Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakyalı Altın Akademisyen

Doç. Dr. Alpaslan Kaya’nın; Uluslararası 15 Altın Madalyası, İnovasyon Özel

Doç. Dr. Alpaslan Kaya’nın; Uluslararası 15 Altın Madalyası, İnovasyon Özel Ödülleri, 4’ü onaylı-4’ü onay sürecinde 8 Patent Başvurusu var.

Antakyalı Bilim İnsanı Kaya’ya Göre, uçucu yağ hammaddesi, Hatay florasındaki zahterden elde edilerek yöre çiftçisine gelir kapısı açılabilir.

Hatay MKÜ’ye bağlı Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalı Öğretim üyesi Antakyalı hemşerimiz Doç. Dr. Alpaslan Kaya, Hatay florasında doğal olarak buluna zahter bitkisinden elde edilecek uçucu yağ hammaddesi ile ilimiz çiftçilerine gelir kapısı açılabileceğini bildirdi. Doç. Dr. Alpaslan Kaya, bu açıklamaları, önceki gün konuğu olduğu Antakya Rotary Kulübü’nde yaptı.
Kulüp Başkanı Volkan Ekmekçi’nin açılış konuşmasından sonra söz alan Doç. Dr. Alpaslan Kaya, uçucu yağlar ve akıllı biyomateryaller başlıklı sunumu kapsamında, özellikle Altınözü Zahteri’nin çok güçlü bir antimikrobiyal ajan olduğunu söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Hatay florasında doğal olarak bulunan Zahter (Thymbra spicata L.) uçucu yağına, zeolit ve dana derisinin derma tabakasından elde edilen kollajeni de ekleyerek, laboratuvar ortamında birleştirip yeni nesil bir ‘antimikrobiyal yara örtüsü’, ‘Antimikrobiyal Teksil Ürünleri’ ve ‘Antimikrobiyal Medikal İmplantlar’ geliştirdik. Birçok klinik deneyler neticesinde, piyasadaki benzerlerine üstünlüğü ispatlanan ürünlerin seri üretime geçilmesi için çalışmalar sürüyor.
Antimikrobiyal yara örtüsünün, dünya çapında büyük bir problem olan, açık yaralarda kolayca çoğalarak enfeksiyonlara yol açan ve antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanmış Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa bakteri ırklarına karşı çok etkili olduğu tespit ettik. Sentetik yollarla elde edilen ve birçok yan etkiye sahip antibiyotikler yerine, bitkilerden elde edilen uçucu yağların kullanılması yöntemi gün geçtikçe artıyor. Geliştirdiğimiz ürünlerin seri üretimine geçilmesiyle birlikte, uçucu yağ ham maddesi, Hatay florasında doğal olarak bulunan bitkilerden elde edilecek ve böylece bölge çiftçisi için yeni bir gelir kapısı oluşacaktır.”
Antakya Şehir Kulübü’nde düzenlenen toplantıya katılan konuklar, ilgiyle izledikleri sunum sonrasında Kaya’ya sorular sordular. Daha sonra Alpaslan Kaya’ya bir Onur Belgesi takdim eden Kulüp Başkanı Volkan Ekmekçi, şöyle konuştu:
“Uluslararası patent fuarlarında 15 altın madalya ve çok sayıda İnnovasyon Özel Ödülü alan, 4’ü tescillenmiş ve 4’ü de tescil bekleyen patent başvurusu bulunan Antakyalı başarılı Bilim İnsanı Sayın Doç. Dr. Alpaslan Kaya’yı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”
-Cemil Yıldız-