Hazırlayan: Mehmet Karasu
Antakya Kitaplığı: Çankaya/ Falih Rıfkı Atay
Çankaya, her yurttaşımızın okuması gereken bir başyapıt.
Falih Rıfkı Atay, Atatürk’ün sofrasından hiç ayrılmamış, sanatçılarla birlikte aldığı tüm kararlara tanıklık etmiştir.
“Haber vereyim ki Atatürk ne yaptığını, nasıl yapacağını, kimlere ne yaptıracağını, kimleri nasıl ve nerede kullanacağını bilen pek hesaplı bir adamdı. Yapmış oldukları üzerinde istediğiniz tenkitlerde bulunabilirsiniz. Fakat kendi varmak istediğine ulaşmaktan başka bir şey düşünmeyen, dostluklarının, yakınlıklarının, sözde sırdaşlıklarının üstünde bilhassa “kendi kendine vefalı” bir lider olduğu su götürmez bir gerçektir.
Kurduğu Cumhuriyet’le adını tarihin şanlı sayfalarına yazdıran, Türk’ün ne olduğunu dünyaya gösteren, olağanüstü şartlarda ortaya çıkmış sıra dışı bir liderdi Atatürk. O işgal edilmemiş yeri, zaptedilmemiş toprağı kalmayan bir milletin küllerinden doğmasına önderlik etti.
Büyük başarılara imza atmış Atatürk hakkında birçok kitap ve makale yazıldı. Atatürk hakkındaki her şey etraflıca tartışıldı., hala tartışılıyor. Bu yazılanların birçoğu ancak Atatürk öldükten sonra yazıldığı için, onu tanıyanların ilk elden verdiği bilginin kıymet-i harbiyesi daha önemlidir.
Falih Rıfkı Altay 1923’den 1938’e kadar Atatürk’ün yanında bulunmuş, onun yaşadıklarını bizzat kendisinden dinlemiş ve hatta birçoğuna şahit olmuş devrin önemli gazetecilerindendir. Çankaya Atatürk’ü doğumundan okul yıllarına, savaştığı cephelerden yaptığı inkılaplarla, tartışma sofralarından insani yönlerine kadar her detayı
anektodlara yer vererek anlatan muazzam bir çalışma. Her Türk vatandaşının mutlaka (günümüz türkçesiyle) okuması gereken ve Türkiye’nin dönüşümünü anlamanıza yardımcı olan çarpıcı bir eser” (tanıtım yazısı)
Şu bir haftadır Beylikdüzü’nde edebiyat var. Homeros’tan Yaşar Kemal’e, Dostoyevski’den Hasan Ali Toptaş’a, Albert Camus’den Ferit Edgü’ye, edebiyat. TÜYAP 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın izleği “İyi ki varsın edebiyat”, kanımca şu yaşadığımız günlere cuk oturmuş. İnsanın içini ısıtan, herkesi fuara çağıran bir izlek.
Neden edebiyat?
Evet, iyi ki varsın edebiyat; yalnızca toplumsal gerçeği değil, belki daha da çok insanın en gizli, derinlerdeki ruh dolambaçlarında yatan gerçekliklerini açığa vuran edebiyat… Yazgılarına boyun eğenlere, yaşadıkları hayattan hoşnut olanlara pek bir şey demeyen, ama yaşanılan dünyayla yetinmeyen, asi ruhları besleyen edebiyat…
“İyi ki varsın edebiyat” izleği, Mario Vargas Llosa’nın başvurmaktan bıkmadığım bir yazısını bir kez daha anımsattı bana. “Edebiyata Övgü” (Notos) adlı kitapta yer verdiğim “Neden Edebiyat?” başlıklı yazısını…
Edebiyat, özgür bir dünya serer önümüze. İstersen La Mancha kırlarında kemik torbası Rosinante ve şaşkın Şövalye’yle at sürersin, istersen Kaptan Ahab’la bir balinanın sırtında denizlere açılırsın, dilersen Emma Bovary ile arsenik içersin, dilersen Gregor Samsa’yla böceğe dönüşürsün…
Ya edebiyat olmasaydı?
“İyi ki varsın edebiyat” derken, ister istemez tersini düşünüyor insan: Ya edebiyat olmasaydı? Edebiyatsız bir dünyada ortaya nasıl bir insanlık portresi çıkardı?
Llosa’ya sorarsak, uygarlıktan nasibini almamış, barbarlığın baskın çıktığı, duyarlıktan yoksun, söz fukarası, cehaletin kol gezdiği, salt içgüdüleriyle davranan, tutkuyu ve sevmeyi bilmeyen bu “edebiyatsız dünya”nın, bu karabasanın başlıca özelliği, insanlığın güç ve iktidarla uzlaşması, ona boyun eğmesi olurdu.
Böyle bir dünyada ruha yer olmazdı. Dahası, böyle bir dünya, hayatın katlanılmaz tekdüzeliğiyle de kalmaz, insan hayatının başka türlü olamayacağı, hep böyle kalacağı, bunu hiç kimsenin ve hiçbir şeyin değiştiremeyeceği duygusundan kaynaklanan kopkoyu bir karamsarlığın boyunduruğuna girerdi.
Ve soruyor Llosa: Edebiyat olmasa da olur eğlencelik midir, yoksa zihnin en önemli ve gerekli uğraşlarından biri olarak, modern ve demokratik bir toplumun yurttaşlarının, özgür bireylerden meydana gelen bir toplumun oluşumu için onsuz edilemez bir etkinlik midir? İyi ki varsın edebiyat!
Haftanın Şiiri
Atatürk kaşlarını çattı/ ALİ YÜCE
bu yıl atatürk yılıdır çocuğum
özgürlük egemenlik yılı
öyle hızlı gitsin ki atın
yere değmesin ayakları
bu çap barış çağıdır
halk çağı,demokrasi çağı
öyle hızlı uçsın ki kuşun
görünmesin kanatlar
bu kuşlar sevgi kuşları
bu kuşlar ışık kuşları
uçsun en mavi göklerde
yırtsın en kalın karanlıkları
bu çağ hız çağı çocuğum
bu çağ uygarlık çagı
geç kalıyoruz galiba
saatine baktı atatürk
şakağında parmağı
bu yol atatürk yoludur
bu at atatürkün atı
ters binenler var galiba
atatürk kaşlarını çattı
Haftanın Sanat Gündemi
Bakırköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde İncirli Lions Kulübü tarafından düzenlenen 22. Atatürkçü Düşünceye Hizmet Ödül Töreni Bakırköy Belediyesi Tarık Akan Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Kulübün düzenlediği 22. Atatürkçü Düşünceye Hizmet Ödülü’ne bu yıl ünlü Tarihçi-Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı layık görüldü.
22. Atatürkçü Düşünceye Hizmet Ödülünü alan Prof. Dr. İlber Ortaylı, daha sonrasında bir de söyleşi yaptı.
Tekin Sönmez Edebiyat Ödülleri Verildi
Roman, Deneme, Araştırma Ödülü; ulaşabildiği evrensel dilbilim alanlarını, Türk yazıncı geleneğinde Ataç çizgisine yakın yenilikçi çizgide tutarak yazdığı romanları ile ve var olan akademik dil oluşumlarını irdeleyen deneme yazılarındaki çağcıl ve modern Türkçeye bağlılığı nedeniyle Dr. Kemal Ateş’e verildi.
Deneme, İrdeleme, Araştırma, Çeviri Ödülü; ulaşabildiği evrensel felsefe ve dilbilim alanlarını, Türk yazıncı geleneğinde Ataç çizgisine yakın yenilikçi çizgide tutarak, akademik felsefe olgusunu denemeleriyle irdeleyen yazılarındaki çağcıl, modern Türkçeye bağlılığı ve ‘Aristoteles’in Kategorilerine Giriş’ adlı, Porphyrios’un açıklamalarını dilimize çeviren felsefeci olması nedeniyle Prof. Dr. Betül Çotuksöken’e verildi.
Attila İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteği ile düzenlediği Attila İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerine takdim edildi.
Akatlar Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde Attila İlhan Roman Ödülü’nü ‘Tavanarası’ adlı eseriyle Ali Gür, Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı Özel Teşvik Ödülü’nü ise “Bir Sabah Uyandığımda Yoktum” adlı ilk romanıyla Işıl Kocaoğlan kazandı. Tuğrul Tanyol “Gelecek Günlerin Şarabı” adlı kitabıyla Attila İlhan Şiir Ödülü’nün, Onur Şahin de “Gamdan Kale” adlı ilk şiir kitabıyla Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı Özel Teşvik Ödülü’nün sahibi oldu.
“ONUR DUYUYORUZ”
Tiyatro ve sinema oyuncusu Kerem Alışık, ödül töreninde yaptığı açıklamada, edebiyat dünyasındaki yazar ve şairleri teşvik etmek ve yüreklendirmek amacıyla 1. Attila İlhan Edebiyat Ödülleri’ni düzenlediklerini belirterek, şunları söyledi:
“Attila İlhan Bilim Kültür Sanat Vakfı olarak dayımın düşünceleri doğrultusunda özellikle gençleri hedef alarak etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. Bunların içinde kompozisyon yarışması yaparak gençlere yol açmak, şiir matineleri ve üniversitelerde sempozyumlar düzenlemek, iyi okuyan öğrencilere burs vermek suretiyle topluma donanımlı bireyler kazandırmak gibi önemli faaliyetlerimiz var. Edebiyat dünyasındaki değerli yazar ve şairleri teşvik etmek ve yüreklendirmek amacıyla düzenlediğimiz 1. Attila İlhan Edebiyat Ödülleri’ni gerçekleştirdik. Çok mutluyuz. Tıpkı Sadri Alışık Ödülleri’nde olduğu gibi edebiyat alanında bu ödülleri devam ettirmek en büyük arzumuz. Attila İlhan eserleri, eylemleri, söylemleri, düşünceleri, fikirleri ve yazılarıyla zaten herkesin kalbinde ve içinde yaşayan birisi. Biz de buna aracılık etmekten onur duyuyoruz”
Yaşar Kemal doğduğu köyde anıldı
Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden olan Yazar Yaşar Kemal, doğduğu Osmaniye’nin eski adıyla Hemite, yeni adıyla Gökçedam Köyü’nde eşi Ayşe Semiha Baban’ın da katılımlarıyla anıldı.
Yaşar Kemal Vakfı ve Adana Seyhan Belediyesi birlikteliğinde başlayan ‘Yaşar Kemal Sanat Günleri’ etkinlikleri kapsamında, sinema ve sanat dünyasının önemli isimleri Gökçedam Köyü’nü ziyaret etti.
Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, Sanatçı Zülfü Livaneli, Gazeteci- Yazar Nebil Özgentürk, Film yönetmeni Arif Keskiner, Film yapımcısı Abdurrahman Keskiner, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile birlikte çok sayıda misafir, Yaşar Kemal Parkı ziyaretlerinde davul zurna eşliğinde, öğrenciler ve köylü vatandaşlar tarafından karşılandı. Yaşar Kemal’in eşi ve dostları ilk olarak park içerisindeki “Yaşar Kemal Kültür Evi”ni gezdi. Ünlü yazar Yaşar Kemal’in yakınları ile görüşüp sohbet eden konuklar, daha sonra ‘İnce Memed’ anıtını ziyaret etti. Basın mensuplarına ziyaretle ilgili açıklamalarda bulunan Ayşe Semiha Baban, en son Yaşar Kemal ile birlikte park ve kültür evinin açılışına geldiğini belirterek, “O gün gerçektende çok heyecanlı bir gündü ve bugün de yine çok heyecanlı bir gün. Adana’da da çok yoğun bir program yaşandı. Tam Yaşar Kemal’in istediği gibi dolu dolu, çocuklarla, gençlerle, onun heyecanını da hala yaşıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Sanatçı Zülfü Livaneli kısa bir eser seslendirdi. Program, parkın ve ‘İnce Memed’ anıtının gezilmesi ile son buldu.
6 Kasım Pazartesi akşamı TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahiplerini buldu.Otuz altıncı yaşını “İyi ki Varsın Edebiyat” teması ile selamla-yan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Ödülü Sayın Ayla Kutlu’ya TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Bülent Ünal tarafından verildi. Bu yıl “Ütopya” temasıyla sanatseverleri karşılayan ARTİST 2017 / 27. İstanbul Sanat Fuarı Onur Sanatçısı Ödülü Sayın Nur Koçak’a TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Sayın Doğan Hızlan tarafından; Eleştirmen Onur Ödülü Sayın Ali Artun’a T.C. Kültür Eski Bakanı Sayın Ercan Karakaş tarafından; Koleksiyoner Onur Ödülü Sayın Yunus Büyükkuşoğlu adına, kızları Ahu Büyükkuşoğlu Serter ve Gamze Büyükkuşoğlu’na Baksı Müzesi Kurucusu Sayın Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından; Farplas A.Ş.’ye verilen Sanatsever Kurum Onur Ödülü ise Farplas CEO’su Sayın Ömer Burhanoğlu’na ÇYDD Genel Başkanı Sayın Prof. Dr. Aysel Çelikel tarafından takdim edildi. İstanbul Kitap ve Sanat Fuarları, 12 Kasım Pazar akşamına kadar ziyaretçilere açık olacaktır. Kaynak:
TÜYAP Kültür Fuarları Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu.
Okuma Önerileri
1.O Güzel Atlara Binip Gidenler/ Atilla Dorsay/ Remzi Kitabevi
2.Yazarlar Eleştiriler, Anılar/ Emre Kongar/ Remzi Kitabevi
3.Tarihi Hoşça Kal Lokantası/Şermin Yaşar/Doğan Kitap
2.Uluslararası Akdeniz Kentleri Sanat Buluşması
2nd International Meetıng Of Medıterranean Cıtıes Art Antakya/Türkey
Onur Konuğu: Sabahattin Yalkın
Antakya Programı
13 Kasım 2017 / Pazartesi Saat 17.00
Yer: Antakya Mimarlar Odası
Açılış Kokteyli
Sunum: Seval Karataş
14 Kasım 2017 / Salı Saat 14.00
Yer. Alikev
Vakıf Ziyareti Ve Panel
“Anadolu’da Dil, Tarih Ve Uygarlaşma”
Yöneten: Zeynep Yalçın
Zeki Büyüktanır
Bilsen Başaran
Saat 15.00-15.20
“Şiirin Sularında”
Aydan Yalçın (Şiir Dinletisi)
Yer. Alikev
Saat: 17.00
Yer: Prime Mall Avm Sanat Galerisi
Sergi: Memleketimi Seviyorum (Nâzım Hikmet)
Yusuf Uygan Fotografi Sergisi
Yöneten: Aydan Yalçın
15 Kasım 2017 / Çarşamba, Saat 17.00
Yer: Defne Belediyesi Defne Evi
(Akdenz Mahallesi Doğu Akdeniz Hastanesi Arkası)
Arapça Oyun (Yöneten Mehmet Atilay)
Arapça-Türkçe Şiirler
Arapça- Türkçe Müzik
16 Kasım 2017 / Perşembe, Saat 16.00
Yer: Kahve Diyarı
Şiir Ve Müzik Dinletisi
Yöneten: Şükran Koçak- Sezgin Yurtman
Güler Kalem, Ferhat Zidani, Bedran Cebiroğlu, Musa Göçer, Murat Demirkol, Alev Mersin, Edip Yeşil
17 Kasım 2017/Cuma, Saat: 16.00
Başka Bir Dünya Mümkün
Yer: Hatay Tabip Odası
Nidal Özdemir: “Bizimle Başlamadı
Sinan Seyfittinoğlu: Başka Bir Dünya Mümkün
Sezgin Suna
Öykü Saati: Nazlı Güzel, Cemile Cerep, Sinan Seyfittinoğlu, Muhsin Boz, Neval Avcı
18 Kasım 2017 / C.Tesi Saat: 19.30 Mersin Konseri-