Antakyalı Doktor Tıp Literatüründe

İstanbul’da, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Antakyalı Uzm. Dr. Macit Bitargil, çok nadir görülen 13 santimlik ana atardamar anevrizması ile başka komplikasyonları da bulunan bir hastaya yaptığı 10 saat süren başarılı ameliyatı ile dünya tıp literatürüne girdi. Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nde, Karaciğer Nakli Sorumlu Cerrahı Op. Dr. Gültekin Hoş ile […]

İstanbul’da, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Antakyalı Uzm. Dr. Macit Bitargil, çok nadir görülen 13 santimlik ana atardamar anevrizması ile başka komplikasyonları da bulunan bir hastaya yaptığı 10 saat süren başarılı ameliyatı ile dünya tıp literatürüne girdi.
Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nde, Karaciğer Nakli Sorumlu Cerrahı Op. Dr. Gültekin Hoş ile birlikte Uzm. Dr. Macit Bitargil, ameliyatı birlikte başarıyla gerçekleştirerek hastayı yaşama döndürdüler.
TIP LİTERATÜRÜNE GİRDİ
Antakyalı Uzm.Dr. Macit Bitargil, operasyonla ilgili şu bilgiyi verdi:
“Aortokaval fistülü ve 13 cm’lik aort anevrizması olan bu hastamızın başarılı şekilde yapılan ameliyatı, Amerika’nın en saygın bilim dergilerinden biri olan Texas Heart Institute Journal Şubat 2019 sayısında, belki de bugüne kadar dünyada açık cerrahi metot ile ameliyat edilmiş vena kava fistülü olan en büyük aort anevrizması olarak, hastamız ise, belki de bugüne kadar bu büyüklükte ameliyat edilip hayatta kalan tek olgu olarak tıp literatürüne girdi.
Hastamızı hayata bağladığımız için çok mutluyuz. Teknik olarak zor bir ameliyat ve oradaki aort ile kava arasındaki bağlantı, teknik olarak işimizi daha da zorlaştırdı, o yüzden bu kadar ölümcüldü.”
Uzm. Dr. Macit Bitargil, sözlerine şöyle devam etti: “Söylemek istediğim şey şudur… Yol çok zor olabilir. Uykusuzluk ve yorucu nöbetler gardınızı düşürebilir. Umutsuzluğa kapılabilirsiniz, ama bence kolay olan yol, mutluluğa çıkacak olan yol değildir ve zamanı geldiğinde anlayacaklar ki, hiçbir maddi karşılık, hayati tehlikesi olan bir hastayı ameliyat ederek hayata tekrar bağlamak kadar değerli olamaz ve o anda her türlü yorgunluğa binlerce kez değdiğini anlayacaksınız. O yüzden yılmasınlar, mücadeleye devam etsinler ve cerrahi branşlarda eğitim almaktan vazgeçmesinler.” -Cemil Yıldız –

 

Exit mobile version