Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakyalı Akademisyen Öğr. Gör. Dr. ÇELİK, konferans verdi

Antakya’da Kesintisiz Türk Hakimiyetinin 754. Yılı Antakya-Defneli Akademisyen, MKÜ’de görev

Antakya’da Kesintisiz Türk Hakimiyetinin 754. Yılı

Antakya-Defneli Akademisyen, MKÜ’de görev yapan Öğretim Görevlisi Dr. Yusuf Çelik, Hatay gibi, Türkiye’nin jeopolitik, jeo-stratejik ve sosyo-ekonomik açıdan önemli bir şehrinin tarihi ve kültürel genlerinde var olan Türk kimlik ve hakimiyetinin Antakya özelinde kamuoyunun bilgi ve takdirine sunulması amacıyla, MKÜ’de “Antakya’da Kesintisiz Türk Hakimiyetinin 754.Yılı” konulu bir konferans verdi.

Dr. Yusuf Çelik, konferansın başında, “Antakya için niçin çifte bayram?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Antakyalılar için bu tarih, çifte bayramdır. Bunun gerekçesinden ilki; 19 Mayıs, 1268’de Memluklerin, Antakya’yı Haçlı Prinkepsliği’nden aldıkları bir tarihe tekabül etmektedir. Bu tarih, şehrin Türk-İslam medeniyetiyle hemhal olması bakımından, dönüm noktasıdır ve bir bayramdır. İkinci gerekçesi ise 19 Mayıs 1919 Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’dır. Bundan dolayı 19 Mayıs, Antakyalılar için çifte bayramdır.”

Çelik, konuşmasının devamında, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Kırk Asırlık Türk Yurdu’ olarak nitelendirdiği Hatay’da, Antakya’nın 18-19 Mayıs 1268’deki fethiyle, 170 yıllık Haçlı hakimiyetine son verilerek, günümüze kadar devam ede gelen kesintisiz Türk hakimiyetinin temelleri atılmış ve şehrin bir Türk-İslam kenti olması sağlanmıştır” dedi. Çelik, bu ifadeyi kullanırken, Hatay’ın, Mondros Mütarekesi’nden sonra Fransızlar tarafından işgal edilip anavatana katılmasına kadar geçen süreyi de ‘istisnai dönem’ olarak nitelendirdi.

MKÜ’de görevli Çelik, konferansın “Sonuç ve Öneriler” bölümünde de şu noktalara değindi:

“19 Mayıs 1919 Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’na tevafuk eden bu tarihi ve anlamlı günün, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla, kutlama programlarına dahil edilmesinin faydalı olacağına duyulan bir inanç var.

Antakya/Hatay, coğrafi konumu dolayısıyla tarih boyunca stratejik öneme haiz, Ortadoğu ile Anadolu arasında çift yönlü bir kapı özelliği taşımaktadır Üstelik bu misyonu günümüzde de sürdürmektedir. Bu bağlamda, Türkiye’nin güvenliği ve huzuru açısından Hatay’ın sınır güvenliği çok önemlidir.”

Dr. Yusuf Çelik’in sunumunun son cümlesi de şöyle oldu:

“19 Mayıs, Hataylılar için hem 7,5 asırdan beri kesintisiz Türk siyasi hakimiyetinin başlangıcını, hem de Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal’in milli mücadele hareketini başlattığı kutlu bir tarihe işaret eden, mutlu iki bayramın birleştiği bir gündür.” -Mutlu Yanık