başladı. Edebiyatçılar Derneği yönetim kurulunda görev yaptı. Şiir dışında hikâye, masal, senaryo türlerinde eserler verdi. Şiirleri 1964’den itibaren Yarın, Varlık, Karşı Edebiyat, Damar, Yazıt, İnsancıl, Pir Sultan Abdal, Parantez, Emekçi Kadınlar, Evrensel Kültür, Pencere gibi dergilerde yayımlandı. Şiir çevirileri yaptı. Eserleri: Şiir: Bir Ardıç Kuşuyum Ben (1992), Anılarda Şimdi (1994), Tavra (1995) Çeviri: Şiirler (EricStinus’dan A. Erdem ile, 1989) Senaryo: Ağıttan Umuda (1997) Çocuk Kitabı: Kuş Kanadından Öyküler (29 Yazardan 29 Öykü, 2000), Kuş Kanadından Masallar (21 Yazardan 21 Masal, 2000)
TYS’NİN Ankara temsilcisidir.
Ali Enver Ercan Kitaplığı’na Gelenler
1. Yasakmeyve Dergisi/ Sayı 85, Mart-Nian 2017
2. Kuş Bir Cümledir Uçarken/ Güven Pamukçu/ Sıcak Nal
3. Veba Sütunu/Emel Kaya/Yasakmeyve
4. Yağmur Sayma Makinesi/Gülçin Sahilli/ Yasakmeyve
5. Mey ve Meyve/ Ahmet Önel/ Yasakmeyve
Genç Edebiyat
Umut /Elif Kaynak
Koskocaman bir park vardı önümde, bir aralar içi neşeyle dolu olan, güneş ışınlarının tıpkı küçük çocuklar gibi sürekli uğramayı sevdiği bir park…
Şimdi bakıyorum bu eskiden içi sevgiyle dolu olan parka, bakıyorum umutsuzca… Hiçbir eser kalmamış o eski günlerden. Terk edilmiş bir ev, unutulmuş bir kalp gibi belki de… Issız ve karanlık, sessiz ve hüzün dolu… Biraz bakındım etrafıma. Bir tarafta uzunca bir yol, etrafı ağaçlarla çevrili… Bir tarafta da paslı zincirlere tutunmaya çalışan salıncaklar, merdivenleri eksik kaydıraklar… Bir umutla yürümek istedim o uzun yolda. Her bir adımımda çıtırdayan, yerdeki sarı-turuncu yaprakların sesleri bölüyordu o ölü sessizliği. Adım atmayı bıraktım, biliyordum ki oldum olası sessizlikten hoşlanmıştım. Fakat ilk defa böyle hissediyordum, ses arıyordum etrafımda, beni rahatsız eden yaprak çıtırdama seslerinden başka… Çocuk kahkahalarına hasret kalmıştım belli ki, bu parkta yankılanan her türlü sese… Bir zamanlar unutmak istediğim bu gerçekliğe “Elveda” diyeli bir 10 yıl olmuştu. Şimdi geri geldim işte, unutamadıklarımla… Herkesin aksine geri döndüm ben, elbet biraz yaşlandım ama en azından şimdiki bildiklerim geçmişteki ben’in bildiklerinden bir hayli fazla. Büyüyünce sorumlulukları da büyüyormuş insanın, sorumlulukları arttıkça çaresizlikleri, üzüntüleri de bir o kadar büyüyor, artıyormuş… Hayatın bir engebeli yol olduğunu anlıyorsun, boşu boşuna geçirdiğin her dakikanın hesabını yaparken buluyorsun kendini… Hayatın bu zorluğunu öğrenmem 10 yılımı aldı benim. Genç dostlarım;
İçinizdeki çocuğu terk edilmiş bir parkta bırakıp gidemeyeceğinizi bilmenizi istiyorum, o sizin umudunuz… Bir hayat yaptığı ve düzeltemediği hatalarıyla, nedensizce unutmak istediği “güzel” denilebilecek anılarıyla bitiyor… Boşu boşuna harcamış olduğu 10 yılıyla, çıtırdayanın yaprak değil de bir zamanlar bu parka bırakıp terk ettiği o çocuğun çığlıkları olduğunu bilerek… Her dakikanın kıymetini bilin, unutmayın; sizin o çocuğa, umudunuza daima ihtiyacınız olacak… Her son bir başlangıcın yelken açmasını sağlayacaktır. Benim sonumun da elindekilerle yetinmeyi bilen bir hayatın yelken açmasını sağlaması dileğiyle… Mutlu ve umutla kalın. Elveda tekrardan…