Antakya’dan Defne’ye, her yerdeler…

Onlara Dair Düzenlememiz Ne? Akan trafiğin içinde son hız ilerliyorlar, ama onlara yönelik herhangi bir düzenlememiz var mı, merak konusu! Tek kişilik bu araçlara bazen iki kişinin bindiğini söyleyenler ise sık sık kaza riski yaratan bu yeni ulaşım aracı için “kontrol” istiyor. Hesaplı ve pratik olması nedeniyle son dönemde Hatay’daki gençlerin de şehir içi ulaşımda […]

Onlara Dair Düzenlememiz Ne?

Akan trafiğin içinde son hız ilerliyorlar, ama onlara yönelik herhangi bir düzenlememiz var mı, merak konusu! Tek kişilik bu araçlara bazen iki kişinin bindiğini söyleyenler ise sık sık kaza riski yaratan bu yeni ulaşım aracı için “kontrol” istiyor.

Hesaplı ve pratik olması nedeniyle son dönemde Hatay’daki gençlerin de şehir içi ulaşımda tercih ettiği “e-Scooter”lar, Antakya’dan Defne’ye, trafikte sıkça görülen araçlardan biri haline geldi.

Önce şirketler üzerinden başlayan, sonrasında ise bireysel kullanıcıların çoğalmasıyla e-Scooter kullanımına ilişkin ilk düzenleme, Ulaştırma ve Altyapı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile İçişleri Bakanlıkları tarafından hazırlanan ve 14 Nisan 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik oldu. Söz konusu yönetmelikle, kullanıcıların ve işletmelerin uyması gereken kurallar ile belirlenen standartlar hükme bağlandı.

-YASAK-

Yönetmeliğe göre, “e-Scooter”lar, bisiklet yolu veya bisiklet şeridinde, bu yoksa, trafik güvenliğini riske atmayacak şekilde, sağdan gidilmesi kaydıyla, hız sınırının 50 kilometrenin altındaki taşıt yolunda 16 yaşından büyük kişiler tarafından kullanılabiliyor. Sürücü hariç yolcu, sırt çantası hariç yük taşınmaması gereken “elektrikli scooter”ların kaldırımda kullanılması, akrobatik hareketler yapılması ve başka bir araca asılarak sürülmesi ise yasak.

Kurallara uymayan e-Scooter ve araç sürücüleri nedeniyle, yönetmeliğin yayımlandığı tarihten bugüne kadar “e-Scooter”ların karıştığı 767 kazada 8 kişi öldü, 899 kişi yaralandı. Bu dönemde trafik ekiplerince yapılan denetimlerde ise kurallara uymayan 1500’e yakın scooter kullanıcısına 1,5 milyon lira tutarında ceza kesildi.

-UYGULAMA

Antakya özelinde, birçok yerde park edilmiş olarak görülen bu araçlar, aslında elektrikli scooter kiralama uygulamasının da bir parçası. Sisteme üye olanlar ya da yeni dahil olanlar, uygulama kapsamında ödemelerini yapıp, dakika üzerinden kiralama tercihinde bulunuyor. Ardından da işi bittiğinde, scooter aracını park ettiği yerin fotoğrafını aynı sistem üzerinden yüklüyor. Her kullanıcı, scooter park noktalarını da aynı sistem üzerinden takip ediyor ve yerleri de o sistem üzerinden belirliyor.

-ŞİKAYET ÇOK-

Antakya özelinde konuşan vatandaşlar ise gençlerin trafik içinde bu araçlarla yaptıkları hızı izledikçe korktuklarını söyleyerek, durumun hem yayalar hem de araçlar için tehlike içerdiğini dile getirdiler.

Söylenenler se şikayetleri aynı noktada biriktirdi.

J.Ş. >> Yasak var mı yok mu, onu da bilmiyoruz ki… Geçen gün yanı başımızdan öyle bir hızda geçti ki bir tanesi, görmeliydiniz! Polisler de her yerde ama… Onlar da bizim gibi izliyorlar olanı biteni!

G.P. >> Aslında bu tür araçlara iki kişi binmek yasak. Hatta bu, kanuni de bir düzenleme, ama polisler duruma müdahil olmuyor nedense.

H.P. >> Çok sık kullanıyorum ve çok memnunum. Bence siz de deneyin!

U.V. >> Yurt dışında çok yaygın. Buradaki gençler ise biraz hava olsun diye yapıyor bu işi! İş dediğime bakmayın! Onlar, durumun cakasında! Ama bunu yaparken de akrobasi gösterisi sunanlar da yok değil!

Tamer Yazar

Exit mobile version