Antakyalı Çevreciler de… Vali ve Bakan da!

“Bindiğimiz dalı kesiyoruz. Doğa bizi affetmiyor ve affetmeyecek. Salda Gölü’nün yok edilmeye çalışılması insanlık suçudur ve asla kabul edilemez” diyen ve Göl çevresindeki çalışmalarla ilgili tepkisini ortaya koyan Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, “Salda Gölü’ne yazık oluyor” tespitinde durdu. 1989 ve 1992 yıllarında 1. derece, bazı mahalleri 2. derece Doğal Sit Alanı olarak […]

“Bindiğimiz dalı kesiyoruz. Doğa bizi affetmiyor ve affetmeyecek. Salda Gölü’nün yok edilmeye çalışılması insanlık suçudur ve asla kabul edilemez” diyen ve Göl çevresindeki çalışmalarla ilgili tepkisini ortaya koyan Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, “Salda Gölü’ne yazık oluyor” tespitinde durdu.

1989 ve 1992 yıllarında 1. derece, bazı mahalleri 2. derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınan, Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü ve çevresi, son dönemde Antakyalı çevrecilerin de gündeminde. Türkiye’nin en derin, en temiz, aynı zamanda dünyanın en berrak göllerinden biri olan, beyaz kumsalı ile dikkat çeken, Mars gezegeninin kaya yapısı ile dünyada benzerlik gösterdiği söylenen iki yerden birisi olarak gösterilen Salda Gölü ve çevresinde son dönemde çalışan iş makinelerine tepki gösteren isim, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker oldu. Açıklamasında, “Koronavirüs salgının değiştirdiği gündem, rantçılara fırsat yarattı” tespitinde duran Asker, “Türkiye’nin Maldivleri dediğimiz, en önemli sulak alanlarımızdan biri olan Salda Gölü, göz göre yok ediliyor” dedi.
-İNSANLIK SUÇU-
Asker’in tespiti ve uyarısı şöyle:
“Geçtiğimiz günlerde salgın gerekçe gösterilerek ziyarete kapatılan Salda Gölü’nde, bugün dozer ve kamyonlar cirit atıyor. İş makineleri, oluşumu asırlar süren doğal yapıyı yerinden kaldırıyor. Çıplak ayakla basmaya kıyamadığımız milyonlarca yılda oluşmuş Salda’nın beyaz kumuna, kepçeler ve kamyonlarla girilmiştir. Salda Gölü’ne yazık oluyor. Bindiğimiz dalı kesiyoruz. Doğa bizi affetmiyor ve affetmeyecek. Salda Gölü’nün yok edilmeye çalışılması insanlık suçudur ve asla kabul edilemez.”
-VALİLİK DEVREDE-
Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker tarafından paylaşılan uyarı ve tespitlerin merkezinde duran Salda Gölü için harekete geçen Burdur Valiliği de benzer bir açıklamada bulundu ve kamuoyu hassasiyeti bağlamında idari ve adli süreç başlatıldığı bilgisini verdi.
Valilik açıklaması şöyle:
“Salda Gölü çevresinde iki ayrı bölgede, gelen ziyaretçilerin günübirlik temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak doğal malzemeler kullanılarak yapılacak olan çevre düzenlemesi kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız tarafından ihalesi gerçekleştirilen çalışmayı yürüten yüklenici firmanın, yetkili idarelerin izni olmadan Beyaz Adalar Bölgesinde iş makinesi ile alanda tesviye çalışması ve taşıma yaptığının, ayrıca bu esnada gerekli özeni göstermediğinin tespit edilmesi üzerine söz konusu faaliyet durdurulmuş, yetkili idare tarafından yüklenici firma ve müşavir firma ile ilgili gerekli idari işlemler gerçekleştirilmiş, Valiliğimiz tarafından da sorumlu firma ile ilgili idari ve adli süreç başlatılmıştır.”
-SORUŞTURMA-
Salda Gölü’nde iş makinelerinin çalıştırılmasına yönelik kamuoyundan gelen tepkilerin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bir açıklama yaptı. Hükümetin “Millet Bahçesi” Projesi kapsamında bölgede iş makineleri çalıştıran yüklenici firmanın, projede yer almayan bir uygulamada bulunduğunu belirten Kurum, sorumlular hakkında soruşturma başlatıldığını ve firmaya ceza verildiğini bildirdi.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version