Haftanın Kitabı
PİRAMİDİN TABANI/ HÜRREM ERMAN
Hafta sonunda, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 80. Yıldönümünü kutluyoruz.
Köy enstitüleri, Türkiye’de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye’ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde milli eğitim bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.
‘Köy enstitülerinde kurucu, müdür ve yönetici olarak çalışan Hürrem Arman’ın iki ciltlik Piramidin Tabanı, Köy Enstitüleri ve Tonguç kitabının önsözünde “Bu kitabın ikinci bölümünde yaşamımın en mutlu dönemi olan köy enstitülerinin kuruluş ve uygulamalarına ait gözlem ve izlenimlerim verilmektedir. Özellikle Tonguç’u tanımak, düzene rağmen her yönüyle onun öncülüğünde yürütülen köy enstitüleri örgütü
“Eğitmen adayları ve öğrenciler durumu gerçekten yeni öğreniyorlardı. Ayrılma kararında olanların yakın bir arkadaşları ağlayarak sıradan ayrıldı. Bu yaptıklarının yanlış olduğunu, bir gün daha kalarak beraberce konuşmalarını, ondan sonra kesin karar vermelerini söyledi. Üç çocuk, bütün arkadaşları ile kucaklaşıp öpüştüler, eğitmen adaylarının, öğretmenlerinin ellerini öptüler. Son olarak biz de sarıldık, öpüştük. Herkesin gözü yaşlıydı. Çocukların çoğu ayrılanlarla beraber hıçkırıyorlardı. Beş-altı çocuk Vakfıkebir’e kadar onları uğurlamak için izin aldı. Hemen odama kaçtım, hücrelerimden birkaçının eksildiği duygusu içindeydim…. Birkaç saat sonra bir çocuk heyecan ve sevinçle odama daldı: Müdürüm, Hüsnü’ler döndüler, vazgeçtiler, gitmeyecekler, dedi… Bir iki saat içinde üzüntüden gerçek bir sevince dönüşün bayramını yaşadık.”
KONUK YAZAR
TARİHİN KALBİNE YOLCULUK / Fatma Hatun ESEN
‘DOĞUNUN KRALİÇESİ ANTAKYA’
(AAKD)Antakya Kültür Derneği’nin 8. Kardeş Kentler Buluşması etkinliği için, Sinop, şair Eylem Hatice Bayar, Samsun,
Buradan sonra, Antakya Kültür Derneği ziyaretine gittik. Dernek binası, tarihte ilk ışıklandırılan yeri olan Kurtuluş Caddesinde (Herod Caddesi). Antik çağda alışverişe gelenlere gündüzler yetmeyince gece meşalelerle aydınlatılmış bu cadde. Zaman içinde toprağın altında kalan antik sütunlu Roma yolunun da burada olduğu söyleniyor. Kurtuluş Caddesi tarihi binalarla dolu. Etkinlik grubu arkadaşlarla Antakya Kültür Sanat Derneği’ne çıktık.
Daire şeklindeki dernek binası, Giriş odası, Mehmet Karasu beyin çalışma odası, mutfak, mini bir etkinlik salonu ve kütüphane odasından oluşuyor. Kütüphane odasında, Enver Ercan ve Gülsüm Cengiz’in derneğe bağışladıkları kitaplardan oluşan iki köşe oluşturulmuş. Ayrıca çok sayıda, dergi, roman, öykü, şiir, araştırma kitapları bulunuyor.
Akşam yemeğinden sonra otele döndük. Süvari kahvesi ile otelde tanıştık. Çay bardağında sunulan, köpüğü gidene kadar kaynatılmış, biraz acı bir kahve.
Programın ikinci günü Defne Kültür Evi’nde ilk şiir etkinliğine gittik. Tiyatro gösterisi müzik ve şiir sunumları yapıldı. Etkinlikten sonra yine şehir gezisi vardı. O gün ertesi gün gezdiğimiz, Hatay Ortodoks Kilisesi, Musevi Havrası ve Habib-i Neccar’a dair anlatacak o kadar çok şey var ki, ancak uzun bir yazı olamayacağı için, kısaca anlatmaya çalışacağım. Üç semavi dinin ibadethaneleri olan, her üç mekân da, gezerken atmosferi ve verilen bilgileri dinlerken, insanı alıp, kadim zamanlara taşıyor. Görkemli sütunlar arasından içeri girilen, Ortodoks Kilisesi,1800 lü yıllarda, basit bir şekilde ahşap
Ve Asi. Lübnan Bekaa vadisinde doğan, şehri ortalayarak akan sularını Akdeniz’e döken, Asi, şiirlere akan dizelerde Orontes. Asi bir su büyüsü. Tarihte Roma İmparatorluğunun 3. Dünyanın 4. Büyük kenti olarak bilinen Hatay, anlatmayla bitecek gibi değil. (Devamı var)
HAFTANIN ŞİİRİ
YAŞAMA SARIL/ Hikmet Güzel:
Bazen gizlense de buluta güneş
Sonunda gökyüzü aydınlanacak
Yavaşça kül olup sönse de ateş
Bir kıvılcım ile tekrar yanacak
Zifiri karanlık gecenin rengi
Işık hüzmesiyle dağılır gider
Varoluş döngüsü, yaşam ahengi
Umut yeşerince son bulur keder
Şiddetli geçse de tüm kara kışlar
Bize el sallayan ilkbahar olur
Buram buram hüzün yüklü bakışlar
Ruhu coşturacak sevinci bulur
Kara bulut gökte, gökkuşağı da
Biri kasvet demek diğeri huzur
Suya hasret canlar var aşağıda
Yağacak yağmurun hayalini kur
Ağaç kuruyunca orman tükenmez
Nice fidanlar var boy atıyorlar
Gama teslim olup boyun bükülmez
Ümitler bedene can katıyorlar
Gözlerimiz gülsün dinsin bu yaşlar
Korkulu düşlerden arınmalıyız
Her doğan güneşle bir hayat başlar
Yaşama sımsıkı sarılmalıyız.
Hikmet Güzel. 01/Nisan/2020
HAFTANIN SANAT GÜNDEMİ
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, dijital platformlarda etkinliklerine devam ediyor
Kovid-19 salgını nedeniyle kapılarını bir süreliğine ziyarete kapatan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, sanatseverleri, sanat ve edebiyatla buluşturmaya davet ediyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını bir süreliğine ziyarete kapatan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık (YKKSY), sanatseverleri sanat ve edebiyatla dijital platformlarda buluşturmaya davet ediyor. YKKSY, şu ana kadar “Sagalassos”, “Hoşgeldin Gazi”, “Turhan Selçuk Retrospektifi”, “Tombak”, “Orhan Pamuk-Balkon” ve “İlhan Berk 100 Yaşında” gibi ses getiren sergilerinin üç boyutlu sanal turlarını Instagram hesabından sanatseverlere açtı. (Evrensel)
“Şiiri sokağa taşıyan şair” Orhan Veli, tam 106 yaşında. Garip akımının öncülerinden olan şair, şiirin üstündeki “zincirleri” kırdı ve serbest ölçüyü şiire taşıdı. Bir şiirinde “İş olsun diye” yazdığını söyleyen Veli, edebiyat dünyasına her konunun şiir olabileceğini gösterdi…
Yazar Haluk Oral’ın “Bir Roman Kahramanı Orhan Veli” kitabında anlattığına göre, Orhan Veli, 14 Nisan 1914’te doğdu. Öğrenim hayatına İstanbul’da başlayan şair, Cumhuriyetin ilanıyla Ankara’ya taşındı. Ankara Erkek Lisesi’nde eğitimine devam eden Orhan Veli, burada ömrü boyunca dost kalacağı Oktay Rifat ve Melih Cevdet’i tanıdı. Şairin lisede yaşadığı en unutulmaz anılardan biri de, mezuniyet sınavını ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yapması oldu… (Cumhuriyet)
Usta şairlerin yıllar önce kaleme aldığı şiirler, sanki koronavirüs günleri düşünülerek yazılmış gibi… Şair Nâzım Hikmet’in “Yaşamaya dair” şiirinde yazdığı “Kocaman gözlüklerin, beyaz gömleğinle bir laboratuvarda/ İnsanlar için ölebileceksin” dizeleri, şairlerimizin yıllar önce yazdığı şiirlerle adeta bugünlere seslendiğini gösterdi. Cumhuriyet, “bugünlere seslenen şiirleri”, okurları için derledi.
Usta şairlerimizin yıllar önce kaleme aldığı bazı dizeler, adeta koronavirüs günlerini anlatıyor.
Şair Nâzım Hikmet, “Hastalar/ Kardeşlerim/ İyileşeceksiniz” sözleriyle yoğun bakım odalarında virüsle boğuşan ve sevdiklerine kavuşmayı bekleyenlere seslenirken, Behçet Necatigil de “Sağ çıkıp günlük savaştan/ Evin yolunu tutmuşum/ Yemek yedik çocuklarım uyudu/ Kederlerimi unutmuşum” dizeleriyle sanki her gün ekmek parası için evinden çıkıp işe gitmek zorunda kalanların öyküsünü anlatıyor. (Cumhuriyet)
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), yapımcılığını İstanbul Tiyatro Festivali’nin üstlendiği 2015 tarihli Haldun Taner belgeseli ‘Ve Perde!’yi dijital platformlar üzerinden ücretsiz olarak erişime açıyor. Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Haldun Taner’in yaşamını anlatan belgesel, İKSV’nin YouTube kanalı üzerinden izlenebilecek.
Yönetmenliğini Selçuk Metin’in yaptığı, senaryosunu Gülşah Özdemir Koryürek’in yazdığı belgeselin müzikleri ise Borusan Quartet’e ait. Proje danışmanlığını Demet Taner ve Dikmen Gürün’ün yaptığı belgeselde anlatıcı rolünü Halit Ergenç ve Tilbe Saran üstleniyor. Belgesele katkıda bulunan diğer sanatçılar ise; Gülriz Sururi, Metin Akpınar, Zeliha Berksoy, Ferhan Şensoy, Levent Üzümcü, Engin Alkan, Yiğit Özşener, Erkan Can, Erdem Akakçe, Can Yılmaz, Mehmet Erbil, Alayça Öztürk, Esin Aslan, Harun Başlan, Vahit Sarıtaş, Deniz Telek, Ayça Yiğit ve Yalçın Zobu. (Birgün)
Muğla’nın Bodrum ilçesinin tarihinde önemli bir yeri olan dünyaca ünlü edebiyatçı, yazar, şair Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı 130. doğum yıl dönümü, bir hafta boyunca Bodrum Deniz Müzesi’nin instagram sayfasından yapılacak canlı yayınlarla kutlanacak.
Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Deniz Müzesi tarafından dünyaca ünlü edebiyatçı, şair, yazar ve Bodrum aşığı Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı’ nın 130. doğum yıl dönümü nedeniyle bir hafta sürecek kutlama proğramı hazırlandı. Programlar 13-18 Nisan tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilecek. (Sözcü)
NE OKUSAK?
1. SERENAD/ZÜLFÜ LİVANELİ/DOĞAN KİTAP
2. SİLAHLARA VEDA/ ERNEST HEMİNGWAY/BİLGİ YAYINEVİ
3. SUÇ VE CEZA/ DOSYOYEVSKİ/ÖTEKİ YAYINEVİ
4. MAVİ SÜRGÜN/HALİKARNAS BALIKÇISI/ BİLGİ YAYINEVİ
5. KÜRK MANTOLU MADONNA/ SABAHATTİN ALİ/ YKY